Mramorové koláče

medovnicek - fotkamedovnicek, 19. septembra 2011

Tento recept som objavila na jednom maďarskom blogu. Za preklad receptu ďakujem mojej milej kolegyni Agike. Koláče sú vláčne, nadýchané.

Suroviny

600 g
100 g
1 balíček
300 ml vlažné (podľa potreby)
200 ml
2 ks
50 g
25 g
štipka
  z dvoch citrónov
Okrem toho:
2 KL
3 tabličky (postrúhaná))
1-2 KL
Na potieranie:
1 ks
2 PL




Postup

  1. 1

    Najdôležitejšie je, aby všetky suroviny mali rovnakú teplotu. Do misy dáme múku, vyhĺbime jamku, pridáme cukor, rozdrobené droždie a vlažné mlieko. Necháme vzísť kvások. Potom pridáme ostatné suroviny a vypracujeme hladké nelepivé cesto, ktoré rozdelíme na dve rovnaké časti. Do jednej časti dôkladne vpracujeme v mlieku rozmiešaný kakaový prášok s čokoládou. Dáme si záležať, aby sme vypracovali krásne hladké tmavé cesto. Obidve cestá - biele a aj tmavé necháme kysnúť približne jednu hodinu. Počas kysnutia sem-tam cesto prekypríme. Vykysnuté cestá prenesieme na dosku a každé z ciest rozdelíme na štyri rovnaké časti. Čiže budeme mať 4 biele a 4 kakaové cestá. Potom postupne vyvaľkáme do tvaru obdĺžnika dve tmavé a dve biele cestá. Tmavé pláty položíme na biele pláty a z dlhšej strany ich silno zvinieme (ako keď robíme závin). Spolu ich spletieme a uložíme do chlebíčkovej formy, ktorú sme vystlali papierom na pečenie. Takto isto pokračujeme aj s otatnými plátami. Vyjdú nám vlastne dva mramorové koláče. Vo formách ich necháme ešte cca 30 minút kysnúť (zdvojnásobia svoj objem) a nakoniec ich potrieme rozšľahaným žĺtkom so šľahačkovou smotanou. Vrch som ešte posypala hrbozrnným cukrom. Piekla som na 180 C, cca 45 minút. Asi v polovici pečenia som vrchy koláčov prikryla alobalom, aby sa nepripiekli.

Diskusia k receptu

ancicka
Koláč vyzerá veľmi pekne,a určite je aj chutný.
Také mramorové piekla moja babka z otcovej strany.My ako deti sme ich nemali rady,lebo /to sme vždy vraveli ,babka a kde je plnka?/Vždy sme chceli koláč niečím naplnený,hoci aj z lekvárom.Babka sa vždy vynašla,odkrojila a natrela ho ešte zo slivkovým lekvárom,a bolo.
akeber
krásny koláčik.....kysnuté má u nás prim....ukladám :)
medovnicek
ancicka, aj u nás skorej vedú plnené koláče, ale tento je niečo taký ako vianočka, treba natrieť masielkom, džemom a máš výborné raňajky, inak krásne vonia vďaka citrónovej kôre
valeri
kysnutý koláč u mňa vždy vedie a s tou čokoládou a citrónovou kôrou musí byť výborný, už je v mojej KK
vavan
robím niečo podobné len s jogurtom odporúčam je ozaj ako vianočka len
ja dávam polohrubú múku.
mracik9
niečo podobné som jedla asi pred 20 rokmi,bolo to jemnučké a veľmi mi to chutilo
elen52
V lete sme boli na návšteve v Báčskom Petrovci, tiež mali napečené okrem iných aj tento koláč, bol velmi chutný, oni ho volali svadobný koláč. Bol vynikajúci. Teraz, keď mám recept musím ho upiecť. Ďakujem




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia