Mrkovo-mätová polievka s kapustovými niťovkami

naturea - fotkanaturea, 10. júna 2015
Mrkovo-mätová polievka s kapustovými niťovkami
Foto: naturea

Po mojej nedávnej návšteve stredozemia, som sa nechala inšpirovať ich ľahkou letnou prípravou jedál. Hlavným zdrojom inšpirácie bol ich kapustový šalát s osviežujúcou mätou, Zobraziť celý popisPo mojej nedávnej návšteve stredozemia, som sa nechala inšpirovať ich ľahkou letnou prípravou jedál. Hlavným zdrojom inšpirácie bol ich kapustový šalát s osviežujúcou mätou, ktorá jedlu pridala úplne iný rozmer a každý pokrm odľahčila pre strávenie v horúčavách.

6
porcií
5 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

0,5 -1 kg
3-5 strúčikov
1 l (alebo vývar)
1 PL (alebo jeden zemiak)
6 čerstvých výhonkov
6 ks
podľa potreby  1ks
1 PL
1 PL
1/2 ks




Postup

  1. 1

    Strúčky cesnaku ošúpeme a nakrájame na plátky.

  2. 2

    V hrnci si rozpálime maslo, ktoré podlejeme troškou oleja, aby sa nám nepripálilo.

  3. 3

    Na rozpálený tuk dáme osmažiť cesnak, ktorý pustí arómu a dodá polievke šmrnc (jeho chuť však nebude dominantná).

  4. 4

    Nakrájame si mrkvu na krúžky. Jej množstvo záleží od toho koľko polievky varíte a v zásade platí, čím viac mrkvy, tým lepšie. Ak bude mrkvy málo, dohustíte krupičkou, ak bude príliš hustá, rozriedite vodou.

  5. 5

    Nakrájanú mrkvu pridáme do hrnca k opečenému cesnaku a chvíľu spolu restujeme.

  6. 6

    Mrkvu zalejeme vodou (alebo najlepšie vývarom), a pre dochutenie môžeme pridať jeden hovädzí bujón (môže, nemusí byť - ak dolievate vývarom, bujón už nepoužite). V prípade, že nepridáte bujón, je potrebné dochutiť soľou, korením alebo inými dochucovadlami, ktoré do polievok bežne pridávate podľa vlastnej chuti.

  7. 7

    Mrkvu povaríme asi 5 minút a rozmixujeme na krémovú polievku.

  8. 8

    Do polievky pridáme kapustu nastrúhanú na tenké rezančeky. Povaríme cca 15 min., podľa toho či ich chceme mať viac alebo menej chrumkavejšie.

  9. 9

    Po dovarení pridáme krupicu alebo nastrúhaný zemiak a necháme prejsť varom. (zahustenie nie je nutné, ak je dostatočné množstvo mrkvy alebo v opačnom prípade ak chcete polievku redšiu....záleží od chutí stravníkov)

  10. 10

    Polievku vypneme a pridáme nasekanú vňať petržlenu a mätové výhonky. Po pridaní byliniek polievku uz neprevárame.

  11. 11

    Polievočku môžete skúšať v rôznych ďalších variáciách a experimentovať s ďalšími bylinkami alebo korením. Určite nič nepokazíte a výsledok bude vždy osviežujúci.

Diskusia k receptu

kaatka
Túto by som rada skúsila. myslím, že ľudia sa boja pridávať do "slaných" jedál mätu, mám len dobrú skúsenosť. necítiť typickú mentolovú chuť :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia