Vajíčkový šalát
Vajíčkový šalát

Mrkvovo-vajíčkový šalát fotorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 1. januára 2018
Mrkvovo-vajíčkový šalát (fotorecept)
Foto: cesminaz

Veľmi chutný, smotanový šalát, vhodný na raňajky alebo ľahkú večeru :-)

5-6
porcií

Suroviny

4-5 ks
5 ks
1 ks
cca 300 g hustá
podľa chuti (obyčajná)
podľa chuti
1 KL
2-3 PL (alebo rastlinný)
podľa chuti




Postup

  1. 1

    Pripravíme si 4-5 stredne velkých mrkiev, 5 vajíčok a 1 cibulu. Dalej hustejšiu, trocha kyslú smotanu, horčicu, korenie, sol a olivový olej. Kludne môžte dat aj slnečnicový.

    Mrkvovo-vajíčkový šalát (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Mrkvu očistíme a postrúhame na velkých slzách. Cibulu pokrájame celkom na jemno a vajíčka si uvaríme na tvrdo. Následne postrúhanú ,trocha osolenú mrkvu na troche oleja podusíme do mäkka. Ak si pri dusení mrkva nepustí dostatok šťavy v ktorej by sa udusila, tak treba podliat trošku vody. Následne necháme mrkvu vychladnúť.

    Mrkvovo-vajíčkový šalát (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    V jednej miske zmiešame vychladnutú mrkvu, vajíčka pretlačené cez mriežky a cibulu. Dobre premiešame. Potom pridáme smotanu, ja som dala 5-6 kopcovitých lyžíc, ale kludne dávajte od oka .Dalej za 1pl horčice, korenie, sol, olej a premiešame. Nakoniec dáme 1 kl kurkumy a šalát znova dobre premiešame. Najlepší je ked zopár hodín postojí, aby sa prepojili chute :-) Ak mrkva príliš presladí šalát, tak môžte pridať pár kvapiek citrónu.

    Mrkvovo-vajíčkový šalát (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Podávame s chlebom, alebo nejakým oblúbeným pečivom. Hodí sa na raňajky, ale aj ako lahká večera :-) Dobrú chuť.

    Mrkvovo-vajíčkový šalát (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu

janara
šalátik vyzerá fajn, iste je aj chutný, ale ľahkou večerou by som ho nenazvala :)
ale ukladám si ho do KK
cesminaz
@Janara :-) no podla toho,ako na to hladíš.Oproti majonéze a tatárke je to ovela lahšia varianta :-) A podla mňa je to lahké jedlo,ved nezješ celý šalát sama naraz,ale len svoju porciu.A komu tak vadí tých 5-6 Pl smotany,tak ich z časti môže nahradiť jogurtom :-) Dakujem za nahliadnutie a za tvoj komentár.Pekný den.
izabella929
@cesminaz , mám rada šaláty a variácie u mňa iste tiež rôzne možné aj nemožné niekedy..pridávam do podobného aj strúhaný syr...len miesto smotany používam jogurt, je ľahšie stráviteľný..a nepoužívam majonézu z obchodu..
klukodvody
No já ten salát považuji za velmi povedený a naštěstí už neřešíme co je a co není lehké nebo vhodné, protože teď jsem se zase zahleděl na internetu na studii moudrých vědců samozřejmě zahraničních, jak je nebezpečné smažení na pánvi. A já chudák takhle riskoval 55 let zaměstnání a zbytek doma. Krásný Nový Rok přejeme.
motyka
Pre mňa výborný recept. Určite urobím ešte tento týždeň. Super odľahčenie po tých sviatkových jedlách od Vianoc - do Silvestra.
Všetkým šťastlivý Nový rok, prežitý v zdraví.
cesminaz
@Atina47 šalátov je fakt velmi vela,dá sa fakt z viaacerých domácich surovín vykúzliť chutný šalát :-) @Izabelka aj ja som presne nad tým bola uvažovala,že by tam strúhaný syr velmi pasoval :-) no ale potom som predsa nedala.Majonézové šaláty tiež nerobím,používam do šalátov smotanu a jogurt,väčšinou pól na pól :-) Ale v tomto šaláte je len smotana,no nie tá naša 20%ná strašne hustá,ale 12%ná kyslovkavá a preto je to chuťovo a konzistenciou akoby som to robila s jogurtom :-)
cesminaz
Milý @Klukodvody máš úplnú pravdu,riešit také veci sa neoplatí a to práve preto,lebo každý sa stravuje inak a pre každeho je "nezdravé" niečo iné :-) Tak nech si každý vyberie čo sa mu hodí.Želám vám obom štastný nový rok,vela zdravia a este vela prijemných chvíl v kuchyni! Milá @Motyka ano je to fakt "lahký" šalátik,ktorý človek môze jest kedykolvek bez vyýčitiek :-) Je velmi chutný,som si istá,ze ti bude chutit :-) Prajem aj tebe všetko len to "naj" do nového roku! Krásny den vsetkým :-)
staja
Veľmi lákavé, určite vyskúšam ešte tento týždeň. Páči sa mi, že je mrkva podusená, má lepšiu využiteľnosť pre organizmus.
frezia
Vseto mam, idem ho vyskusat, zaujimavy recept. Ta dusena mrkva ma vyznam.
haji
Jemný a určitě chutný salát, spojení vajce mrkev se mi moc líbí. Díky za inspiraci, milá Cesmínko!
mitzy
je výborný :) bol dnes na večeru. a kútikom oka som zbadala, ako na stôl ku nemu skočila moja mačka. takže odobrené celou rodinou :) ja som dala i pár kvapiek citrónu. super pochúťka


