Mrkvová torta

Mrkvová torta s mascarpone krémom (fotorecept)

Autor receptu: redakcia

Do redakcie sme dostali na vyskúšanie sypkú zmes na prípravu Celozrnného mrkvového koláča s ľanovými semienkami. Táto novinka od spoločnosti Dr.Oetker obsahuje celozrnnú múku, trstinový cukor, ľanové semienka aj voňavé korenie ako škorica, aníz, klinček, koriander a fenikel... Tak sme ju vyskúšali a ešte aj vylepšili. Pripravili sme z nej tortu, ktorej korpus sme obohatili o vlašské orechy a naplnili ju krémom z mascarpone. Takto...

12-16
porcií
30 minút
príprava
55 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Toto sme potrebovali… Okrem surovín na obrázku si ešte pripravte obľúbený džem na potretie korpusu, ktorý tortu osvieži. Odporúčame nejaký pikantnejší, napríklad ríbezľový alebo brusnicový, ako sme použili my. A na záver niečo na ozdobenie krému na torte, napríklad čokoládovú ryžu alebo postrúhanú čokoládu.
  2. Vlašské orechy sme nasypali do pevnejšieho igelitového vrecka, ktoré sme uzavreli, zabalili do utierky a tĺčikom alebo valčekom nahrubo rozdrvili.
  3. Korpus sme pripravili podľa návodu na obale: K zmesi na prípravu cesta sme pridali 200 g postrúhanej mrkvy (čo sú asi 2 stredne veľké mrkvy), 250 ml vody, 75 ml oleja a dve vajcia. My sme naviac do cesta pridali rozdrvené vlašské orechy.
  4. Všetko spolu sme premiešali, stačí vareškou, mixér nepotrebujete.
  5. Dno tortovej formy sme vyložili papierom na pečenie, aj keď cesto na korpus obsahuje olej, my sme pre istotu boky vymazali maslom. Na tento účel sa skvelo hodia v chladničke odložené obaly od masla…
  6. Cesto sme vyliali do takto pripravenej formy a dali piecť do rúry vyhriatej na 180 °C. Podľa návodu na obale by sa cesto malo piecť 60-70 minút, nám stačilo 55, preto sa oplatí brať do úvahy skúsenosti so svojou rúrou a korpus priebežne sledovať a testovať vpichnutím drevenej špajdle – ak je suchá, korpus je upečený. Dĺžka pečenia takisto závisí od veľkosti formy. Upečený korpus sme nechali vychladnúť.
  7. Vychladnutý korpus sme vybrali z formy a pozdĺžne rozdelili na dve časti. Ak nemáte k dispozícii dlhý vrúbkovaný nôž, môžete to urobiť aj takto: Obvod korpusu narežte vrúbkovaným nožom…
  8. Do vzniknutej drážky vložte dostatočne dlhú a pevnú niť, konce prekrížte a opatrne ťahajte. Korpus tak rozdelíte na dve časti.
  9. Krém: Mascarpone sme vymiešali najprv samostatne, potom spolu s kyslou smotanou, vanilkovým cukrom a dochutili citrónovou šťavou.
  10. Spodnú časť korpusu sme natreli džemom a odstránili papier na pečenie.
  11. Natretý korpus sme vrátili späť do formy a na džem naniesli polovicu krému.
  12. Priklopili hornou polovicou korpusu.
  13. Na vrch torty sme rozotreli zvyšok krému a tortu sme odložili do chladu. Porcie torty môžete podávať ozdobené čokoládovou ryžou, postrúhanou čokoládou alebo čerstvým drobným ovocím. Torta bola šťavnatá a ešte lepšia na druhý deň. Kúsky orechov a svieži brusnicový džem boli príjemným bonusom.