Morčacie rezne s Nivou a rascová ryža s paprikou (fotorecept)

Autor receptu: kukulienka71

Príloha mala u nás včera premiéru. A určite sa ujme aj ako samostané ,ľahké jedlo.

3-4
porcie
15 minút
príprava
30 minút
na 220-180 °C

Suroviny

Postup

  1. Najskôr som pripravila mäso: rezne z morčacích pŕs som umyla, osušila a v mikroténovom vrecku naklepala.
  2. Pekáčik som vymazala olejom a jemne osolené rezne som nakládla na jeho spodok. Posypala som ich krúžkami očistenej cibule. Kto chce, môže si aj okoreniť.
  3. Rúru som zapla na 220°C. Na rezne som najemno nastrúhala syr Niva.
  4. Je to jedlo veľmi podobné farmárskym rezňom, s menšími úpravami kedy na čo máme chuť ho robievam aj z iného mäsa ako len z krkovičky. Ešte som tam nastrúhala aj kúštik eidamu, aby sa už uplatnil. Celé som preliala sladkou smotanou, zakryla alobalom a vložila do horúcej rúry. Mäso ešte pustí aj vlastnú šťavu. Teplotu som po 10 minútach znížila na 180°C.
  5. Teraz som si prichystala suroviny na prílohu: misku kvalitnej dlhozrnnej ryže, tmavozelenú papriku a kapiu narezané na pásiky, kúsok cibule na polkolieska a dva strúčiky cesnaku na plátky. Mletej rasce nebola celá čajová lyžička.
  6. Na rozohriatom oleji som opražila cibuľu, neskôr som pridala cesnak a hneď aj rascu. Miešala som na miernom ohni, aby cesnak nezhorel. Po pridaní paprík som nádobu zakryla, aby sa všetko podusilo vo vlastnej šťave.
  7. Paprika trocha zmäkla, prisypala som ryžu a soľ, chvíľu miešala, aby sa ohriala.
  8. Odmerala som si dvojnásobné množstvo horúcej vody, ako bolo množstvo ryže a priliala som ju do hrnca. Môže sa použiť aj vývar, vtedy pozor na solenie. Na miernom ohni sa ryža varila zakrytá do vsiaknutia tekutiny, potom som ju vypla, premiešala a nechala pod pokrievkou ešte 10 minút dôjsť. Zatiaľ sa aj mäso pomaly dohotovilo v rúre, alobal som odstránila, zapla gril, aby syr chytil farbu.
  9. Najviac sa mi k tomuto jedlu pozdával hlávkový šalát. V pekáči bolo aj dostatok šťavy spod mäsa, takže to celé nebolo suché.