Tvarohovo-ovocný koláč

Motýlikový koláč pre Aleška (fotorecept)

Autor receptu: imaginarium

Náš syn mal svoje prvé meniny, tak som na jeho počesť spravila takýto koláčik. Už len počkať gratulantov a pustiť sa do papania :-)

24
porcií
13 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Bielky si vyšľaháme s kryštálovým cukrom na pevný sneh. Potom už ručne primiešame žĺtka, vodu a olej. V miske si zmiešame múku, kakao, kypriaci prášok a soľ a preosejeme to k zmesi. Zľahka premiešame a rozotrieme na vymastený a vysypaný plech. Pečieme pri teplote 180 °C približne 13 minút. Treba sledovať.
  2. Cesto necháme vychladnúť a pripravíme si ovocnú časť. Zmes lesného ovocia (ja som mala z Lidla) zohrejeme. Zemiakový škrob rozmiešame v troške vody a prilejeme k ovociu. Chvíľku prevaríme a rozotrieme na cesto. Necháme vychladnúť.
  3. Tvaroh vyšľaháme s práškovým cukrom, smotanu na šľahanie vyšľaháme do tuha. K tvarohu primiešame kyslú smotanu a vyšľahanú šľahačku. Nezabudneme na stužovač. Ja som mala Dr. Oetker (Za studena) na 700 g hmoty a ten sa rozrobil v troške vody a k nemu sa primiešal krém. Hotový krém navrstvíme na koláč a uhladíme. Dáme na chvíľu stuhnúť do chladničky.
  4. Mandarínky si dáme odkvapkať na sitko a na koláči si naznačíme budúce kocky. Odkvapkané mandarínky ukladáme na každú kocku do tvaru motýlích krídel. (Krajšie mesiačiky mala značka Giana, Natur Farm boli o dosť škaredšie.)
  5. Čokoládu na zdobenie si pripravíme nasledovne. 50 g čokolády nastrúhame a rozdelíme do dvoch misiek. Do jednej dáme približne 2/3 a do druhej zvyšnú tretinu. Misku, kde sú 2/3 čokolády zohrievame v mikrovlnke v 30 sekundových intervaloch a premiešavame. Potom k nej primiešame neroztopenú zvyšnú čokoládu a rozmiešame tak, aby sa rozpustila. Naplníme sáčok, odstrihneme rožtek a zdobíme. Toto bol môj chabý pokus o temperovanie čokolády, ale dalo s tým zdobiť, takže ho považujem za úspešný :D To, že je to čapaté, už nie je chyba čokolády :D
  6. Zo zvyšnej čokolády som spravila ozdôbky. Tu krásne vidno, že nie som schopná spraviť dvakrát ten istý tvar. Čo už.
  7. No a fotka v reze.