Mrvancová polievka

alenka25 - fotkaalenka25, 1. apríla 2014
Mrvancová polievka
Foto: alenka25

Ďalší recept z kategórie "jedlo našich starých mám". Ako dieťa som túto polievku zbožňovala. Dnes som starú mamu navštívila a urobili sme ju znovu, Zobraziť celý popisĎalší recept z kategórie "jedlo našich starých mám". Ako dieťa som túto polievku zbožňovala. Dnes som starú mamu navštívila a urobili sme ju znovu, spolu, tak ako keď som bola malá. Zmenilo sa len to, že už som nepotrebovala stoličku k sporáku :) Podobné recepty- http://varecha.pravda.sk/recepty/mliecna-mrvancova-polievka/10543-recept.html, http://varecha.pravda.sk/recepty/mliecna-mrvancova-polievka/32266-recept.html Do oboch receptov idú zemiaky. Ja mam verziu bez zemiakov. Postup je ľahký

Suroviny

1 l
15 dkg približne
 podľa potreby




Postup

  1. 1

    Približne lyžicu masla, najlepšie domáceho, dáme rozpustiť na sporák a uškvaríme ho. Mlieko posolíme a necháme zovrieť.

    Mrvancová polievka - obrázok 1
  2. 2

    Pripravíme si cesto na mrvančeky. Do misky si dáme múku a budeme prilievať postupne cca pol deci vody.

    Mrvancová polievka - obrázok 2
  3. 3

    Rukou zmes premiešame, ale nespracujeme cesto dokonale. Len ho akoby prehrabávame prstami

    Mrvancová polievka - obrázok 3
  4. 4

    Vznikne nám niečo takéto -

    Mrvancová polievka - obrázok 4
  5. 5

    Cesto vezmeme do ruky, trháme z neho malé kúsky a hádžeme do mlieka. Rýchlo premiešame. Uškvarené maslo vlejeme do polievky a chvíľu povaríme. Odstavíme zo sporáka a necháme 10 minút stáť. Dnes sa toto jedlo u nás robilo po takmer 15 rokoch. Pochutili si však na ňom len ženy. Mužom sa nepáčila ani farba, ani konzistencia :D Nuž čo...koľko ľudí, toľko chutí. Ak však niekoho inšpirujem k rýchlemu a lacnému obedu, budem rada :)

    Mrvancová polievka - obrázok 5

Diskusia k receptu

mijaita
Mne se to libi, alepro sebe bych ochutila necim (bylinkou) a pridala smetanu. Zkusim!
safran
tiež som ju ako dieťa milovala :-) len si pamätám sladkú chuť, tak neviem, či to bolo tým naozajstným domácim mliekom alebo aj troška cukru, štipka soli išla naisto
alenka25
@mijaita , dobrý nápad, až vyskúšaš, napíš ako sa ti to vydarilo :) Ja zatiaľ ostanem pri tejto "klasike" jednoduchej :)
@kukulienka71 , u nás o tejto polievke rozprávala dokonca aj naša prastarká, ktorá ju jedla ako malé dieťa. Určite to nie je recept pre všetkých, veď píšem v recepte, že niekomu sa to doslova "bridí", ale ja ju mám teda so starou mamou veľmi rada :)
alenka25
@safran , my sme dnes dávali len soľ do mlieka a aj tak ostala polievka taká sladko-slaná. Ešte som premýšľala akoby chutila s inou múkou, pretože ja veľmi nemusím bielu múku. Ale raz za čas mi isto neuškodí a určite nie v tejto polievke :)
manya
aj mne ju varila starká z mliečka od našej kravičky, ale cesto bolo tuhšie, dobre vymiesené a ja som jej pomáhala s mrvením ( pred polstoročím ),takúto mrveničku dávala aj do zeleninovej polievky;
smejkad
u nas sa volala mliecna, robievali nam ju -detom, na sladko a zavarka boli bud cestoviny, ryza , alebo mrvenica
co do nej presne islo neviem, ale ked sme ju sulkali medzi prstami, bolo to dost pevne a nelepive cesto,dobre sme sa pri tom bavili :-)
sovka62
Pamätám si z detstva, bola síce trochu iná, mama do mlieka prilievala trošku vody, zavarená bola klasická strúhanka z vajca a múky a bola prisladená i prislolená, takže výsledná chuť bola sladko slaná. Mávali sme ju, keď nebol doma otec, ten ju nemusel.
Mojim deťom som ju uvarila raz, ešte boli malé, ale nezavďačila som sa, nechutila im, nechcel ju ani manžel, nakoniec som si ju zjedla sama, len svokra mi trochu pomohla.
lidia3
poznám z detstva mala som to velmi rada roky som to nejedla musím to urobiť
gordonko
...klasická ,,mlíkajda ,, ktorú robíme doma stale - mlieko ,voda , soľ ..... len tu ,,mrveničku,, robíme - múka, vajco ,voda a husté cesto nastrúhame .... a na koniec ide trochu masla do hrnca .... vnaťkou sa posype na taniery
oldomachac
zdravim, ja si tuto polievku pamatam, ako ju mama varila vzdy v nedelu rano, presne takto, len u nas to boli ,,mliekove zamelky,, (muka, voda, vajco, sol) a na struhadle urobene a na zaver polievku este dochutila mletym ciernym korenim
miska1978
Super , pamatam si na toto jedlo a na moju starku...m
y ju volame zamrvanka♡
izabella929
na túto polievočku si dobre pamätám,, pretože ju varila babička...nechcela som ju jesť, iba ked mi dali do nej cukor...inak super polievka...)
terinka55
Aj u nás to bola "mrvancová", ach dávno tak dávno, čo som ju v detstve jedla :)
alenka25
Skúste si ju znova urobiť :) U nás sa varila po takmer 15 rokoch :)
majsterka
u nás sa táto polievka varila pod názvom Čír s mliekom ale sme dávali do nej klasickú mrveničku alebo rajbaničku
kamilka25
zdravim... ja takuto polivocku nepoznam :) asi koli veku :D.. ale skusim ju, mam rada jednoduche recepty teda skor nieco kde nejde zelenina ani maso :D u partnera asi neuspeje..ten je na maso..ale mne urcite bude chutit :)
mlsacik
Mna na tomto recepte dojali najma starkine ruky...chytilo ma za srdce. Moje obe starke zomreli ked som bola este dieta. Nema mi kto ukazat svoje umenie..v dobrom zavidim a najma zelam vela spolocnych chvil v kuchyni...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia