Mramorová gaštanová torta s ovocím

Autor receptu: mama3chlapov

Mramorový korpus v tejto tortičke patrí k mojim obľúbeným. Je chutný, pekný, zamatový... A vždy som chcela vyskúšať takéto jednoduché efektné zdobenie, ktoré je šup šup hotové.

18
porcií
150 minút
príprava
50 minút
na 180 °C

Postup

  1. Upečieme si mramorový korpus, ktorý robí v reze torty krásnu mozaiku. Postup je nasledovný: Vyšľaháme bielka s polovicou práškového cukru (150g) na tuhý sneh. Druhú polovicu cukru vyšľaháme so žĺtkami a vanilkovým cukrom. Postupne do žĺtkovej hmoty primiešame múku zmiešanú s práškom do pečiva, olej a vriacu vodu. Dobre vyšľaháme a na záver jemne zašľaháme sneh z bielok, pričom asi 3-4 lyžice snehu necháme bokom. Dobre vymiešame krásne cesto. Tretinu cesta oddelíme, zmiešame s kakaom a odloženým snehom. (Kakaové cesto by bolo hustejšie, preto sa do neho vmieša odložený sneh, potom bude mať rovnakú konzistenciu ako biele cesto.)
  2. Boky tortovej formy vymastíme tukom a na spodok dáme papier na pečenie. Svetlé a tmavé cesto postupne striedavo po lyžiciach lejeme vždy do stredu formy. Ja robievam v pomere 2 lyžice svetlého, 1 lyžica tmavého cesta. Cesto sa tak rozlieva a vytvára kruhy.
  3. Korpus dáme piecť do vopred vyhriatej rúry na spodnú mriežku na cca 45-50 minút, treba skúsiť špajdlou, či je upečené. Ja som piekla prvých 20 minút na 180°C, potom som stíšila na 160°C. Cesto vyrastie krásne dovrchu a možno aj praskne. Po upečení necháme vychladnúť na mriežke. Vrch zrežeme, moji chalani si z toho odrezku urobili vlastnú tortu "sopku".
  4. Korpus nitkou rozrežeme na tri rovnaké časti a deti necháme pracovať na sopke :o)
  5. Spodný korpus pokropíme vodou, pretože gaštanová plnka nie je veľmi "mokrá". Vymiešame gaštanové pyré s maslom a natrieme na spodný korpus. Na plnku poukladáme ovocie podľa chuti a špajze, ja som dala nakrájané 2 banány.
  6. Navrch položíme stredný korpus. Vymiešame mascarpone (alebo tvaroh) s jogurtom, vanilkovým a práškovým cukrom (podľa toho aké chcete sladké). Natrieme na korpus asi dve tretiny plnky a navrch poukladáme opäť ľubovolné ovocie. Ja som mala doma nektarinky.
  7. Zakryjeme vrchným korpusom, ktorý natrieme zvyšnou plnkou a môžeme potrieť aj boky a vyplniť tak medzery.
  8. Celú tortu hrubo polejeme roztopenou čokoládovou polevou. Navrchu necháme stiecť, nerozotierame, aby zostala krásna neporušená, čokoládou čo stečie potrieme boky torty. Bielou čokoládou nakreslíme od stredu kruhy, resp. špirálu. (Tá chlpatá ruka nie je moja, zdobila moja polovička :o), to je taká naša bežná deľba práce. )
  9. Kým je to tekuté, špáradlom od stredu robíme jemne vzor ako vidíte na obrázku (8 čiar od stredu ku krajom a v strede vzniknutých trojuholníkov opačne tzn. od okraja k stredu). Robili sme to prvýkrát, takže ešte chýbal gríf...
  10. Torta šup do chladničky, najlepšia je na druhý deň, keď sa chute prepoja. Všetkým veľmi chutila. Tortička je dosť sýta, nedáte si tri kusy naraz.
  11. Škoda, nestihla som odfotiť sopku, čo vyrobili chalani... stačili sa do nej hneď pustiť a boli šťastní, že nemusia čakať na tú našu gratulačnú pre prababku k 80-tke. A takto vyzerala v reze.
  12. Prajem krásny deň!