Moravské koláče

Autor receptu: dr

60 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Postup

  1. Preosejeme múku, cukor, pridáme štipku soli. Rozpustíme si maslo a necháme ho vychladnúť, aby bolo teplé, nie horúce. Pripravíme si kvások z kvasnic, kávovej lyžičky cukru a vlažného mlieka. Do pripravenej múky dáme kvások, žĺtky a rozpustené maslo, postupne pridávame vlažné mlieko a vypracujeme cesto najskôr v miske, potom dáme cesto na dosku a ešte rukami dobre vypracujeme. Dáme naspäť do misky, prikryjeme a necháme kysnúť cca 30 minút.
  2. Pokiaľ nám vykysne cesto pripravíme si posýpku, dáme do misky múku, cukor a maslo a rukou spracujeme na posýpku. Pripravíme si plnku z tvarohu, dáme do misky tvaroh a vanilkový cukor (ak mám citrón bio dávam aj nastrúhanú citrónovú kôru) a vidličkou vypracujeme plnku. Pripravíme si lekvár a rozšľahané vajíčko.
  3. Vykysnuté cesto dáme na dosku, rozdelíme na dve časti, prepracujeme do bochníkov, necháme kysnúť ďalších asi 10 minút. Potom obidva bochníky jeden po druhom rozvaľkáme, pokrájame na štvorce a plníme tvarohovou plnkou. Vyformujeme rukami buchty, ktoré ukladáme na plech vyložený pečiacim papierom (papier pomastíme rozpusteným maslom). Buchtu sploštíme a prstami vytvoríme v každej jamku, do ktorej dáme lekvár. Potom buchty potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme posýpkou.
  4. Takto pripravené buchty necháme ešte kysnúť znova asi 15 - 20 minút.
  5. Rúru si zohrejeme na 180 stupňov a vložíme pripravené buchty. Pečieme 30 minút.