aleana
Och, z tohoto by som sa hneď ponúkla, milujem takéto šaláty, a pre mňa kľudne aj s majonézou alebo tatarkou...ukladám a niekedy určite vyskúšam.
cesminaz
@Helenore (3.1.2018 14:07)

Milá @Helenore super,potešila si ma :-) Dúfam ze chutil! Štastný nový rok aj tebe ;-P @Mitzy aj ty si ma potešila,som rada,ze vám šalátik chutil.Dakujem za správu aj s fotkou :-) A nedala si mačičke ochutnať?? :-)
2x mitzy a slawi
alex37
Šalát hotový, s mojimi zmenami, takže mrkva surová, cibuľka tzv. Jarná aj s vňaťou, miesto smotany hustý biely jogurt, len soľ, čierne korenie a citrón. Vynikajúce, vďaka za recept. Obrázok moc nevyšiel, ale chuť je výborná.


cesminaz
Milá @Alex ty si uz vyrobila iný salat :-)) s čerstvou mrkvou ma salat inakšiu chut než s dusenou,dusená je sladká a jemná :-) Ale hlavne je ,ze som ta inšpirovala a ze ti chutilo.Dakujem za odozvu a pekny den prajem!
mitzy
@Cesminaz (5.1.2018 17:51)

Už už sa išla i sama ponúknuť :-D ale nie, včas som jej mlsný jazyk spacifikovala a šalát ukryla do chladničky, kvôli koreniu, oleju.. inak je pravda, že som mrkvu udusila na cibuli, keby jej tam rezonuje vôňa čerstvej cibuľky, myslím, že by sa šalátu vyhla. Šalát bol super na ďalší deň ba raňajky tiež. No proste už ho budem robiť u nás často, je v kk. Krásny víkend :)
elixir
Toto si veru odkladám... vyzerá veľmi chutne, tak s chlebíkom... :)
radost
@Cesminaz
šalát čerstvo v chladničke..dedko vytiera chlebíkom misu-pochvaľuje si..i ja..je dobré nadstaviť vajíčka tou mrkvou..ladia spolu..a hneď je ho kopa..či hromada..??
radosť mám..radosť posielam..:-)

kecemis
Sala vyborny, urobeny, vyskusany. Uz prisla aj dalsia objednavka a hned na dvojnasob. Dakujem a tesim sa na tvoje dalsie Rcp.
cesminaz
@Elixir aj je velmi chutný :-) Milá @Radost ,urobila si mi veeelkú radost :-)) Som rada,ze vám salatik chutí :-) Je naozaj velmi jednoduchý a pritom výborný.Dakujem ti za správu a krásny zvysok dna prajem este! @Kecemis super,velmi sa tesím :-) aj u nas je tento salat velmi oblúbeny a nie len čisto s pečivom,ale kludne aj k pečenemu ci vyprázanemu mäsu :-) Dakujem za spravu a pozdravujem!
cesminaz
Milá @Frezia som velmi rada,ze si vyskusala a este radsej,ze ti chutí :-) Ano je super k mäsu,ale aj k vyprážanej rybe ;-P Dakujem za spravu aj s fotkou!
motyka
Dnes som ho robila už 2x. Je super, každému z mojich stravníkov veľmi chutí. U mňa - trvalka - v našej kuchyni. Ďakujem za jednoduchý, nenáročný a pritom výborný receptík.
cesminaz
@Dusan95843 to ma velmi tesí,ze ti salat chutil :-) Dakujem za spravu! @Motyka milá,to je velmi dobra sprava od teba,tesim sa :-) Aj u nas je tento salat velmi oblubený.Pozdravujem :-)
elixir
@cesminaz , dnes som skúsila tento šalát na večeru, aj na zajtra nám ešte ostalo na obed, chutný je. :) Mrkvu som dala nakrájanú, namiesto postrúhanej.


cesminaz
@elixir (6.1.2021 19:42)

Ahooj milá @elixir :-) rada ťa vidím! Som rada, že šalátik chutí. Ked tú mrkvu postrúhaš, tak sa lepšie prepoja tie chute potom. Ale pravdaže aj pokrájaná sa dá dať :-) Vdaka za odozvu a pozdravujem.