Mramorový slivkový koláč fotorecept

majuska31 - fotkamajuska31, 1. septembra 2014
Mramorový slivkový koláč (fotorecept)
Foto: majuska31

K receptu som sa dostala cez jeden kuchársky blog a musela som ho hneď vyskúšať :)

20 minút
príprava
25-30 minút
na 180 °C

Suroviny

5 ks
100 ml (alebo obyčajný kryštálový)
1 bal.
100 ml
100 ml
400 ml
1 bal.
1 PL
 (alebo iné sezónne ovocie)




Postup

  1. 1

    Celé vajcia vyšľaháme s cukrom a vlejeme olej, mlieko, múku rozmiešanú s kypriacim práškom a premiešame.

  2. 2

    Cesto rozdelíme na dve rovnaké časti a do jednej primiešame 1PL kakaa a 1-2PL mlieka. Potom striedavo vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech. Špajdlou vytvoríme ľubovoľný vzor.

    Mramorový slivkový koláč (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Poukladáme ovocie. Ja som použila čerstvé slivky.

    Mramorový slivkový koláč (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Po upečení.

    Mramorový slivkový koláč (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Hotovo! Dobrú chuť varecháči a dúfam, že vám bude chutiť.

    Mramorový slivkový koláč (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

alpynus
možno by som aj skúsil spraviť recept podľa tohto koláča, no mám problém s niektorými surovinami. napríklad, domnievam sa, že mlieko patrí mláďatu a nie do môjho koláča. dal by sa tento recept spraviť aj bez kravského materského mlieka alebo by bez neho stratil čaro?
alpynus
@megdesign1 zjednodušene povedané — kravské. slovo "materské" som tam vložil preto, aby neboli pozabudnuté okolnosti tohto mlieka.
alpynus
@majuska31 neručíš? :( eh, tak to radšej nájdem nejakú kravičku; umelo ju oplodním; tesne po pôrode jej odoberiem mláďa a spravím z neho telacinku alebo čo; a kravku budem dojiť a dojiť. alebo za celý tento proces niekomu zaplatím, šak čo. hlavná vec, že si budem môcť pochutiť na mramorovom koláčiku! :)
alpynus
@daguska nie je nepodstatné, čo sa odjakživa s čím robilo? odjakživa sa viedli vojny, tak budeme teraz dojakživa viesť vojny?

a áno, myslím si, že ten agresívny proces získavania mlieka je príliš silná káva kvôli nejakému koláču, ktorý sa dá navyše pripraviť z sójového mlieka alebo mandľového mlieka alebo čohokoľvek podobného.

a smiem otázku — súhlasila by si, ak by niekto tebe odoberal mlieko s tým, že "odjakživa robí koláče s mliekom"? dala by si mu ho? ak nie, tak prečo žiadaš od ostatných, aby ti dávali ich mlieko?
babidka
@alpynus , co ta tak odrazu akurat pri tom normalnom , obycajnom kolaciku prepadl take kravicko-ochranarske myslienky? Autorka urcite nesposobuje svojim receptom celosvetovu pohromu kvoli pouzitiu kravskeho mlieka :-)
Je mozne , ze v mnohom mas pravdu - ale riesit to akurat tu a teraz? Ak by si zalozil diskusiu o tejto teme - urcite by si tam nasiel dost fanusikov aj oponentov. Nemyslim si , ze recept je prave vhodne miesto na virenie takejto diskusie .
marikafil
nerozumiem, prečo sa najprv niekto pýta, či sa dá urobiť aj bez mlieka a hneď - teda asi po hodine - by ho už robil s mandľovým alebo sójovým mliekom... nuž, @alpynus - vyskúšaj verziu bez kravského materského mlieka a daj vedieť aj ostatným, ako si dopadol/dopadla. ale ja už dávnejšie nahrádzam kravské mlieko v koláčoch ovseným alebo sójovým, nemyslím, že im to škodí. nie z ohľaduplnosti voči kravám, ktorým odobrali teliatka, ale skrátka preto, že to sušené je vždy "poruke".
marikafil
@majuska - pekný koláč, ja dávam slivák omnoho viac, ale samozrejme, proti gustu žiaden dišputát:-)
brambora
@alpynus zrejme ste chybali na hodinach biologie :D ked tvrdite, ze mlieko patri mladatu a nie do kolaca. keby krava mala mlieko davat vyslovene len svojmu mladatu, tak ta krava by zachvilu zahynula na mastitidu. preto sa kravy doja, aby nedochadzalo k zapalom vemena. mledzivo je samozrejme vylucne pre teliatko, take mlieko sa nepredava a ked mlada nie je odkazane uz na mlieko, dostava sa na pulty obchodov. zrejme nejete ani maso, predpokladam. ;)
brambora
@alpynus , otazka od vas: súhlasila by si, ak by niekto tebe odoberal mlieko s tým, že "odjakživa robí koláče s mliekom"? dala by si mu ho? ak nie, tak prečo žiadaš od ostatných, aby ti dávali ich mlieko?
odpoved: zeny si takisto odstriekavaju mlieko ked ho maju nadmieru a mozno by ste neverili, ale take materske mlieko od zeny sa v niektorych krajinach predava za dost vysoku sumu.
zifi
slova "kravske", ci "materske" su len pridavne mena. Mlieko je u nas beznou prisadou do potravin. Niekde su to aj chrobaky, potkany, ci pes...

Nechapem tie vypady koli slovickam, a este v podobe, ze by pomaly clovek zozral cloveka - koli mlieku... uff
rea1
takéto koláče robím rada - všetko sa nacapká do jednej misy, zamieša a vyleje do pekáča. a keď chceme obmieňať, pridáme kakao, ovocie, hrozienka ... také rada robím, synovia, keď boli v puberte, divže aj chladničku neohlodali až na kosť. či na plech. :-))
a z trotlov, ktorí recept nepridajú, len hubu si potrebujú obtrieť, si nič nerob. boli, sú a budú, chudáci, kde sa majú realizovať, jedine na anonymnom fóre, doma si asi netrúfnu.
obor123
Recept uložený, len škoda, že nám slivka odišla.
majuska31
@marikafil ďakujem, no aj ja dávam viac ovocia no, slivky sme dostali od susedky a nebolo ich až tak veľa ;)
@rea1 :)) tiež mám takéto rýchle a chutné koláče rada...a čo sa týka alpynusa presne si to vystihla a preto si z neho ťažkú hlavu nerobím, pokojne nech sa realizuje aj tu, rozumný človek si o ňom/ o nej už spravil obraz ;) som veriaca a tiež nevnucujem svoje názory na Boha a vieru druhým tak ako sa on/ona snaží presvedčiť všetkých na tomto fóre, že by sme nebodaj mali mať výčitky svedomia, že sme si dovolili použili či už mäso alebo mlieko do svojich receptov!!!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia