Pečivo

Mrkvovo-cibuľové pečivo (fotorecept)

Autor receptu: mitzy

Musím sa priznať, že som v poslednom čase podľahla čaru doma upečeného pečiva. Keďže rada experimentujem najmä so zeleninou, pustila som sa do ďalšej varianty kysnutého pečiva z bielej múky Babičkina voľba - tentokrát s mrkvou a cibuľou.

10
porcií
90 minút
príprava
30 minút
na 190 °C

Suroviny

Postup

  1. Mrkvu očistíme, umyjeme a nastrúhame na jemno. Cibuľu nasekáme nadrobno.
  2. V mise zmiešame múku, soľ, tymián a pridáme rozdrobené droždie. Zalejeme teplou vodou, pridáme olej, nasekanú cibuľu a nastrúhanú mrkvu. Vypracujeme ručne kompaktné cesto a necháme hodinu kysnúť prikryté mikrotenovým sáčkom a utierkou na teplom mieste.
  3. Po hodine vyberieme cesto na pomúčenú dosku a vytvarujeme bochník, ktorý ručne rozvaľkáme na valec a rozdelíme nožíkom na 10 cca rovnakých častí. Vytvarujeme podlhovasté žemličky, urobíme 4-5 nehlbokých zárezov a necháme podkysnúť 15 minút. Zatiaľ si rozohrejeme rúru na 190 stupňov.
  4. Po 15tich minútach preložíme pečivo z dosky na olejom vytretý a pomúčený plech. Potrieme ich olejom, posypeme nasekanou cibuľkou, semienkami, trošku osolíme a znovu potrieme olejom. (Cibuľkou nešetríme, urobí na vrchu úžasnú chuť.)
  5. Pečieme 30 minút na 190 stupňov. Pečivo je voňavé, mäkké a chutné.
  6. Hodí sa na raňajky, alebo na desiatu či olovrant napríklad s jednoduchým šalátom z rukoly. Prajem dobrú chuť :)