Motýliková marcipánová torta s čokoládovým krémom (bezmliečna a bezlepková)

sandra - fotkasandra, 12. augusta 2012
Motýliková marcipánová torta s čokoládovým krémom (bezmliečna a bezlepková)
Foto: sandra

Tortička pre dve malé princezničky, Jasmínku a Šarlotku. Telíčko a krídelká motýlika som odkukala odtiaľto: http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=41881&user=429 . Na fotenie postupu som asi ešte nedorástla, Zobraziť celý popisTortička pre dve malé princezničky, Jasmínku a Šarlotku. Telíčko a krídelká motýlika som odkukala odtiaľto: http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=41881&user=429 . Na fotenie postupu som asi ešte nedorástla, vždy mi to napadne až je torta hotová. Korpus som upiekla podľa @janka81 a podľa rád @irenaw v komentároch pod týmto recepom: http://varecha.pravda.sk/recepty/babovka-bezlepkova-fotorecept/11226-recept.html

Suroviny

6 ks
300 g
150 ml
150 ml, teplá
330 g
1 ks (Dr. Oetker)
Krém:
1 vrecko (na pol litra mlieka)
125 g (bezlepková a bez mlieka)
250 g
400 ml
13 PL
Na potretie:
 domáci
Na potiahnutie torty:
cca 1 kg
Na ozdobu:




Postup

  1. 1

    Žĺtky som oddelila od bielkov a vyšľahala som ich spolu s cukrom do peny. Pridala som olej, vyšľahala, potom vodu, opäť vyšľahala. Prášok do pečiva som zmiešala s preosiatou múkou, pridala do žĺtkovej zmesi a vyšľahala do hladka. Bielky som vyšľahala so štipkou soli na tuhý sneh. Ten som opatrne aby sa nepolámal primiešala do múkovej zmesi, najprv jednu lyžicu, potom polovicu a nakoniec aj zvyšok. Nesmú zostať hrudky snehu, cesto musí byť hladké a nadýchané.

  2. 2

    Guľatú formu (priemer 26 cm) som na spodku vystlala papierom na pečenie, okraje som potrela olejom a jemne pomocou sitka posypala bezlepkovou múkou. Naliala som cesto a piekla na spodnom ohreve pri teplote 160 stupňov Celzia asi 40 minút. Treba kontrolovať a jemne obchytkávať, nakoniec som skúsila špajlou, či je cesto upečené. Tortu vo forme som nechala 15 minút vychladnúť, kým som uvoľnila okraje a nechal korpus úplne vychladnúť pre rozkrojením. Potom som ho rozkrojila na tri pláty.

  3. 3

    Krém: Tuk som vyšľahala s práškovým cukrom do peny. Z pudingového prášku a kokosového mlieka som uvarila hustý puding. Ešte do horúceho som nalámala čokoládu a miešaním ju nechala rozpustiť. Hotový puding som vyliala na potravinársku fóliu, prekryla som ňou aj vrch, aby sa do pudingu nedostal vzduch a nechala som ho vychladiť v chladničke. Maslo aj puding musia mať pri spájaní rovnakú teplotu, inak sa krém zrazí. Spolu som ich vyšľahala do peny.

  4. 4

    Spodný aj stredný plát som potrela bohato domácim vlastnoručne uvareným ríbezľovým džemom. Na to som natrela krém, pláty poukladala na seba. Celú tortu som potrela krémom, uhladila a uložila do chladničky, aby poriadne vychladla. Potom som tortu rozkrojila na dve polovice, vykrojila krídelká a vykrojené boky a časti potrela krémom a opäť zahladila. Torta opäť putovala do chladničky aspoň na hodinu.

  5. 5

    Ozdoby a písmenká som si povykrajovala týždeň vopred a nechala vyschnúť, aby som sa s tým už potom nemala prácu. Telíčko motýlika som s hlavičkou spojila špáradlom, tykadlá sú ním tiež vystužené. Marcipán som si zafarbila ružovou gélovou farbou, rozdelila na dve polovice. Obe som vyvaľkala a potiahla obe krídla. Z oblej strany som z každého krídla kúsok odkrojila, aby obe polovice k sebe pekne "sadli". Do stredu som položila telo motýlika a ozdobila všetkým možným, hlavne aby toho bolo čo najviac, princezničky to chcú mať veselé :-D Všetky ozdoby som "poistila" potravinárskym gélom, ktorý pôsobí ako lepidlo. Ušúľala som valčeky na spodný obvod celej torty a tiež na rohy, a vytlačila vzor pomocou tvarovacej ihlice.

  6. 6

    Dvanásť hodín práce, a za polhodinku bolo po nej, dievčatká mali radosť :-D

Diskusia k receptu

izabella929
krásny motýlik.-)))princezničkám určilte vylúdil krásne úsmevy na tvárach.-))) nech sa im darí.-))
andrea3
Krásne sa Ti podarila!!!! A k tomu ešte aj bezlepková a bezmliečna. Super !!!
ola111
Tá je ale milá...Tá radosť bábik určite stála za tú námahu :-)
honestka
ako stvorena pre princeznicku.
piekla si ju v okruhlej forme a dokrojila, alebo mas na nu formu?
marijanka712
dvom princeznám prajem dobré zdravíčko vela radosti zo života a veľa takýchto krásných prekvapení velmi pekný motýlik skutočne sa ti vydaril na 1*****
eva53
ja by som od šťastia asi odpadla, keby som takú dostala ako malé dievčatko..........je prenádherná
martamm
Aj j ukladám túto krásnu tortičku, určite ju raz upečiem vnučke :)))
jerica
gratulujem , krásna tortička, práca hodná pekára , ja by som si na to veru netrúfla:-)
pusta
@sandratamer , obdivujem vašu šikovnosť a cukrárske schopnosti, zručnosť i trpezlivosť. torta je úžasná, patrí na súťaž!
ankha
mnam :) nadherna a este aj bezlepkova a bezlaktozova :D
cica2
verím že malé princezničky táto nádherná tortička veľmi potešila :-)
tatranka
Tortička sa naozaj vydarila.Aj zdobenie sa mi páči.Určite mali dievčatká radosť.
babkamt
Krásna , vkusne a nežne ozdobená torta. Palček hore.
sneica
prekrasna torticka v prekrasnych farbach...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia