Mrkvová nátierka
Mrkvová nátierka

Mrkvová nátierka trochu inak fotorecept

katka78 - fotkakatka78, 1. januára 2018
Mrkvová nátierka trochu inak (fotorecept)
Foto: katka78

Recept mám od švagrinky. Nátierku mi poslala na ochutnávku a ja som si ju zamilovala prvým sústom. Vzhľadom aj chuťou bola iná ako tie Zobraziť celý popisRecept mám od švagrinky. Nátierku mi poslala na ochutnávku a ja som si ju zamilovala prvým sústom. Vzhľadom aj chuťou bola iná ako tie mrkvové, ktoré poznám, alebo robievam. Zbežne som prebehla Varechu, či tu taký recept nie je, nenašla som, tak pridávam, možno nájde využitie aj u niekoho z vás.

10 minút
príprava
20 - 30 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 PL
1 ks
80 g
200 g
1 ČL
1/2 ČL
1/2 ČL
na špičku noža
120 g




Postup

  1. 1

    Najskôr si pripravím mrkvu. Surovú očistenú ju treba nakrájať, alebo nasekať na menšie kusy, prípadne nahrubo nastrúhať. Asi takto.

    Mrkvová nátierka trochu inak (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na lyžici rozpusteného masla opražím nadrobno nakrájanú stredne veľkú cibuľu. Následne do nej zarestujem rajčinový pretlak.

    Mrkvová nátierka trochu inak (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Keď sa cibuľa s pretlakom dobre opražia a prepoja, až sa oddeľuje tuk, pridám mrkvu, premiešam a pod pokrievkou dusím asi 10 minút. Vodou nepodlievam, nejaká sa vyzráža na pokrievke pri dusení z pary, ale zmes treba priebežne miešať, aby sa nepripálila.

    Mrkvová nátierka trochu inak (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Takto pripravenú ju dochutím soľou a korením. Pôvodný recept káže tymian, oregano a mleté čierne korenie, prispôsobte si to samozrejme svojim chutiam. Udusenú zmes nechám trochu vychladnúť a následne prebehnem tyčovým mixérom, aby mala hotová nátierka jemnejšiu štruktúru. V závere k nej už len primiešam zmäknuté maslo (100 - 120 g). Hotový produkt podľa uvedeného rozpisu váži cca 360 g (na fotkách mám výsledok aj prípravu dupľovanej dávky, nenechajte sa pomýliť).

    Mrkvová nátierka trochu inak (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    TIP: Namiesto masla môžete použiť Philadephiu, Lučinu, alebo podobnú neochutenú smotanovú nátierku, stečený jogurt, kyslú smotanu, či tvaroh. Základ tvorí podusená mrkvová zmes, krémovú zložku si zvoľte podľa svojich chutí, potrieb, či možností. Tu je nátierka od švagrinky, ona ju robila v Thermomix-e, pre ktorý bol pôvodný recept určený, ja som ho upravila na bežné použitie, bez tohoto prístroja.

    Mrkvová nátierka trochu inak (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Nátierka mi chutí zo všetkého najviac na čerstvom domácom chlebíku, ale dá sa využiť aj pri obložených chlebíčkoch, kanapkách, či ako "dip" k zelenine, drobnému slanému pečivu a podobne.

    Mrkvová nátierka trochu inak (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    V roku 2018 (ale aj v tých nasledujúcich) Vám prajem zdravie, pohodu a lásku! Nech sa Vám darí, priatelia! ツ

Diskusia k receptu

violetacamorova
Všetko dobré aj tebe, skúšala som nátierku s nedusenou mrkvou, ale nechutila mi , tak skúsim takto, mrkvu mám rada...
farbuska
Recept znie celkom zaujímavo a lákavo, určite ho vyskúšam - vďaka. Všetko dobré v novom roku!
danda3
Super recept, Katka, určite vyskúšam, takúto som ešte nerobila, nátierky máme veľmi radi.
gyula
Namiesto pretlaku Ajvar a do hotovej nátierky pretlačiť cesnak.
cesminaz
S tým tymianom a oreganom to môže chutit fakt velmi zaujímavo :-) No ale niekedy sa človek veru milo prekvapí :-) Štastný nový rok @Katka !
staja
Lákavé s výbornými surovinami, stojí za vyskúšanie a určite aj s cesnakom ako píše @Gyula.
alina598
Ďakujem veľmi pekne za recept:-) taktiež Vám všetkým prajem krásny a úspešný Nový rok 2018:-)
haji
Receptík se mi moc líbí, mrkvovú pomazánku miluju! Milá @Katka78 aj tebe pevné zdraví, plno lásky, úspěchů a fajn receptů v roce 2018!
katka78
@Violetacamorova (1.1.2018 08:40) Ďakujem! :-) Ja mám rada aj zo surovej, ale táto je zase chuťou niekde inde. Vyskúšaš a uvidíš, možno ti práve tá tepelne upravená sadne.
@Farbuska (1.1.2018 08:59) ďakujem aj ja :-) Nech sa ti nátierka vydarí k spokojnosti :-)
@Danda3 (1.1.2018 11:05) keď nepoznáš a nátierky máte radi, verím, že to bude príjemná nová chuť pre vás, ako bola aj pre mňa :-)
@Gyula (1.1.2018 11:20) vieš, že aj mňa ťahalo pridať cesnak? Určite by bola dobrá aj s ním! Ale predsa len je dosť dominantný, tak som si povedala, že to už radšej spravím cesnakovú nátierku zvlášť :-) Ajvar na obmenu môže byť, prečo nie, hlavne ak máš dostatok vlastných zásob. Pre mňa je vzácny a bolo by mi ho ľúto zapracovávať, veď je skvelou nátierkou už sám o sebe :-)
@Cesminaz (1.1.2018 14:24) Ďakujem pekne :-) Poviem ti tajomstvo, ale neprezraď ho labužníckej varecháčskej obci.. švagriná tam dala "pizza korenie", hovorí si v obchode: "potrebujem oregano, tymián.. aha, pizza korenie, tam je oboje" :-D Ja som recept dodržala, ale ako píšem, treba si nátierku ochutiť podľa seba, lebo nie každému je vôňa niektorých byliniek po chuti. Tu urobí zásadnú chuť podusená cibuľka, mrkva a pretlak.
@Izabella929 (1.1.2018 15:21) pre mňa tiež doteraz nepoznaná, no som rada, že už to neplatí :-)
@Staja (2.1.2018 08:44) myslím, že cesnak v nej bude dosť dominantný, ona má svoju špecifickú chuť už od dusenej cibule s mrkvou a pretlakom, ale rozhodne ním nič nepokazíš, akurát nebude jemná, ale ostrejšia. Rovnako aj čili by sa hodilo, zas bude trošku iná, ale určite aj tak výborná, mne by tiež chutili aj iné variácie, smelo do toho :-)
@Alina598 (2.1.2018 09:11) nie je za čo, ak budeš skúšať, nech sa ti vydarí k spokojnosti :-)
@Haji (2.1.2018 13:07) ďakujem pekne :-) Keď máš mrkvové rada, možno ťa osloví aj táto.
@Denny123 (2.1.2018 19:10) vďaka :-)
Ďakujem všetkým za príspevky a prajem dobrú chuť, ak budete nátierku skúšať! Všetko dobré! :-)
1x haji
kukulienka71
Vdaka za recept aj prianie, nech sa dari aj tebe, Katka. Mrkva mi chodi po rozume tieto dni, mam na nu chut a ci veris, ci nie, tepelne upravena viac ako surova. Tato kombinacia bude zrejme prekvapenim
havino
Jakživ som nerobila ani nejedla mrkvovu pomazänku žiadnu, polovičke radšej s chlebom ju kombinovat na cukor nebudem, ale bude mať prísť syn, tak ju urobím. Velmi som zvedavá na jej chuť. Tvoje recepty a odporučania moje chuťove bunky ešte nesklamali Katarinka moja.
kecemis
@Katka78 mozem potvrdit - vyborne. Ja som pouzil namiesto pretlaku paradajkovu omacku co som si pripravoval na pizzu alebo spagety a pristiplavil trosku. Trosku viac. Vdaka za skvele ranajky.
katka78
@Havino (6.1.2018 16:54) no vidíš Táni, ja doteraz len zo surovej, ale podusená na cibuľke a s tým pretlakom má zase úplne inú chuť. Ja som bola jej objavením doslova nadšená :-)
@Kecemis (8.1.2018 20:39) teší ma, že recept poslúžil, verím, že s tvojou obmenou bola nátierka tiež veľmi chutná.
Majte sa pekne :-)
kukulienka71
Veru je prekvapením a to veľmi príjemným. Ľutujem len, že som jej neurobila viacej, aj vyjedaná z misky sama osebe je skvelá! Maslo som nemala, dala som kúsok syra gréckeho typu, len aby pridal na objeme. Bude u nás pravidelnejšie, ďakujem Katka


katka78
@Kukulienka71 (19.1.2018 17:57) My sme sa ňu hneď namotali, teraz už aj ty vieš prečo :-) Som rada, že recept poslúžil a ďakujem aj za fotku. Myslím, že s fetou, či podobným syrom, to muselo byť tiež veľmi fajn, pasuje mi tam chuťovo. Maj sa pekne :-)