Mrkvový koláč

Mrkvový koláč bez lepku a bez cukru

Autor receptu: novalim

Dobré koláče nemusia byť hriechom, dobré koláče môžu byť aj v zdravej verzii a napríklad zo zeleniny, sladené len medom. Tento nadýchaný a šťavnatý zdravý mrkvový koláč bez lepku a pridaného cukru je jednoduchý, rýchly a okrem toho, že si ho môžete vychnutnať k poobednej kávičke, výborne sa hodí do školky alebo do školy na desiatu.

12
porcií
30 minút
príprava
45 minút
na 180 °C

Postup

  1. Sypké prísady (Promix ALFA múku, ryžové múku, kypriaci prášok, kokos, soľ a škoricu) premiešame. Pridáme mleté orechy a mrkvu a premiešame.
  2. Vajcia, olej a med poriadne rozšľaháme a nalejeme do sypkej zmesi. Dobre premiešame na hladké tekuté cesto. To nalejeme do okrúhlej tortovej formy, ktorú sme vystlali na dne papierom na pečenie, resp.sme ju vytreli tukom a posypali bezlepkovou múkou (my sme použili formu s priemerom 20 cm).
  3. Pečieme v rozohriatej rúre na 180 stupňoch asi 40 - 50 minút. Koláč je upečený, keď je na povrchu ucelený a pružný a keď po zapichnutí špajle túto vytiahneme suchú a čistú.
  4. Hotový koláč necháme dobre vychladnúť a potom ho vyberieme z formy. Vychladnutý koláč bez polevy sa dá dlhodobo skladovať, napríklad sa dá vo vzduchotesnej nádobe zmraziť na 1 mesiac.
  5. Na plnku si vyšľaháme šľahačku do tuha, odporúčame použiť šľahačku s min. 33 % tuku. Kyslú smotanu premiešame s medom a potom do nej gumenou varechou zľahka vmiešame šľahačku. Pomocou ozdobného vrecka nanášame šľahačkovú plnku na povrch koláča a na záver ho dozdobíme mrkvovými prúžkami.