Moravský vrabec fotorecept

babkamt - fotkababkamt, 16. decembra 2015
Moravský vrabec (fotorecept)
Foto: babkamt

V zime rada varím z kyslej kapusty.

45/15 minút
na 180/200 °C

Suroviny

1 kg
2 PL
3 ks
8 strúčiky
1 čl
1 kg
1 ks
2 - 3 PL
1 ks
1 čl
Kysnutá knedľa:
500 g (polohrubá)
125 ml
125 ml
1 ks
1 čl
2 PL
1 čl
21 g




Postup

  1. 1

    Mäso som umyla, nakrájala na kocky asi 4 x 4 cm.

    Moravský vrabec (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Vo väčšom kastróle som roztopila masť. Do horúcej masti som dala opiecť mäso. Pridala som 1 čl celého kmínu.

    Moravský vrabec (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    K mäsu som pridala cesnak a 3 ks nakrájanej cibule.

    Moravský vrabec (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Na prudkom ohni som mäso s cibuľou opekala,

    Moravský vrabec (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    kým nemalo takýto vzhľad. Teraz som mäso osolila a okorenila mletým čiernym korením.

    Moravský vrabec (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Mäso som zakryla pokrievkou , za občasného miešania som ho piekla na sporáku. Ničím som ho nepodlievala.

    Moravský vrabec (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Kým sa mäso pieklo, zarobila som si cesto na kysnutú knedľu. Teraz sa môžem venovať vareniu kyslej kapusty. Na olej som osmahla jednu strednú cibuľu nakrájanú na kocky.

    Moravský vrabec (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    K cibuli som pridala celý kmín a cukor, mleté čierne korenie, soľ podľa potreby. Keď sa cukor rozpustil a trochu skaramelizoval, pridala som kyslú kapustu. Podliala som ju vodou a zakrytú som ju dusila.

    Moravský vrabec (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Udusenú kapustu som zahustila nastrúhaným surovým zemiakom. Kapustu som prevarila, aby sa zemiak uvaril. Ochutnala som kapustu. Nebolo potrebné dochuťovať ničím.

    Moravský vrabec (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    .Mäso som dala zapiecť do rúry, aby malo peknú farbu.

    Moravský vrabec (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Medzitým mi cesto na knedľu vykyslo. Cesto som rozdelila na polovicu, sformovala knedľu. Parila som ju 20 minút. No obed je komplet hotový, môžeme ísť obedovať.

    Moravský vrabec (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Večer som ju nakrájala a na paráku ohriala nakrájanú na plátky.

    Moravský vrabec (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

patroveckypitrs
Toto jedlo mám veľmi rád. Ohromne dobré si navarila. Ostalo ešte ak by som šiel okolo? Nevedel som sa toho dojesť, keď som robil na Morave. 5* a K.K.
marika21
Výborný obed. Dobre popísané aj s prílohou. Môžem urobiť všetko podľa teba. KK5*
56859_1675025533 - profilový obrázok
dr
dr
Toto poznám je to dobré jedlo, už som naň aj zabudla. Pekne to vyzerá na tej fotke, si šikulka, domáci majú z teba radosť :-).
kecemis
Ty rada varies z kyslej kapusty a ja ju zas rad konzumujem. A toto nema chybu. Hned si to musim naplanovat na najblizsie dni, ved sa zide cela rodina. Dakujem.
babkamt
@patroveckypitrs dobehni, ešte sa ti ujde. @kukulienka71 som rada, že by ti moje jedlo chutilo. @marika21 ďakujem za pochvalu. dr. občas sa tiež inšpirujem z Varechy. @izabella929 ďakujem za nahliadnutie. @kecemis je to tak. Jedlá z kyslej kapusty mám rada. Ako píšeš, čoskoro bude toto jedlo aj u vás na stole. Nech vám chutí. @zuzanka1367 ďakujem ti za milé slová, potešili ma.
boxik
Krásny vrabec , klobúk dolu pred vami pretože ste už jedna z mála čo má odvahu zverejnovať a pripomínať nám tradičné poctivé a hlavne jedlé recepty.
1x manya
sracz
Ciao, pevné zdravie Baby @babkamt a pekné dni v kruhu Tvojich najmilších. Fantastický rcp, pripominajúci mi dni a roky, keď som ako mladý "švárny" poručík slúžil v Holešove, medzi Kroměřiží a Přerovem! Sem tam som zabehol aj k strýkovi, otcovénu najstaršiemu bratovi a k bratrancom i sesterniciam v Kunčine u Moravské Třebové a tam sme vyvárali a vychutnávali jedlá od Abova i Šariša až po Česko_Moravskú Vysočinu. Ja som sa "čvirika Čima", ako som volal ich moravského vrabca, nevedel dojesť a oni mi "furtom pílili uši" po slovenských guľášoch, paprikášoch a perkeltoch. Aj týmto svojim rcp vysoko boduješ Baby a hladkáš nielen brušká ale aj duše naše!!! Ďakujem a ruky Tvoje pracovité s úctou bozkávam!
bembo
Včera som kúpil v Bille 3 kilový kýblik kvasenej kapusty v akcii za dobrú cenu.hneď som urobil szegedínsky guľáš,a keďže kapusta aj keď nie domáca mi chutila,rozhodol som sa že nabudúce zase z nej odoberiem do vianočnej kapustnice,potom zase upečiem krumple na sucho,a budem ich jesť zo slaninkou,a zajedať kyslou kapustou(takto sa to jedáva tradične v Pliešovciach,aspoň za môjho detstva a mládí)no a čo zo zvyškom kapusty,to si mi dnes vyriešila tvojim skvelým receptom.posledný zvyšok kapusty bude v moravskom vrabcovi podľa tvojho receptu.vďaka za recept,a prajem pekné vianoce
babkamt
@boxik varím pre svoju rodinu jedlá, ktoré im chutia. Skúšam aj nové jedlá. Nie s každým mám úspech. Ďakujem, že si sa ozval.
@sracz takže si si pri mojom recepte zaspomínal na svoju mladosť:-) Ďakujem za tvoje milé prianie. Aj ja ti prajem veľa zdravia, radosti z varenia. Vždy sa rada pristavím pri tvojich vtipne napísaných receptoch. Preži príjemné sviatky v kruhu svojej rodiny.
babkamt
@bembo som rada, že som ťa inšpirovala a trochu kapusty obetuješ aj na môj recept:-) Šikovne si to vyriešil s kapustou. Tie pečené zemiaky je dobrý nápad. Tiež ti prajem pekné vianoce. Ďakujem, že si sa ozval.
aroooo
vrabca som robila, bol veľmi dobrý, dík za recept a blahoželám k umiestneniam v súťaži
babkamt
@aroooo som rada, že si recept vyskúšala a chutilo ti. Ďakujem za gratuláciu k umiestneniu v decembrovej súťaži. Mala som v rebríčku tri recepty.
bembo
A,tak prišiel čas odskúšať Tvoj recept.skôr než ho stihnem pochváliť preložil som ho zo svojej KK ako "bravčové meso",do kolonky "test gut".veľmi mi to chutilo,len tie knedlíky som mal hotové z Lidla.tie Tvoje vyzerali úžasne,len mi ich nemal kto urobiť.nebožka svokra mi ich už neurobí,hoci kým žila robievala neskutočne dobré kedlíky a koláče z kysnutého cesta. moja ženuška mi ich neurobí,ona má v našej domácnosti na starosť upratovanie,pranie a žehlenie.
babkamt
@bembo som rada, že ťa recept nesklamal. V kuchyni si zdatný. Naber odvahu a skús spraviť knedľu. Prekvapíš manželku. Nie je to nič ťažké. Máte to doma dobre rozdelené. Pekný večer ti prajem.
bembo
Babkamt.ďakujem za povzbudenie.najbližšie vyskúšam.dúfam,že sa mi podarí
monty469
Ďalší parádny receptík dávam5*,juj ale by som si to hneď dala
bembo
Ahoj Babkamt.S tou knedľou Ťa sklamem,lebo som nemal čas na to aby som ju vyskúšal,ale dôležité je ,že Ty si ma nesklamala s tvojim receptom na Moravského vrabca,ktorého som dnes pripravil skoro po roku ako som ho vyskúšal.bohužiaľ som sa dostal do pozície "pradůcha"čiže pracujícího důchodce,aby som vyžil z almužny, ktorú drzo nazývajú súdruhovia našej vlády(myslím tým všetkých,nielen Smer)dôchodok vo výške 264,80.to je odmena za poctivo odpracované roky roky (1973-2014).našťastie som optimista,a práca ktorú robím je pre mňa hobby na dôchodku.len nemám čas si navariť podľa svojej chuti.musím využívať služby miestnej reštaurácie,ktorá nám důchodcům nosí obedy predo dvere za 2,50 Eur až pred dvere,ma musím povedať,že celkom fajn ,aj dosť veľké porcie.dúfam,že si nájdem raz čas,aj na tú tvoju knedľu,s ktorou sa Ti potom pochválim.Tak,pekný deň ti prajem
babkamt
Dôchodky sú u nás také aké sú - čiže nízke. V lete som mala na návšteve syna. Pýtal sa ma, aký mám dôchodok. Povedala som mu sumu. Potom sa ma opýtal, či tento dôchodok dostávam každý týždeň v roku:-) Taký dobrý vtip som už dávno nepočula. Nevadí, že si knedľu nevyskúšal. A s mäsom si bol spokojný. Aj u nás rozvážajú dôchodcom obedy. Pokiaľ sme dvaja a ešte vládzem, tak si budem variť sama. Ale je to dobrá možnosť. Pozdravujem ťa.
ignacinko
dnes som vyskusal vrabca aj s knedlou podla tvojho receptu a bola pochvala aj od manzelky aj od dcery takze ukladam a budem ho robit castejsie dakujem za skvely recept
bembo
Asi najťažši recept v mojom živote.absolutný prepadák.knedla je pre mňa jedlo ktoré nedokážem v živote uvariť.a takto to dopadlo.absolutne nejedlé.ale ten moravský vrabec,ten sa mi vydaril.absolutna špička.pre tú knedľu si asi zájdem k Tebe do Gródu.vyjde ma to lacnejšie,a hlavne chutnejšie


bembo
Knedla je to najzložitejšie jedlo ktoré som navaril.zabil som s tým pol dňa absolutne nejedlé.ani náš kocúr to nechcel jesť.nuž asi to mechám na moju švagrovú.tá to zdedila po jej mame,čiže mojej nebožke svokre,ktorá bola neskutočne dobrá v pečení kysnutých koláčov.
haji
@Bembo (15.1.2017 14:31)
Vítej v klubu, milý @Bembo . Ani já ještě nikdy neuspěla při výrobě kynutého knedlíku. Dělám chlebové knedlíky, s práškem do pečiva. Naprostá spokojenost.
1x bembo
babkamt
@Bembo (15.1.2017 14:25)

Mrzí ma, že sa ti príprava knedle zdá ťažká. Tu na Vareche je veľa dobrých receptov. Postupoval si podľa rád? No, ty sa vieš vynájsť aj v tejto situácii - poprosíš švagrinku a tá ti ju spraví. Aspoň, že sa ti vydarilo mäsko, ako píšeš "špičkovo". Mne by pasovali k mäsu aj zemiaky.
@Haji - vidíš, že šikovná gazdinka sa vynájde - spraví chlebové knedlíky. Mohla by si pridať recept.
haji
@Babkamt (15.1.2017 16:57)
Jsi milá, @Babkamt ! Recept bych přidat mohla, bude můj první na Vareche, ale - bez fotky, to není moc vhodné.
bembo
@Babkamt (15.1.2017 16:57)

Ďakujem holky,aspoň za milé reakcie na môj nezdarený pokus o chutný knedlík.ja už niečo vyhútam,a teším sa na ďalšie jedlá,ktoré sa mi hádam podaria,ako tie ostatné,čo som robil doteraz
kecupicek
Som rada, že toľko ľudí miluje kyslú kapustu. U nás sa varí knedlo,zelo, vepřo celý rok aj vrabca si všetci s chuťou dáme. Vynikajúco si navarila. Je to moje najmilšie jedlo, keď som išla na operáciu tak som to akože na rozlúčku uvarila, lebo stať sa môže všeličo. Keď som išla vyberať stehy, tak sa lekár čudoval, prečo ste mali tie črevá také nafúknuté? Nič som neprezradila.
babkamt
@Kecupicek (2.9.2017 11:53)

Rozosmiala si ma svojím príspevkom. Istota je istota.
Takže si sa poistila a pred operáciou sa dobre najedla:-)
Jedlá z kyslej kapusty tiež varím po celý rok. Tie sa mi nikdy nezunujú.
vika2
Super recept ako všetky od Babkamt, knedlu som ešte nikdy nerobila z hladkej muky. Tá vasa vyzera krasne
michaellob
Ja podlievam pivom 3x a vyprazim spat na olej a potom dam zapiect do rúry. A robim ktomu zemiakovu knedlu
dodo76
Zajtra bude fajny obedik. Už som to dlho nevaril. Ďakujem za inšpiráciu.
hannes
Ja to robím trocha inak. Mäso nechám najprv zatiahnuť, potom ho vyberiem a vo výpeku osmahnem cibuľu a nasekaný cesnak. Potom vrátim späť mäso, osolím a prelejem výpekom. Všetko zakryjem namočeným pekacím papierom, potom aj alobalom a pokrievkou. V rúre nechám pri 200 st.C piecť asi hodinu a štvrť, aby mäso malo hnedú farbu. Podľa nej je pomenovaný pokrm - vrabec. Potom odokryjem, podlejem horúcou vodou a nechám ešte slabých 10 min. na utvorenie tmavohnedej omáčky.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia