Moravská kyslá kapusta fotorecept

jerica - fotkajerica, 15. novembra 2010
Moravská kyslá kapusta (fotorecept)
Foto: jerica

@jerica Viem že je veľa spôsobov varenia kyslej kapusty , niekto na vareche sa dopytoval na recept s kyslou kapustou pridávam ako robievam Zobraziť celý popis@jerica Viem že je veľa spôsobov varenia kyslej kapusty , niekto na vareche sa dopytoval na recept s kyslou kapustou pridávam ako robievam k pečenému bôčiku. Knedľu som robila podľa rcp. @janaalizibolenova , bôčik podľa rcp. @enerrgizer

15 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

(pohár)
1 PL
1 ks
 domáca údená
 podľa chuti
2 ks




Postup

  1. 1

    cibuľu pokrájam na rezance , domácu údenú slaninu na malé kocky , pomaly usmažím na masti ,

    Moravská kyslá kapusta (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    medzi smašením cibule a slaniny , postrúhame zemiak na jemnej mriežke

    Moravská kyslá kapusta (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    na usmaženú cibuľu a slaninu za stáleho miešania pridáme postrúhaný zemiak

    Moravská kyslá kapusta (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    pridáme kmín podľa chuti , premiešame , chvíľu dusíme

    Moravská kyslá kapusta (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    zalejeme teplou vodou , necháme pár minút na miernej teplote prevrieť , osolíme

    Moravská kyslá kapusta (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    dáme z pohára kyslú kapustu , premiešame necháme podusiť , stačí chvíľku kapusta z pohára je preddusená

    Moravská kyslá kapusta (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    premiešame necháme podusiť , stačí chvíľku kapusta z pohára je preddusená

    Moravská kyslá kapusta (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    hotová k servírovaniu

    Moravská kyslá kapusta (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    dobrú chuť !!

    Moravská kyslá kapusta (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

sonka1307
ďakujem za rcp, práve som rozmýšľala, ako urobiť kapustu ( ja ju nemôžem, ale deťom ku mäsku) :)
marianne69
Tak toto je kapusticka ako robieva moja mamina:-)))a robim ju podla nej aj ja,este pridavam cesnek,veeeeela cesneku a majoran a hovorime jej Kysucka kapusta.Ale vyskusam a Moravsku:-)))))
babav
Takyto sposob je pre mna novinkou,prehliadla som ten originalny recept, tak vdaka za krasnu prezentaciu@jerica ! Je to iste gurmanska pochutka;-)
evas13
Vyskúšam so zemiačikom, slaninku tiež dávam. Ďakujem. :)
coldbery
Tiež robím tak kapustu ako je to tu v recepte,ale zemiak dávam až na koniec na zahustenie....:-)))
sjuz
mňam, tiež zahusťujem zemiačikom - veru - dala by som si :)
1x jerica
1956
Vyzerá fajn, už sa teším na nedeľu, k tomu pečená krkovička a kúsok údeného.Už sa mi slinky zbiehajú. Nakoľko nemám rada bledé jedlá, lebo mi pripomínajú nemocničné obedy, tak kapustu podusím na karameli,dostane krásnu farbu, alebo pridám trochu červenej papriky.
garanco
Moja mama tiež dávala do kapusty zemiak, ale až na konci prípravy. Takto, ako si Ty napísala, sa mi to viac páči.
marienka44
Kladne hodnotim pridanie zemiaka na zaciatku, lebo zemiak, ako vieme, sa v kyslom prostredi na makko neuvari. Ukladam do KK.
duschko
Vyskusam aj tento recept. Celkom sa mi pozdava. Ukladam do KK.
karky
Mnam...urcite vyskusam, este som kapustu takto nerobila.
1x jerica
evanaaa
Aj ja dávam všade štipku mletej papriky, aj do kapusty a zemiak až na konci, aby mi topočas varenia nepriháralo, aj keď zahusťujem múkou, dávam až na konci, lebo zasmažeé jedlá zvyknú prihárať. A tomu nastrúhanému zemiaku stačí asi 10 min. po pridaní prevariť. Cibulu dávam, slaninku a cesnak nie. Ale ak pritom pečiem aj mäso, trochu výpeku do nej zamiešam pre lepšiu chuť.
evanaaa
A samozrejme, na konci osladím, príp. okyselím.
jeka
u nás sa takáto úprava kapusty nazýva"na lenivo" ,ale receptík vyskúšam.
tinca
ja robím podobne, ale tiež ako @garanco , zemiak až na konci,vôbec nemám skúsenosť, že by sa v kyslom neuvaril, zahusťujem tak aj kapustnicu
zdezda
mňaaaam, moravské, záhorácké zelé, či k pečenému, či k varenému mäsku :-))))))
1x jerica
jerica
Ďakujem za pekné komenty, neviem či sa vrátite k receptu, napíšem prečo dávam na začiatok zemiak , dávala som tiež ako píšete na koniec , len ten zemiak pre mňa nebol nikdy rozvarený , povedala som to dobrej kamarátke výbornej kuchárke že kde robím chybu , doporučila mi tento postup ktorý sa mi osvedčil a teší ma že kapusta má krémovú konzistenciu bez akého koľvek zahusťovadla, karamel dávam len do čerstvej kapusty a mletú papriku vôbec nedávam iba do kapustnici a segedínu. Pozor ale tá kapusta bola už preddusená , nie surová kyslá!! Tento postup sa mi osvedčil , ale nikde nie je napísané že si to môže každý upraviť podľa svojej chuti .
helca103
ja robim kapustu trochu inak ale toto tiež vyskúšam a veru dávno sme namali.... už mi tečú slinky
matased
Pre mňa je to niečo nové, ani o slaninke, či zemiaku som nevedela, naozaj sa teším, že to vyskúšam.
ajan
Takto robievam kapustu k pečenému masu aj ja.pridávam ešte
1-2 nastruhane jablka.
1andy
zajtra k obedu ako na zavolanie :-)))
jerica
ešte raz vám všetkým ďakujem za všetky komentáre , tie čo pochválili aj tie ktoré mali malú pripomienku , samozrejme aj tie ktoré robia na svoj spôsob prípravy kapusty , určite niektoré vyskúšam , hlavne to jablko pridám , len ja jablko a karamel pridávam ku sladkej kapuste , v tomto recepte by som potlačila tú chuť slaninky keby som pridala hoci aj červenú papriku , nebola by to tá MORAVSKÁ , nebránim sa žiadnemu vylepšeniu resp.spestreniu receptu , len aby toho nebolo moc prechucované rôznymi koreninami , dochucovaním zmesou rôznych chutí stráca aký koľvek dobrý recept svoju špecifickú originalitu.Chcem sa poďakovať priateľke ktorá mi poradila to s tým zemiakom aby som ho spravila na začiatok , lebo zemiak v kyslom prostredí na koniec sa "tiež scvrkne" . chahachahcha
1288_1276494884 - profilový obrázok
oco
oco
včera na obed som varil kapustu presne podľa tvojho receptu bola mňam aj na večeru a je preč.
1x jerica
zuzliak
Zasa cosi nechutne dobre, co si ale nedam, lebo tuna pravu kvašnu kapustu nezozeniem. No co, na niektore veci sa musi spat na rodnu podu :)
rela
@zuzliak , Zuzka - doporučujem Ti pozreť si recept, ktorý pridala @remcula - Kyslá kapusta zo skleníc. . Já som si ju naložila nedávno, takže ešte som ju ešte neskúšala. lKeď bude dobrá chystám sa ju urobiť aj u dcéry pretože má tiež veľmi rada slovenské jedlá s kyslou kapustou. V komentároch varecháčky písali na tento recept samé chvály.
1x albina
turistka
Milá @Jerica , dnes som si hľadala recept na dusenú kapustu, takú ako ja nerobím. Padol mi do oka Tvoj recept. Tak dnes bude, ako príloha k pečenému bôčiku s knedľou. Možno týmto navnadím na Tvoju kapustu, že som recept pripomenula.
martinis
hmmm, kyslú kapustu môžem. a najbližšie si je veru pripravím podľa teba, len takú čistú - so zemiakmi :)
kimlo
Včera som ju robil k domácej zabíjačke, je fantastická! Vďaka za recept!


1x jerica
jerica
@Kimlo (28.10.2016 10:21)

Nuž po troch rokoch a aké potešenie, dokonca aj pripomenutie, mám krásne udené rebrá, veru musím aj porozmýšľať či nebude aj s touto kapustou. Tá tvoja kapusta v hrnci vyzerá báječne :-) Správa ma potešila :-) Ináč tiež si už robievam domácu kapustu, hovorím jej "remcula kapusta" nemá chybu :-)
kvakac
Veľká vďaka za tento recept. @Kimlo ma naň navnadil. A môžem povedať len bože môj to je riadna chuťovka. Recept už je uložený v mojom vedomí na vždy, bude u nás často. Najbližšie robím údené koleno, tak k nemu to bude ohromné. Neviem ak mi tento recept doteraz unikol. Odporúčam aj ostatným, ak mate radí kyslú kapustu.


jerica
@kvakac (17.7.2020 10:12) je milé čítať po takom čase odozvu na recept. Teraz je vidieť ako ten čas letí. Pozdravujem a ďakujem :-)