Mramorový koláč

Mramorovaný koláč s karamelovým krémom

Autor receptu: redakcia

4
porcie
20 minút
príprava
45 minút
na 180 °C

Postup

  1. Maslo vyšľaháme s cukrom, vanilkovým cukrom a so štipkou soli. Pridáme vajíčka a šľaháme tak dlho, kým sa cukor nerozpustí. Ďalej primiešame preosiatu múku, kypriaci prášok a mlieko.
  2. Cesto rozdelíme na polovice. Do jednej polovice vmiešame kakao. Do vymastenej a vysypanej formy dáme obe polovice cesta a vidličkou prejdeme cez obe vrstvy, aby vznikol mramorový vzor. Pečieme pri 180 °C asi 45 minút.
  3. Vychladený koláč ozdobíme karamelovým krémom, ktorý pripravíme tak, že v hrnci skaramelizujeme cukor do zlatohneda, pridáme 80 ml smotany a varíme, kým nevznikne hladký krém. Necháme vychladnúť. Zo zvyšku smotany vyšľaháme šľahačku a nakoniec vmiešame vychladený karamelový krém.