Mrkvičkový krém

fi0na - fotkafi0na, 25. marca 2014
Mrkvičkový krém
Foto: fi0na

Polievku robím vždy, keď sme chorí, pretože krásne prehreje organizmus, ale aj vtedy keď máme na ňu proste len chuť :)

4
porcie
10 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

2 kg
1 ks
1 polovica
1 strúčik
 nemusí byť (alebo smotana)




Postup

  1. 1

    Mrkvu očistíme a nakrájame na hrubšie kolieska. Cibuľu nakrájame na hrubšie kocky a vo väčšom hrnci ju opražíme na troche olivového oleja. Pridáme mrkvu, ktorú restujeme, kým nepustí farbu. Posolíme a zalejeme vodou, aby bola cca 2 cm nad mrkvou. Necháme zovrieť a potom na miernom plameni varíme, kým nezačne byť mrkva mäkká. Do polievky pridáme trochu nastrúhanej pomarančovej kôry, šťavu z polky pomaranča, nasekaný strúčik cesnaku a nastrúhaný zázvor - asi 1 lyžičku. Ja dávam 2 lyžičky, mám rada, keď zázvor v polievke cítim :)

  2. 2

    Minútku necháme prejsť varom. Odstavíme a polievku dohladka rozmixujeme ponorným mixérom. Ak je príliš hustá, dolejeme vodu alebo kto chce jemnejšie môže pridať smotanu alebo mlieko.

  3. 3

    Vrátime naspäť na sporák a na miernom plameni polievku dochutíme korením. Samozrejme, ak máte niektoré z korenín čerstvé, použite ich, polievka bude o to lepšia. Estragón nemusíte dávať, nie každý má rád jeho chuť, ale do tejto polievky sa veľmi hodí. Ak sa potrebujete vypotiť z choroby, pridajte aj viac chilli :)

Diskusia k receptu

livinka
jeej, ja zbožňujem takého husté polievočky a mrkvovú obzvlášť.. do mojej mrkvovej pridávam rozmarín, tymián, sójovú smotanu a stále prihodím aj jeden zemiak, ale určite vyskúšam aj túto verziu, veľmi sa mi páči a všetky tie koreninky musia úžasne zahrievať telo :)
safran
podľa použitých korením mi zavoňala India :-)
Indovia by to robili takto: na ghee/masle by nechali rozvoňať najskôr všetky koreniny od najhrubších po najjemnejšie v tomto poradí: cumin, koriander, chilli drvené, karí, kurkuma, škorica (lyžica dve vody) až potom by prišla cibuľa, ďumbier, soľ, čierne korenie a mrkva... napísala som to dobre @methi ? Nie som zvyknutá tam dať estragón, ale bylinku si veľmi považujem - vyskúšam, ďakujem za pripomenutie, táto polievočka je skvelá aj bez smotany, či mlieka, ale maškrtníci asi neodolajú
fi0na
@safran pravdu píšeš oni vždy "opražia" najskôr koreniny, vždy na to zabudnem :)
deer
Práve som polievku dovarila, je úžasná, ďakujem za recept :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia