Mrkvovo-orechová torta bez múky (fotorecept)

Autor receptu: dvorka

Včera som pozerala v televízii program s varením a zaujali ma všetky recepty ktoré v ňom uvádzali. No pretože som mala doma všetko na sladký korpus, urobila som ten s menšími obmenami.

30 minút
príprava
30 minút
na 150 °C

Suroviny

Postup

  1. Korpus je z mála a chutných surovín a je rýchlo spravený a nesmierne chutný.
  2. Ako prvé som si opražila na suchej panvici lieskovce až im popukala šupka a nechala som vychladiť, potom som ich dala do misky a rukou omieľala aby šupka zišla dole.
  3. Vychladnuté lieskovce som odšupkovala a posekala v sekáčiku.
  4. Kým mi chladli lieskovce som si oddelila žĺtka od bielkov. Zo žĺtkov a cukru som vyšľahala elektrickým šľahačom penu, potom aj z bielkov som vyšľahala el. šľ. penu. K žĺtkovej pene som pridala nastrúhané lieskovce a vareškou som ich premiešala. Dala som si zohriať rúru na 150 °C.
  5. Pridala som nastrúhanú mrkvu a aj tú som vareškou premiešala.
  6. Na koniec som po častiach primiešavala bielkovú penu.
  7. Tortovú formu s priemerom asi 21 cm som vymastila a vysypala múkou. Treba však na spodok formy dať papier na pečenie a ten vymastiť. (Upečené cesto sa mi mierne prichytávalo ku spodku formy pri krájaní). Do formy som naliala cesto, vyrovnala povrch a dala piecť do rozohriatej rúry.
  8. Po pol hodine som korpus vybrala, odobrala bok formy a nechala vychladnúť.
  9. Vychladený korpus som natrela džemom, poliala polevou z jogurtov (jahodový a čučoriedkový) vymiešaný s dvoma rozpustenými plátkami želatiny v štyroch lyžiciach vody. (Robila som podľa návodu). Na vrch sa môže dať ovocie, šľahačka, pudingový krém alebo čokoláda. Pravdaže aj všeličo iné. V pôvodnom recepte z telky dávala herečka na tortu vymiešanú karamelovú šľahačku. Posypala tortu mandľovými hoblinkami a dala ozdoby z čokolády.
  10. Ja som si z horkej vysokopercentnej čokolády polovičku nalámala do misky, pridala som tenký plátoček masla, trošku stéviového prášku a v mikrovlnke pomaly roztopila, potom poriadne premiešavala až kým mi čokoláda trošičku schladla. Narobila som si obrázočky.
  11. Bok som poliala čokoládou, ozdobila stuhnutými kliki-hákmi a polovičkami orechov.
  12. Nedalo sa neochutnať, tak som kúsok z torty odrezala a vyskúšala. Vrelo odporúčam.