Morčacie stehná s mandľovou plnkou

Agáta Ihnátová
šéfkuchárka hotela Jalta v Michalovciach, 7. mája 2010
Morčacie stehná s mandľovou plnkou
Foto: Pravda - Ivan Majerský

Suroviny

4 ks
1 čl
2 PL
Plnka:
50 g
300 g
1,5 dl
1 PL
2 ks




Postup

  1. 1

    Očistené a umyté morčacie stehná vykostíme. Príprava plnky: Mandle sparíme, olúpeme a najemno nakrájame. Sendvič alebo žemľu nakrájame na drobné kocky a navlhčíme mliekom. Maslo dobre vymiešame so žĺtkami do spenenia, mierne osolíme, okoreníme muškátovým kvetom, pridáme najemno nasekanú petržlenovú vňať, nakrájané mandle a navlhčený sendvič, spolu premiešame.

  2. 2

    Do pripravenej zmesi zľahka vmiešame sneh vyšľahaný z bielkov. Pripravenou plnkou naplníme vykostené morčacie stehná, stočíme do závitkov, upevníme motúzom alebo kovovou ihlicou, osolíme zvonku a vložíme do rúry piecť s 2/3 masla domäkka. Počas pečenia podlievame vlastnou šťavou a podľa potreby dolievame vodou, aby sa výpek nepripálil.

  3. 3

    Upečené stehná vyberieme, šťavu buď vyvaríme, alebo dolejeme vodou na potrebné množstvo, osolíme, povaríme, precedíme a zjemníme zvyškom masla. Vhodné prílohy sú rôzne upravené zemiaky, ryža, kompóty či šaláty.

  4. 4

    NÁŠ TIP: Touto plnkou môžeme plniť aj celú morku, pričom plnku dáme nielen dovnútra morky, ale aj pod kožu na stehnách a prsiach.

Diskusia k receptu

alexdidi
Tak to je po mojej chuti...morčacie, mandle...aešte ľúbim aj gaštanovú plnku...
marlen
súhľasím, a k tomu už len šalátik... morka je už pre súčasné rodiny priveľká, takže vďaka za minimorku, tá nás neumorí
jerica
Lahodí oku , určite aj chuti , vedeli by ste mi poradiť do morky gaštanovú plnku?
hkbarbie
hm, tak toto by som si dala! uz ukladam do KK a vyskusam! diky za recept
alexdidi
@jerica toto je môj recept na gaštan plnku do morky alebo husi:orestujem 1cibuľu, pridám zomletú hyd. pečeň/500g/ a gaštany/500g/upečené a olúpané + 6 rohlíky porezané na kocky a navlhčené hyd.bujónom+3žĺtka, soľ, č. korenie, nasekané bylinky/petržlen,bazalku../a sneh z 3 bielkov.
vcelka
No a konečne niekto neplní iba morčacie prsia, ale aj iné morčacie orgány... :-))
Zdá sa, že najmä v reštauráciách zoológiu nepoznajú - podľa kuchárov či manažérov sa kurčatá a morky skladajú iba z pŕs... (panebože, prepáč, však ty si ich stvoril aj zo stehien, trupov, vnútorností.... :-))
evas13
Morčacie stehno je môj favorit, záleží od toho ako to pripravíte, takú máte chuť mäska/husaciu, kačaciu, bravčovú/. Raz som morčacie stehno nakrájala na plátky a vypražila v trojobale, každý kúsok chutil inač v teplom čerstvom stave. Bola to dobôtka.
modrykamen
Robím to tak isto, len miesto mandlí dávam do plnky pokrájané upečené gaštany ( cca 200 g) a pokrájanú kačaciu pečeň.
meny
Bol to náš nedeľný obed- Musím ti napísať, že to teda nemalo chybu. A urobila som plnku z celého sendviča. Zbytok som zabalila do šunky, syra a dala do alobalu k mäsku morčaciemu.A fantasticky chutila ako vložka do slávnostnej nedeľnej polievočky, narezanej na kolečka.
timara
Vynikajúce. Do plnky som ešte nasekala pažítku a bolo to výborné. Určite budem takto robiť morčacie častejšie.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia