Mrkvový perkelt fotorecept

izabella929 - fotkaizabella929, 27. novembra 2013

Krásnu úrody mrkvy, ktorá sa mi nemestila do keramického súdka mi začali navštevovať myšky nezbedníčky..keby ju ničili po jednom, ale pozakúsajú do každej, čo Zobraziť celý popisKrásnu úrody mrkvy, ktorá sa mi nemestila do keramického súdka mi začali navštevovať myšky nezbedníčky..keby ju ničili po jednom, ale pozakúsajú do každej, čo im je v ceste v bedničke...musela som ju pozbierať , použiť , aby nezačala hniť...robievam tento perkelt vždy, ked´ je dobrá úroda mrky a zeleru..tentoraz som namiesto zeleru použila do perkeltu červené víno..ale môžer byť so zelerom bez vína..

2
porcie
40 minút
príprava
40 minút
tepelná úprava

Suroviny

4-5 ks
1 ks
1 ks
1 dl
1 dl
1 ČL
1 ČL
 podľa chuti
 štipka
 štipka
príloha:




Postup

  1. 1

    Doniesla som si mrkvu z pivnice...

    Mrkvový perkelt (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    očistila, vykrojila obhryzené miesta...umyla poriadne ...

    Mrkvový perkelt (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    pokrájala som ju na kocky...ošúpala cibuľu a pripravila domáci paradajkový pretlak..v prípade, že použijete aj zeler, tiež ho treba pokrájať na kockY...

    Mrkvový perkelt (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    do rajničky som dala rozohriať trošku oleja a pridala som pokrájanú cibuľu, ktorú som osm ahla...

    Mrkvový perkelt (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    pridala som k nej pokrájanú mrkvu...

    Mrkvový perkelt (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    posypala červenou mletou paprikou a podliala červeným vínom...osolila a varila občasným podlievaním vína a miešaním..potom som ešte pridala aj paradajkový pretlak..

    Mrkvový perkelt (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    keď bola mrkva hotová/ ja ju robím na polomäkko/ pridala som k nej vo vode rozmiešaný kukuričný škrob...a nechala na malom plameni prejsť varom...dochutila...hotový perkelt..

    Mrkvový perkelt (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ako prílohu robím k nej zemiakové pyré...a ako oblohu som dnes zvolila sterilizované uhorky ošúpané a pokrájané a tenké rezančeky..veľmi chutné jedlo...dobrú chuť..

    Mrkvový perkelt (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

caterina
Izabelka, mrkvovy perkelt som veru este neskusala, ale vyzera fantasticky!
eviana
Aj mne sa to veľmi páči @izabella929 , a super že bez zeleru, ten ja iba v rozmixovanom stave vo sviečkovej :)
ariela6
pekna mrkvička už davno sa aj chystam uvarit si takyto perkeltik mam rada všetku zeleninu a spomynala si v začiatku že mrkvu davaš aj do keramickeho sudku a to ako robievaš spolu s kapustou ak možes pridaj recept dik
sracz
... téééda!? Vyvaľujem oči, ako bacil do lekárne! Pre mňa absolutná novota, ale určite hodná ochutnania, milá @izabella929 aj v tejto Tvojej voňavej podobe!!!

