Mrazená tekvica fotorecept

pusta - fotkapusta, 11. januára 2012
Mrazená tekvica (fotorecept)
Foto: pusta

Toto v podstate recept nie je. Pridávam ho ako inšpiráciu na prípravu domáceho polotovaru. Moja mama totiž hovorievala, že nie je umenie variť, ked Zobraziť celý popisToto v podstate recept nie je. Pridávam ho ako inšpiráciu na prípravu domáceho polotovaru. Moja mama totiž hovorievala, že nie je umenie variť, ked je z čoho a je k čomu siahnuť.

1 dávka
porcia
30 minút
príprava

Suroviny

1 ks /iná tekvica




Postup

  1. 1

    Kúpila som tekvicu, bola dosť veľká, aby som ju spotrebovala celú, tak som ju spracovala a zmrazila, aby som z nej neskôr, ked sa mi to hodí, mohla uvariť omáčku alebo polievku, či niečo iné.

    Mrazená tekvica (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Odkrojila som koniec so stopkou a tekvicu som prekrojila na polovicu. Je dobré použiť dlhý a ostrý nôž, čo som práve nemala po ruke, čo vidno na nerovnosti rezu, ale spracovaniu to nebránilo.

    Mrazená tekvica (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vydlabala som ju pomocou ostrej lyžice.

    Mrazená tekvica (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Obe polovičky som ošúpala pomocou škrabky na zemiaky a ostrým nožom som vykrojila očká a nevhodné časti.

    Mrazená tekvica (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Tekvicu som umyla a pokrájala som ju na menšie časti,...

    Mrazená tekvica (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ...ktoré som nastrúhala do misy.

    Mrazená tekvica (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Nastrúhanú tekvicu som dala do plastového obalu, vložila do mikroténového sáčku a odložila do mrazničky. Takéto práce robievam, ked mám voľnejšiu chvíľku. Doplním tak obsah mrazničky a šetrím čas pri nasledujúcom varení. Dá sa tiež pokrájať na kocky a použiť na iné varenie ako omáčky a polievky.

    Mrazená tekvica (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

alena45
lenže mne sa zdá, že toto je sladká tekvica na pečenie a nie maslová, tá nemá to rýhovanie
marianna76
Ja som tiež takúto kúpila, čaká v špajzi až vymyslím ako ju upiecť. A nebolo by dobré ju upiecť a potom vnútro vydlabať a tak zmraziť?
irenaw
@marianna76 mrazím tekvicu aj surovú ako @pusta , z tej robím polievku a mrazím aj pečenú (mám v receptoch) a tú pridávam do cesta. nie je potom až také mokré, ako od surovej tekvice, ale je šťavnaté. upečiem naraz koľko vojde na dva plechy, urobím balíčky ako pridávam do receptov a mám pokoj na celú zimu.
laurisia
Aj ja som mrazievala tekvicu, ale to by som pomaly potrebovala mrazničku vo veľkosti kuchyne samej a tak radšej sterilizujem. Aj keď mrazenie som mala radšej, lebo s ním bolo menej práce :-)
redakcia
Odpoveď od @pusta : "alenka45 a marianna76, túto tekvicu som si objednala v internetovom obchode ako maslovú. tiež sa mi to pri jej spracovaní nezdalo, tak som uviedla v recepte v surovinách - tekvica maslová alebo iná. alenka asi máš pravdu ty. marianna76, vdaka za prima nápad, ešte mi niečo z nej zostalo v kusoch, pokrájam a skúsim upiecť. alenka45: nebola som si celkom istá, som si to overila. tekvica na obrázku je naozaj maslová tekvica.. ale zmraziť sa dá aj iná tekvica, ako som to napísala v surovinách.
alena45
pri tomto recepte je to v podstate jedno, ale ak sa má použiť do jedla, tak táto na obrázku sa používa do sladkých koláčov a jedál. Výborná je len tak upečená v rúre bez ochutenia. Maslová- butternut squash sa používa potom do polievok, omáčok, slaných nokov, slaných koláčov a pod. V obchodoch mávajú obidve, a často sú pomiešané, rozdiel medzi nimi je práve v tom, že maslová nemá pozdĺžne rýhovanie, býva menšia a je zvonka svetlejšej okrovej rovnorodej farby, kým táto na sladká je viac oranžová ako okrová, má rýhovanie (na obrázku je pekne vidieť) a na začiatku jesene môže byť rýhovaná aj do zelena, dozrievaním oranžovie. Obidve sú zvnútra oranžové.
mijaita
Krasne se vejde do mrazaku spousta dyne, kdyz upecenou (asi za 20min) vydlabete, kasovitou date do plastoveho sacku a udelate z toho v tom sacku placku. Opravdu uplne od rohu k rohu,rukama po povrchu sacku rozprostirat na placku. Pomoci prkynka prenaset do mrazaku. Na sobe ulozene ty sacky maji nekolik vyhod. Hodne dyni v malem prostoru, prehledny a uklizeny mrazak, snadne vyndani a nakonec rychle rozmrazeni. Takhle na placato davam do mrazaku vse, co uplacatit je mozne (mlete maso, houby projite varem, zeleniny ). Hokkaida jsem naladovala co se veslo, jedna velika cuketa i patyzon. Pyre z techto plodu kdyz se predem upecou s nejakym korenim a olejem je skvele. O polevkach ani nemluvim !
mijaita
Prirovnala bych to nakonec ke kominku z poskladanych tricek :-)
jatanika
@alena , díky za vysvetlenie ... stále som v tých tekviciach mala "bordel" ... teraz mi vychádza, že v obchode som kupovala maslovú a na trhu tú na pečenie :-)) ... obe sú super
redakcia
Odpoveď od @pusta : "alena45 , vrelá vdaka za podrobné vysvetlenie a že si sa podelila o svoje znalosti. odteraz budem mať jasno v tekviciach a našla som aj zopár pekných receptov, na ktoré sa chystám."




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia