Mrkvová polievka s obláčikmi

vodalucka - bez fotkyvodalucka, 16. augusta 2010
Mrkvová polievka s obláčikmi
Foto: vodalucka

Komerčný recept.

Tak toto je recept mojej maminy. Ako dieťa som ho milovala. Vždy, keď ho varím svojmu päťročnému synovi, tak mi preletia Zobraziť celý popis
Komerčný recept.

Tak toto je recept mojej maminy. Ako dieťa som ho milovala. Vždy, keď ho varím svojmu päťročnému synovi, tak mi preletia hlavou príjemné detské spomienky na to, ako sme spolu s mamou varievali. Bol to prvý recept, ktorý ma naučila a je neskutočne jednoduchý. Kľudne ho aj Vy naučte variť svoje deti, možno si ponesú príjemné spomienky na Vás ešte dlho po tom, ako sa sami stanú rodičmi. Autorka receptu: Katarína Štefanovská.

2
porcie
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

2 ks stredné
500 ml
70 g
1 ks
5 PL
1 ks




Postup

  1. 1

    Mrkvy očistíme, umyjeme a nastrúhame na strúhadle s najmenšími dierkami (ako syr na chlebíčky).

  2. 2

    Na malé kúsky posekáme cibuľku a opražíme na masle na miernom ohni, aby sa nespálila a neprepálilo maslo.

  3. 3

    Pridáme nastrúhanú mrkvu, poriadne premiešame a asi 2 minúty dusíme, kým nemá príjemnú oranžovo-žltú farbu.

  4. 4

    Zalejeme dojčenskou vodou Lucka a necháme variť asi 5 min.

  5. 5

    Vedľa v miske rozmiešame vajíčko s krupicou a najemno nasekanou petržlenovou vňaťou, a potom mierne posolíme. Krupičná zmes na halušky nesmie byť veľmi hustá ani veľmi riedka. Zmes reaguje podľa toho, akú krupicu ste použili, preto si to treba overiť na prvej spravenej haluške.

  6. 6

    Vyskúšame prvú halušku nabrať na malú čajovú lyžičku a spustiť do variacej sa polievky. Ak sa nerozpadne, alebo nie je príliš tvrdá, tak je to v poriadku. Pokračujeme s hádzaním ďalších halušiek do vriacej vody.

  7. 7

    Keď všetky vyplávajú hore, polievku odstavíme z ohňa a je hotová.

  8. 8

    Potom si poprajeme dobrú chuť!

Diskusia k receptu

michsamant
Robila som dnes polievocku detom. Pouzila som obycajnu vodu a tych 5PL krupice na 1 vajicko sa mi zdalo dost, stacilo mi 3PL a miesto petrzlenu som dala pazitku. Polievocka chutila a bruska boli spokojne :)



sandratamer
To máš dobré, mne sa ešte tieto halušky nepodarili urobiť jedlé, vždy som ich musela vyhodiť. Mama ich urobí vždy na prvý šup, presne ako píšu v recepte. Sype krupicu dovtedy, kým nemá správnu konzistenciu.. Táto polievka vyzerá super, vyskúšam ju uvariť malému.
michsamant
Ja obycajne do tychto knedlickov davam lyzicu roztopeneho masla a pouzijem z vajicka len zltok,ale dnes som robila ako je tu napisane a su dobre aj tieto. Nesmies to urobit moc huste,lebo krupica este naboptna a zhustne to same. Tiez som ich kedysi mavala betonove :)
celicko
Jednoduche, rychle, chutne.. asi viem, co dnes pripravim na veceru. Velka vdaka!
violetacamorova
dobrá polievočka nielen pre detičky ale aj pretie väčšie, milujem tieto halušky, bude dobrá aj na ľahkú večeru.
zdezda
Výborná polievka, krupicové halušky robím často, moji ich ľúbia. Celé vajko+trošku soli+ čl oleja(masla) + 2PL vody vidličkou rozšľahám a pridám 3 PL detskej krupice. Nechám naboptnať. Premiešam a ak je to cestíčko moc riedke ešte pridám krupicu. Opäť počkám a potom malou lyžičkou ich zvlášť varím v odobratom vývare z polievky. Tieto , halušky majú moje deti rady, veľakrát po polievke s nimi už ani druhý chod nevládzu :-)))
zornicka5
Polievočka je iste chutná, ja takú podobnú robievam zeleninovú, t.j. so všetkou koreňovou nastrúhanou zeleninkou. Ale túto tuším Katka zabudla dochutiť. Nedala do nej ani soľa, ani vegetu, prípadne ani žiadne iné koreniny, ktoré tam iste tak trochu chýbajú.
michsamant
@zornicka5 , to je recept urceny skor pre malicke deticky :) tak preto asi nie je ani sol ani vegeta. stipka soli ide do knedlickov a ta petrzlenova vnat to myslim dobre dochuti (aj ked moje deti ju nelubia), ja uz nemam babatka, tak som malicko aj polievku prisolila.
violetacamorova
...chuťovo je to dobré, také zdravé, iba halušky som mala kameňovéééééééééééé, škoda tak som sa na ňu tešila.
doboska
Ja robievam podobnú polievku,včera som ju varila pre nás aj vnúčika, len tiež dávam aj postrúhaný petržlen, zeler a teraz mám v záhradke ešte aj kaleráb-vlastne je to zeleninová s haluškami. Ja tiež dávam do nich celé vajíčko, hrubú krupicu, troška oleja a pokrájanú petržlenovú vňať.Cesto nemôže byť tuhé, ja robím cez väčšie dierky strúhadla na opačnej strane-to jesť cesto sa trochu prelieva cez tie dierky. Sú výborné, ale podarilo sa mi ich urobiť už aj tuhé. Včera boli výborné.
frezia
Prave sme ju jedli a bola vyborna. Dakujem za recept.
livia1986
Dakujem este raz za super recept :) Polievocka bola vyborna :) i drobcovi chutila :) Dakujem i michsamant za vyborny "receptik" na "oblaciky" :), robila som ich presne podla Vas a boli skvele :), take ako som si ich predstavovala :) a polievocka bola krasna i chutna zaroven :) a velmi rychla, co je pri drobcovi velke plus :)
domx
mala som v chaldnicke privela mrkvy a nevedela som co s nou - a kedze som este len vo faze, kedy sa ucim varit, neviem co vsetko sa z mrkvy da urobit. Nasla som vsak tento recept, a musim povedat, ze sa mi podarila - musela sa, kedze moj priatel ju vychvalil az do nebies.. :) takze rozhodne odporucam dalej.. je vynikajuca :)
viera111
Ja som ju dnes tiez skusila navarit - jednoducha, rychla a chutna. Davam 5 hviezdiciek.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia