Mrkvovo-zelerove morčacie soté

mrnousik - fotkamrnousik, 4. júna 2013
Mrkvovo-zelerove morčacie soté
Foto: mrnousik

Zas moja klasika a moje chute :) Tentokrát hrá prím mrkva, ktorá dodá jedlu okrem veľkého množstva vitamínov aj neskutočne dobrú príchuť. Papánko je Zobraziť celý popisZas moja klasika a moje chute :) Tentokrát hrá prím mrkva, ktorá dodá jedlu okrem veľkého množstva vitamínov aj neskutočne dobrú príchuť. Papánko je zas trochu viac omáčkoidne, ja také rada, čo už narobím. V každom prípade obed je bohatý na nutričné hodnoty a pre jazýčky, ktoré oblubujú pikantné a korenené jedlá úplne vhodny.

2-3
porcie
10 minút
príprava
25 minút
tepelná úprava

Suroviny

120 g
120 g
100 g
1 ks
200 ml (kefír)




Postup

  1. 1

    Pred týmto jedlom vypijem vždy aspoň litera a pol vody, lebo by som sa dopustila obžerstva. Začnem deň vopred, keď do acidka rozmiešam čierne korenie, kurkumu, majorán, cesnak, oregano a papriku. Morčacie prsia v nich obalím a nechám v chladničke do druhého dňa. Acidko má, aj keď nie vedecky dokazateľné, hydratačné účinky na mäso, ktoré nebudem smažiť, piecť ale ho "bohapusto" uvarím a chutné bude aj napriek tomu.

    Mrkvovo-zelerove morčacie soté - obrázok 1
  2. 2

    Prím hrajú moje obľúbené podzemné zeleninky :) Ako je zrejmé z fotky, povarím ich s kuracím bujónom.

    Mrkvovo-zelerove morčacie soté - obrázok 2
  3. 3

    Na panvici rozohrejem trochu olivového oleja, do ktorého vložím koreňovú zeleninu. Pri restovaní zeleniny do nej kvacnem trochu "marinády" z mäska (ta acidkova) a premiešam, nech nasaje chuťe.

    Mrkvovo-zelerove morčacie soté - obrázok 3
  4. 4

    Po pár minútach zalejem vriacou vodou, doložím podla chuti bylinky a korenie, dohodím bujón a keď to vrie, tak šupnem tam celý obsah marinovaného mäsa. Po premiešaní nechám spolu povariť za sem-tam premiešania.

    Mrkvovo-zelerove morčacie soté - obrázok 4
  5. 5

    Na záver ešte pretlačím jeden až dva strúčiky cesnaku a zahustím trochou Solamylu. Ten sa dá nahradiť aj rozdrvenou varenou sójou, ktorú dávam do jedla pred cvičením, lebo doplní bielkoviny a ako zahusťovadlo tiež postačí. Ako prílohu hocičo, čo chutí, ja som zvolila zas ryžu, lebo mi príde k omáčkoidným veciam najlepšia. Jedna porcia s ryžou má okolo plus mínus 1200 kJ, z toho 16g bielkovín, 32g sacharidov (aj s ryžou) a 12g tuku (olivový olej hlavne). A varovanie na záver, napiť sa poriadne veľa vody pred jedlom, ideálne po nejakej športovej aktivite - zoberte deťom švihadlo a pozrite si reprízu Paneláku pri tom. Vodu odporúčam preto, lebo je to kruto mňam, nech sa neprejete a nie je Vám plano :)

    Mrkvovo-zelerove morčacie soté - obrázok 5

Diskusia k receptu

ebaka
presne moje chute a moja zeleninka,,,mňamka,len ja si zeleninku nastrúham
rea1
už som si myslela, že zeler nebude. :-))
mám doma okrem obyčajnej mrkvy aj žltú a fialovú (tiež sú to len obyčajné mrkvy, akurát farebné), tak si spravím farebný blázninec na tanieri. a zeler a miesto solamylu červenú chilli papričku.
mariamka
miesto solamylu chilli :)) podarene ako cela @rea :))
@mrnousik ty asi srandujes, pri Panelaku cvicit, by som asi tlkla svihadlom ten televizor :)) jedlo paradne na 1***
rea1
@mariamka , to ja som sa iba vyjadrila ako dement, myslela som to tak, že vynechám solamyl, ten ja akosi veľmi nemusím a do toho mišmašu si pridám chilli papričku. :-)))
mariamka
dobre si sa vyjadrila a ja som to aj dobre pochopila mila @rea :)) len tak dalej, skvely "suchy" humor :)
elixir
@mrnousik krásne jedlo :) Mám len jednu otázku ešte, predtým ako sa pustím do prípravy jedla - koľko ryže je približne v tej porcii?
elixir
@mrnousik tak sme už aj zjedli :) vďaka za inšpiráciu na fantastickú večeru... Dala som trošku viac zeleniny, nepoužila som bujón ani som nezahusťovala, nebolo treba... kombinácia korenín sa mi veľmi páčila. :)



mrnousik
@elixir : jeeeej, kraaasne, ja som vedela, ze ked sa jedla chopi clovek s citom pre esteticnost, tak to dopadne velmi dobre :) ja som taky babrak, takze dakujem za foto k receptiku a aj za inspiraciu, ako vyuzit tie formicky co mi lezia v skrini, na ryzu fakt efektne :)
marianne
..pozeram,ze mrkvovo-zeleninova je tvoja oblubena kombinacia.:-) ale recept nema chybu,moja polovicka taketo stavickove lubi...ukladam si




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia