Mrkvovo-špargľová polievka

elixir - fotkaelixir, 11. novembra 2012
Mrkvovo-špargľová polievka
Foto: elixir

Odkedy som sa presťahovala do Berlína, zamilovala som si krémovú špargľovú polievku a špargľu ako takú. Tento recept bol pre mňa zaujímavý najmä preto, Zobraziť celý popisOdkedy som sa presťahovala do Berlína, zamilovala som si krémovú špargľovú polievku a špargľu ako takú. Tento recept bol pre mňa zaujímavý najmä preto, že i tu sa dá nájsť moja obľúbená surovinka.

2
porcie
5 minút
príprava
40 minút
tepelná úprava

Suroviny

100 g
150 g alebo zelená
100 g
1 ks stredne veľký
400 ml
50 g nakrájaný na drobno
3 PL alebo slnečnicový olej
1 PL
50 ml -suché alebo polosuché
50 g (krém)




Postup

  1. 1

    Nachystáme si suroviny. Na 2/3 masla si opražíme najemno nakrájanú cibuľku. Kým sa praží, čistíme a krájame ostatné suroviny. Keď je sklovitá, pridáme tam nakrájanú mrkvu, na drobno nakrájané zemiaky, zeler a trošku opražíme. Potom pridáme víno, zeleninový vývar a varíme.

    Mrkvovo-špargľová polievka - obrázok 1
  2. 2

    Medzitým si očistíme špargľu - odrežeme z každej vrchnú tretinu (hlavičku) a odložíme bokom, zvyšnú časť nakrájame na malé kolieska a prihodíme do polievky. Potom odloženú špargľu prerežeme po dĺžke na polovice. Pripravíme si menší hrniec so zvyšným maslom a len trošku ju tam opečieme (asi 5 minút).

  3. 3

    Nakrájame si na menšie kúsky jemný kozí syr. Keď je polievka uvarená, rozmixujeme ju, nalejeme do tanierikov / misiek a pridáme dodatočne kozí syr a špargľové hlavičky, ozdobíme kvapkami olivového oleja.

    P.S.: ak máte radi kozí syr, nakrájajte ho na väčšie kúsky a po pridaní do polievky príliš nemiešajte, nájdete v nej väčšie krémové "obláčiky". :)

Diskusia k receptu

elixir
Ďakujem. :) Mne veľmi chutí, tak dúfam, že bude i Tebe...
nonna
Musím uznať, oceňujem ako vynikajúcu a nielen pre to, že si sa ma zastala a postavila na moju stranu. Odpovedala som na to na mojom recepise a s chybami, tak prepáč. Bola som zvedavá, čo si zač, si tu nová, tak želám preveľa pozitívnych komentov, žiadne iritácie, lebo majstri na TO sú tu. Si mladučká, ale máme čo -to spoločné, najmä to kulinárstvo, cestovaníčko a čítanie. Dúfam, že sa stretneme viackrát. Recepis si ukladám do KK.
jerica
Vynikajúce, sme polievkový,táto tvoja je určite inšpiratívna,zaujímavá kombinácia,chuťou všetko spolu dobre do seba zapadá:-)veru ukladám.
garanco
Moja priateľka z Erfurtu sa nadchýna špargľovou polievkou, uvarila som ju podľa jej návodu, ale mňa akosi tá špargľa neoslovila, možno by som ju mala jesť od niekoho, kto ju vie pripraviť, mne to nevyšlo - možno nabudúce!
elixir
Ak tomu niekedy budeš chcieť dať druhú šancu, tak niekedy vyskúšaj takéto -
- roztop si masielko v hrnci
(kým sa topí) - ošúp špargľu, odrež vrchné tretinky, zvyšok nakrájaj na malé kolieska
(keď je maslo roztopené) - rozrob s múkou a sprav hustú bohatú zápračku
- zalej vodou a miešaj, prihoď špargľu
- pridaj soľ a čierne korenie ako máš rada i do iných polievok
- povar 15 minút, potom lyžičkou povyberaj hlavičky
- rozmixuj obsah hrnca, prilej smotanu a nechaj zovrieť...
- daj do taniera, prihoď hlavičky a dobrú chuť :)
Žiadne iné koreniny než čierne korenie a soľ nedávam, aby som neprehlušila čímsi tú špargľovú chuť, a na 2 porcie dávam okolo 10 šparglí.
garanco
Ďakujem za návod, ukladám, keď bude obdobie špargle, skúsim uvariť.
elixir
Dúfam, že Ti sadne. Teda, možno naozaj nie je špargľa každému po chuti, ale bola by škoda, ak by ju Tvoje chuťové poháriky potenciálne akceptovali, no kvôli jednému razu, kedy to nevyšlo, by si to nikdy nezistila... držím Ti palčeky. :)
kacickaja
Mňam. Milujem takéto netradičné polievočky. S dovolením - ukladám. :-)
salinka
Špargľu mám rada, počkám si na sezónu a idem na to:-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia