Morčacie rezne s Nivou a rascová ryža s paprikou (fotorecept)
Autor receptu: kukulienka71
Príloha mala u nás včera premiéru. A určite sa ujme aj ako samostané ,ľahké jedlo.
3-4 porcie |
15 minút príprava |
30 minút na 220-180 °C |
Postup
- Najskôr som pripravila mäso: rezne z morčacích pŕs som umyla, osušila a v mikroténovom vrecku naklepala.
- Pekáčik som vymazala olejom a jemne osolené rezne som nakládla na jeho spodok. Posypala som ich krúžkami očistenej cibule. Kto chce, môže si aj okoreniť.
- Rúru som zapla na 220°C. Na rezne som najemno nastrúhala syr Niva.
- Je to jedlo veľmi podobné farmárskym rezňom, s menšími úpravami kedy na čo máme chuť ho robievam aj z iného mäsa ako len z krkovičky. Ešte som tam nastrúhala aj kúštik eidamu, aby sa už uplatnil. Celé som preliala sladkou smotanou, zakryla alobalom a vložila do horúcej rúry. Mäso ešte pustí aj vlastnú šťavu. Teplotu som po 10 minútach znížila na 180°C.
- Teraz som si prichystala suroviny na prílohu: misku kvalitnej dlhozrnnej ryže, tmavozelenú papriku a kapiu narezané na pásiky, kúsok cibule na polkolieska a dva strúčiky cesnaku na plátky. Mletej rasce nebola celá čajová lyžička.
- Na rozohriatom oleji som opražila cibuľu, neskôr som pridala cesnak a hneď aj rascu. Miešala som na miernom ohni, aby cesnak nezhorel. Po pridaní paprík som nádobu zakryla, aby sa všetko podusilo vo vlastnej šťave.
- Paprika trocha zmäkla, prisypala som ryžu a soľ, chvíľu miešala, aby sa ohriala.
- Odmerala som si dvojnásobné množstvo horúcej vody, ako bolo množstvo ryže a priliala som ju do hrnca. Môže sa použiť aj vývar, vtedy pozor na solenie. Na miernom ohni sa ryža varila zakrytá do vsiaknutia tekutiny, potom som ju vypla, premiešala a nechala pod pokrievkou ešte 10 minút dôjsť. Zatiaľ sa aj mäso pomaly dohotovilo v rúre, alobal som odstránila, zapla gril, aby syr chytil farbu.
- Najviac sa mi k tomuto jedlu pozdával hlávkový šalát. V pekáči bolo aj dostatok šťavy spod mäsa, takže to celé nebolo suché.