P.S.: Pre zlepšenie trávenia pijem pivo, pri nechutenstve - pijem biele víno, pri nízkom tlaku – červené, pri zvýšenom - koňak, pri angíne - vodku. - A vodu ? - Tak takú chorobu som ešte nemal ….... -:))) (To je pozn. hlavne pre tých, ktorí perkelt "môžu" iba mäsový!!! -:)))
marianne
a ja,ze kto take chute robi a to @izka dnes na dietnu perklovu notu:-))...mne si sa teda zavdacila,taketo mozem....spravim Tvoj perkelt!
anina6
no Izka krásnu mrkvičku si vypestovala. Tvoj zdravý perkelt vyzerá byť chutný, tak vyprobujem.
evkaszabova
fiha, toto ma zaujalo, vyskúšam so zelerom, ja mám zeler veľmi rada. Možno skúsim aj dnes na obed, aj keď uvidím, čo na to povedia chlapci... :-)
izabella929
@ariela6.zeleninu pred uskladnením zásadne neumývam...uložím pekne na seba do keramického súdka až po vrch..ja mám25 litrové..položím pokrievku, nalejem do žliabka vodu a hotovo...najprv používam tú, ktorá sa nemestila do súdka, ukladám do bedničiek a tú míňam ako prvú...takto mám uložený aj zeler, petržlen a ak mi zvýši miesto, ukladám tam aj kaleráb..niekedy mám také veľké, že mi nevojdu cez otvor do súdka..a na jar ich mám také krásne tvrdé, akoby som ich práve vybrala zo zeme...najpv spotrebujem tie, čo sú mimo súdka..máme radi zeleninové jedlá, takže ich využívam často..
izabella929
Takýto perkelt síce nie je mäsový, ale je veľmi chutný...) Všetkým vám ďakujem pekne za milé komentáre.-)
tiginko
no mňa by teda moji chlapi hnali kade ľahšie :-) Priznám sa, ani ja si toto jedlo neviem predstaviť a to mám mrkvu rada. Nedávno jedna moja kamarátka držala dietu podľa Mačingovej a kým my sme jedli u ohníka klobásky, tak ona pekne z mištičky vyjedala mrkvový perkelt. A hovorila, že je veľmi dobrý. Ja na rozdiel od ostatných som jej aspoň uverila, ale veru neochutnala, nejako mi neprišlo na chuť. A to som dosť zeleninová :-) Izka ja by som fakt niekedy chcela vidieť tvoju domácnosť, špajzku a pivnicu. To musí byť úplná paráda, takéto gazdinky už v dnešnom svete málokde nájdeš. Tým sa vôbec nechcem dotknúť ostatných, podobne šikovných žienok na Vareche, určite sú tu ďalšie podobné. To my mestskí ľudia, čo žijeme bez záhradok a v obmedzenom priestore, môžeme len tíško obdivovať. Samozrejme, že sa narobíš omnoho viac okolo domácnosti, ako ja, ale každý máme to "svoje" tak, ako sme si zvolili, alebo ako nám život nadelil.
alali
mnam, toto som davnejsie zvykla varit. dakujem, ze si mi to pripomenula :)
izabella929
@tiginko..iste ,že je to netradičné jedlo,ale mne chutí,lebo je to ľahké na žalúdok..robievam z mrkvy šalát s citróvou šťavou a ukladám si ju na chlieb s maslom..toto je naša obľúbená pochúťka..)moju špajzičku môžeš vidieť na Fb,kde mám album,,v mojej komôrke,,tam mám tohoročné police..ale na Azete pod týmto istým nickom nájdeš aj vlaňajšie police..v povnici nemôžem fotiť, lebo kôli spodnej vode som musela elektirku odstrániť..ale je to málá útulná pivnička 2x2x180cm.vedú do nej 4 schodíky..na ľavej strane hneď po ruke mám bedničky s hruškami a za nimi mám bedničky s jablkami..potom je tam polystyrénom oddelaná stena(kvôli zemiakom)a mám za ňou najprv priečinok na sadbové zemiaky a vedľa nich sú zemiaky na jedenie..a za dverami mám súdky so zeleninou...nad nimi sú poličkY s kalerábom, tekvicami a zelerom..pivnička je ručne kopaná do zemi...zemiaky mám v nej ešte aj v júni, ako čerstvo vykopané..keď je jar mokrá a objaví sa mi v nej voda, ťerpám ju čerpadlom a následne pestujem v nej hlivu aj šampiony..keď je u nás v lete 39 st. v pivničke sa dobre popíja pivko, je chladené akurát..a je tam príjemný chládoček..neporovnávam život v bytovke so životom na dedine..tu treba veľa robiť, starať sa o záhradu, kosiť, sadiť, kopať,,,nesťažujem si, lebo nič nestriekam, mám zdravé ovocie aj zeleninu..všede krásna tráva, ovocný sad je mojou pýchou..som tu rada..)Ďakujem pekne za tvoj milý komentár.-)
izabella929
@margaretka28...ke ď som pred chvíľou čítala článok o brazílskych kuratách, tak radšej budem jesť moju mrkvu, ako tú otrávenú gebuzinu...a je mi strašne ľúto, že sa o potravinách musíme takto vyjadrovať..hrúza, čo sa deje..a ani nie tak dávno som si bola sebestačná s domácim mäsom..okrem kravy som chovala všetko..možno aj tvoji chlapi radšej zjedia mrkvu...vďaka za komentár.-)
mesiar50
Zeleninu mám rád.Tvoje jedlo je iste nielen zdravé,ale aj chutné.Pekný pozdrav z NL je pre teba Izka.
evanaaa
@izabella929 , Izka, moja mama nám robievala sladkú mrkvovú omáčku, neviem ako ju robila, bola skôr taká krémovitá, asi ju zahustila škrobom a tuším aj smotana v nej bola (určite), a my deti sme ju nechceli, neviem, prečo, teraz by som si ju rada dala, tvoja je možno podobná ale bez tej smotany. A takú pivničku, o akej píšeš, mali moji starí rodičia vo Vrábľoch, vykopanú do zeme a aj v horúcom lete tam bolo príjemne, mali tam okrem zeleniny aj demižón s vínom.....a na jejšikmej streche zarastenej trávou som sa zvykla opaľovať. Zostali mi na všetko už len spomienky a tiež, že boli takí usilovní ako ty.
izabella929
@evanaaa.. tiež mám na tej pivničke šiknú strechu zarastenú trávou..najlepšie sa ne nej cíti môj havko Ťapko, je malý a keď chce vidieť, ako robím na záhrade/nesmie do záhrady/ tak vybehne na strechu pivničky, sadne si a stráži ma..)ale na víno mám inú pivnicu, lebo ešte keď bolo na Sk pomerne dobre, mala som aj vinohrad..a dosť veľa vína...zostali iba prekrásne spomienky tak , ako píšeš.-)so smotanou by som ani ja nezjedla mrkvu...to nejak nejde k sebe...Vďaka za komentík a milé spomienky.-)
ivan14
Sice jsem spíš masojídek, ale tohle asi zkusím - mrkve se mi urodilo hooodně, ani králíci už ji moc nechtějí, tak holt já... :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia