Moravský vrabec s červenou kapustou a domácou karlovarskou knedľou

shukvacik - fotkashukvacik, 3. marca 2013

Moravský vrabec je moje obľúbene jedlo už roky, väčšinou všade ho pripravujú s bielou kapustou , no mne viac chuti s červenou kapustou a Zobraziť celý popisMoravský vrabec je moje obľúbene jedlo už roky, väčšinou všade ho pripravujú s bielou kapustou , no mne viac chuti s červenou kapustou a karlovarskou knedľou. Asi každý vieme že jedlo pochádza s dobrej "Českej krčmy" . Nieje to zložite jedlo ale treba ho určite vedieť pripraviť. Ja Vám teraz ponúknem svoj recept kde Vám prezradím ako chutí mne a mojej rodine :) .

2-4
porcie
30 minút
príprava
100 minút
na 180-130 °C

Suroviny

1 kg
6 stručikov
1 ks
1/2 ks
podľa potreby
podľa potreby
1 kg
10 ks
120 ml
2 ks




Postup

  1. 1

    Takže ako prvé si nakrájam do väčšej misky rožky na kocôčky, ak sú kupované v ten deň a sú moc čerstvé nechám ich tak hodinku obschnúť. Navrch dám troška čierneho korenia a soli.

    Moravský vrabec s červenou kapustou a domácou  karlovarskou knedľou - obrázok 1
  2. 2

    Potom pridáme dve žĺtka , (s bielka si vyšláhame sneh), smotanu na šľahanie , pažítku (väčšinou sa dáva petržlenová vňať no ja som dal pažítku podla mňa to ma lepšiu chuť), vegetu a sneh ktorý sme si spravili s bielka. Poriadne to premiešame.

    Moravský vrabec s červenou kapustou a domácou  karlovarskou knedľou - obrázok 2
  3. 3

    Keď máme všetko poriadne premiešané , namočíme si utierku do chladnej vody (ja som ukradol synovi plienku :D) potom "budúcu knedľu" uložíme do utierky , spravíme si tvar už aký uznáte za vhodne, poriadne uviažeme jeden aj druhý koniec na utierke a vložíme do vriacej osolenej vody približne 30 minút

    Moravský vrabec s červenou kapustou a domácou  karlovarskou knedľou - obrázok 3
  4. 4

    Kým sa nám ta úžasná karlovarska knedľa varí a len dúfame či sa nám dobre uvarí, ja som si začal pomalí robiť mäsko a to tak jednoducho že som si pliecko nakrájal na väčšie kocky. Na panvicu som si dal roztopiť bravčovú masť , pridal nakrájanú červenú a bielu cibuľku, nechal opražiť do zlata , potom pridáme nakrájané mäso, rascu, soľ, biele a čierne mleté korenie a opražíme s každej strany.

    Moravský vrabec s červenou kapustou a domácou  karlovarskou knedľou - obrázok 4
  5. 5

    Keď máme mäsko opražené a cibuľku udusenú, mäso vypneme a dáme na plech do rúry (Ja osobne rúru nemám tak som dal mäso upiecť do remosky). Mäso pečieme pri 180 stupňov, 45 minút v polovici pečenia pretlačíme 6 strúčikov cesnaku a premiešame to s mäsom.

    Moravský vrabec s červenou kapustou a domácou  karlovarskou knedľou - obrázok 5
  6. 6

    Pravdaže za ten čas sa nám dovarila našla knedľa , ja som mal problém pretože som všetko musel robiť samostatne a postupne ,,, pretože namiesto 2 - platničky mi išla len jedna :D. Knedľu si vyberieme, rozviažeme a necháme schladiť, ak ju budete robiť prvý krát môže sa stať že nebude dobre uvarená tak ju môžte pridať na chvíľu do rúry pri 120 stupňov a nechať zapiecť. Ale každopádne knedľa vyzerá asi nejako takto :)

    Moravský vrabec s červenou kapustou a domácou  karlovarskou knedľou - obrázok 6
  7. 7

    Keď už máme domácu Karlovarskú knedľu a mäsko sa nam pečie , tak si vyberie s ľadničky alebo zo záhradky červenú kapustu , ja osobne nekrájam ale na strúhadle ju ostrúham, na panvicu si tiež dám zohriať bravčovú masť pridám 4 až 6 lyžíc cukru a nechám to poriadne skaramelizovať potom pridám nastrúhanú červenú kapustu, pridáme rascu a soľ , počkáme kým kapusta pustí šťavu a necháme podusiť potom prilejem 0,2dcl vody a necháme dusiť až do mäkka. Na koniec pridáme 1-2 lyžice octu. A podla chuti ešte dochutíme :)

    Moravský vrabec s červenou kapustou a domácou  karlovarskou knedľou - obrázok 7
  8. 8

    Mäsko máme vypnuté, knedľu domácu , kapustu uvarenú ... hop sa do jedenia :) ... Prajem Vám dobrú chuť :-P

    Moravský vrabec s červenou kapustou a domácou  karlovarskou knedľou - obrázok 8

Diskusia k receptu

afataga
sikovny chlanisko :-) pekne si sa vyhral este aj s knedlou, toto mam aj ja velmi rada, kapusti robim skoro tak isto, ale na mast dam aj cibulu nakrajanu na drobno, ked zosklovatie, pridam cukor a potom uz ako ty.
Tu fotku z bodu 8 si daj ako uvodne foto, ak mozem poradit
babidka
Varit na jednej platnicke vyzaduje naozaj odvahu a schopnost spravne si nacasovat jednotlive kroky pri vareni !Blahozelam ti , toto jedlo nevie niekto urobit ani ked ma perfektne vybavenu kuchynu :-) Ja osobne mam radsej toto jedlo so zemiakovou knedlou . Moravsky vrabec je vyborny aj so spenatom .
angast
@shukvacik
pekný recept , mám toto jedlo rád a ak si to robil sám, tak všetká česť.Dobré suroviny , dobrý postup skrátka perfektné.
@afataga tentokrát ti to nevyšlo - možno nabudúce /došla vegeta/
Nie som škodoradostný ,ale aj tak :-))))))
tiginko
fakt klobúk dole, si naozaj šikovný. Len na tej poslednej fotke máš nejaký neporiadok :-)
kimlo
Parádne si to spravil! A nedaj na bosorky čo sú tu stále alergické na vegetu a bujóny, var ako chutí tebe a tvojim blízkym...
vanilka111
mňam, páči sa mi tá knedľa :-)) a aj ostatok samozrejme,ale takúto knedľu som ešte nerobila..
evanaaa
Mne sa páči - vraj neporiadok ( @tiginko ) na tanieri? No, v žalúdku sa to síce pomieša,a le mohol si to trochu viac upratať, aby sa aj oči potešili. Ozaj a múka , ani trošku s ado knedle nedáva, lebo čo som videla robiť, všade šla. Ale recept ako celok sa mi páči, najmä, ak ho robil muž. A @shukvacik , vieš, že som nedávno myslela, kde si sa podel? Asi sa staráš o malé bábo nie?
ursula4
dnes máme na obed-krásne to vonia a ešte viac chutí
shukvacik
@evanaaa , áno mohol som to viac upratať pre oči , ale išli sme rýchlo večerať :D , múku som nedával vôbec ani vegetu lebo som ju ani nemal :) ale keď vegetu tak len solčanku, nebolo teraz veľa času pridávať recepty pretože ako si povedala aj staranie o bábo a aj práca, ale už som dostal znova chuť, fotiť a spraviť si troška času na varechu :)
katarina64
dobréé,akurát teraz v sobotu idem to tiež variť a tak isto s červenou kapustou/len do nej pridám víno a ríbezľoví džem/,no a niekedy sa musím donútiť na "karlovarskú knedľu...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia