Pečivo
Mrkvovo-cibuľové pečivo (fotorecept)
Autor receptu: mitzy
Musím sa priznať, že som v poslednom čase podľahla
čaru doma upečeného pečiva. Keďže rada
experimentujem najmä so zeleninou, pustila som sa do
ďalšej varianty kysnutého pečiva z bielej múky Babičkina
voľba - tentokrát s mrkvou a cibuľou.
10 porcií |
90 minút príprava |
30 minút na 190 °C |
Postup
- Mrkvu očistíme, umyjeme a nastrúhame na jemno. Cibuľu nasekáme nadrobno.
- V mise zmiešame múku, soľ, tymián a pridáme rozdrobené droždie. Zalejeme teplou vodou, pridáme olej, nasekanú cibuľu a nastrúhanú mrkvu. Vypracujeme ručne kompaktné cesto a necháme hodinu kysnúť prikryté mikrotenovým sáčkom a utierkou na teplom mieste.
- Po hodine vyberieme cesto na pomúčenú dosku a vytvarujeme bochník, ktorý ručne rozvaľkáme na valec a rozdelíme nožíkom na 10 cca rovnakých častí. Vytvarujeme podlhovasté žemličky, urobíme 4-5 nehlbokých zárezov a necháme podkysnúť 15 minút. Zatiaľ si rozohrejeme rúru na 190 stupňov.
- Po 15tich minútach preložíme pečivo z dosky na olejom vytretý a pomúčený plech. Potrieme ich olejom, posypeme nasekanou cibuľkou, semienkami, trošku osolíme a znovu potrieme olejom. (Cibuľkou nešetríme, urobí na vrchu úžasnú chuť.)
- Pečieme 30 minút na 190 stupňov. Pečivo je voňavé, mäkké a chutné.
- Hodí sa na raňajky, alebo na desiatu či olovrant napríklad s jednoduchým šalátom z rukoly. Prajem dobrú chuť :)