Mrkvová torta
Mrkvová torta s mascarpone krémom (fotorecept)
Autor receptu: redakcia
Do redakcie sme dostali na vyskúšanie sypkú zmes na prípravu Celozrnného mrkvového
koláča s ľanovými semienkami. Táto
novinka od spoločnosti Dr.Oetker obsahuje celozrnnú múku, trstinový cukor, ľanové
semienka aj voňavé korenie ako škorica, aníz,
klinček, koriander a fenikel... Tak sme ju vyskúšali a ešte aj vylepšili. Pripravili sme z nej
tortu, ktorej korpus sme obohatili o vlašské
orechy a naplnili ju krémom z mascarpone. Takto...
12-16 porcií |
30 minút príprava |
55 minút na 180 °C |
Postup
- Toto sme potrebovali… Okrem surovín na obrázku si ešte pripravte obľúbený džem na potretie korpusu, ktorý tortu osvieži. Odporúčame nejaký pikantnejší, napríklad ríbezľový alebo brusnicový, ako sme použili my. A na záver niečo na ozdobenie krému na torte, napríklad čokoládovú ryžu alebo postrúhanú čokoládu.
- Vlašské orechy sme nasypali do pevnejšieho igelitového vrecka, ktoré sme uzavreli, zabalili do utierky a tĺčikom alebo valčekom nahrubo rozdrvili.
- Korpus sme pripravili podľa návodu na obale: K zmesi na prípravu cesta sme pridali 200 g postrúhanej mrkvy (čo sú asi 2 stredne veľké mrkvy), 250 ml vody, 75 ml oleja a dve vajcia. My sme naviac do cesta pridali rozdrvené vlašské orechy.
- Všetko spolu sme premiešali, stačí vareškou, mixér nepotrebujete.
- Dno tortovej formy sme vyložili papierom na pečenie, aj keď cesto na korpus obsahuje olej, my sme pre istotu boky vymazali maslom. Na tento účel sa skvelo hodia v chladničke odložené obaly od masla…
- Cesto sme vyliali do takto pripravenej formy a dali piecť do rúry vyhriatej na 180 °C. Podľa návodu na obale by sa cesto malo piecť 60-70 minút, nám stačilo 55, preto sa oplatí brať do úvahy skúsenosti so svojou rúrou a korpus priebežne sledovať a testovať vpichnutím drevenej špajdle – ak je suchá, korpus je upečený. Dĺžka pečenia takisto závisí od veľkosti formy. Upečený korpus sme nechali vychladnúť.
- Vychladnutý korpus sme vybrali z formy a pozdĺžne rozdelili na dve časti. Ak nemáte k dispozícii dlhý vrúbkovaný nôž, môžete to urobiť aj takto: Obvod korpusu narežte vrúbkovaným nožom…
- Do vzniknutej drážky vložte dostatočne dlhú a pevnú niť, konce prekrížte a opatrne ťahajte. Korpus tak rozdelíte na dve časti.
- Krém:
Mascarpone sme vymiešali najprv samostatne, potom spolu s kyslou smotanou, vanilkovým cukrom a dochutili citrónovou šťavou.
- Spodnú časť korpusu sme natreli džemom a odstránili papier na pečenie.
- Natretý korpus sme vrátili späť do formy a na džem naniesli polovicu krému.
- Priklopili hornou polovicou korpusu.
- Na vrch torty sme rozotreli zvyšok krému a tortu sme odložili do chladu. Porcie torty môžete podávať ozdobené čokoládovou ryžou, postrúhanou čokoládou alebo čerstvým drobným ovocím. Torta bola šťavnatá a ešte lepšia na druhý deň. Kúsky orechov a svieži brusnicový džem boli príjemným bonusom.