Mrežovník

Autor receptu: marienka44

Recept mám od mojej neb. krstnej mamy, ktorá bola vynikajúca pekárka rôznych zákuskov a tort. Výhodou tohto koláčika je to, že aspoň sa minú zvyšky lekvárov v načatých pohároch. Vydrží dlho čerstvý a chutný.

30
porcií
2 minút
príprava
30 minút
na 200 °C

Postup

  1. Múku preosejeme, do nej zamiešame postupne kyp. prášok, trochu soli, sódu bicarbonu a práškový cukor. Pridáme ďalšie suroviny. Vymiesené a vypracované cesto dáme do chladu na pol až jednu hodinu. Do cesta som použila zmes zmäknutého masla a palmarínu 1:1. Z vajec som si odložila trochu bielka, ktorým som pred pečením potrela všetky mriežky. Mriežky získali tak lesk.
  2. Cesto rozdelíme na tretiny. Dve tretiny rozvaľkáme na hrúbku približne 3/4 cm vysoko. Ja som vaľkanie spodného cesta robila na čiernej plastickej fólii, ktorá je určená na pečenie. Snažila som sa na nej upraviť strany cesta do pravého uhla, veľkosť podľa plechu. Fóliu spolu s cestom som preniesla na plech.
  3. Natrieme dostatočným množstvom lekváru. V mojom prípade to bol kupovaný slivkový lekvár, ktorý som si mierne nahriala v mikrovlnke kvôli ľahšiemu roztieraniu po ceelj ploche. Lekvárom nešetriť !
  4. Z odloženého cesta vyvaľkáme na pomúčenej doske placku tenšiu ako bolo prvé cesto a rádlikom a pomocou dlhého pravítka narežeme pásy asi 1,5 cm široké a ukladáme šikmo na lekvár v oboch smeroch. Vytvorí sa ozdobná mriežka. Potrieme ju bielkom, po upečení získa tak lesk. Mrežovník upečieme v predohriatej rúre do ružova. Po vychladnutí nakrájame a posypeme (nemusíme) práškovým cukrom. Čas prípravy a pečenia som uviedla len orientačne. Keďže každá rúra pečie inak, treba pečenie sledovať.