Moravská kyslá kapusta (fotorecept)

Moravská kyslá kapusta (fotorecept)
Foto: jerica
jericaJerica, recept pridal: 15. novembra 2010 21:26Ďalšie jeho recepty

@jerica Viem že je veľa spôsobov varenia kyslej kapusty , niekto na vareche sa dopytoval na recept s kyslou kapustou pridávam ako robievam k pečenému bôčiku. Knedľu som robila podľa rcp. @janaalizibolenova , bôčik podľa rcp. @enerrgizer

Suroviny

15
minút
príprava
20
minút
tepelná úprava

Postup prípravy receptu

cibuľu pokrájam na rezance , domácu údenú slaninu na malé kocky , pomaly usmažím na masti ,
Moravská kyslá kapusta (fotorecept) - obrázok 1

medzi smašením cibule a slaniny , postrúhame zemiak na jemnej mriežke
Moravská kyslá kapusta (fotorecept) - obrázok 2

na usmaženú cibuľu a slaninu za stáleho miešania pridáme postrúhaný zemiak
Moravská kyslá kapusta (fotorecept) - obrázok 3

pridáme kmín podľa chuti , premiešame , chvíľu dusíme
Moravská kyslá kapusta (fotorecept) - obrázok 4

zalejeme teplou vodou , necháme pár minút na miernej teplote prevrieť , osolíme
Moravská kyslá kapusta (fotorecept) - obrázok 5

dáme z pohára kyslú kapustu , premiešame necháme podusiť , stačí chvíľku kapusta z pohára je preddusená
Moravská kyslá kapusta (fotorecept) - obrázok 6

premiešame necháme podusiť , stačí chvíľku kapusta z pohára je preddusená
Moravská kyslá kapusta (fotorecept) - obrázok 7

hotová k servírovaniu
Moravská kyslá kapusta (fotorecept) - obrázok 8

dobrú chuť !!
Moravská kyslá kapusta (fotorecept) - obrázok 9



Páči sa ti tento recept?
Fejsbukni
Z technických príčin je momentálne hviezdičkovanie receptov nedostupné. Pokiaľ chcete vyjadriť, že sa vám recept páči, lajknite ho zatiaľ na facebooku, alebo napíšte komentár do diskusie. Vaša Varecha.sk



Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

34 komentárov k receptu
  • sonka1307, 15. novembra 2010 o 21:50
    ďakujem za rcp, práve som rozmýšľala, ako urobiť kapustu ( ja ju nemôžem, ale deťom ku mäsku) :)


  • marianne69, 15. novembra 2010 o 22:22
    Tak toto je kapusticka ako robieva moja mamina:-)))a robim ju podla nej aj ja,este pridavam cesnek,veeeeela cesneku a majoran a hovorime jej Kysucka kapusta.Ale vyskusam a Moravsku:-)))))


  • babav, 16. novembra 2010 o 02:31
    Takyto sposob je pre mna novinkou,prehliadla som ten originalny recept, tak vdaka za krasnu prezentaciu@jerica ! Je to iste gurmanska pochutka;-)


  • michsamant, 16. novembra 2010 o 02:58
    A vyzera to super!


  • evas13, 16. novembra 2010 o 05:39
    Vyskúšam so zemiačikom, slaninku tiež dávam. Ďakujem. :)


  • coldbery, 16. novembra 2010 o 07:45
    Tiež robím tak kapustu ako je to tu v recepte,ale zemiak dávam až na koniec na zahustenie....:-)))


  • sjuz, 16. novembra 2010 o 07:54
    mňam, tiež zahusťujem zemiačikom - veru - dala by som si :)


  • 1956, 16. novembra 2010 o 08:07
    Vyzerá fajn, už sa teším na nedeľu, k tomu pečená krkovička a kúsok údeného.Už sa mi slinky zbiehajú. Nakoľko nemám rada bledé jedlá, lebo mi pripomínajú nemocničné obedy, tak kapustu podusím na karameli,dostane krásnu farbu, alebo pridám trochu červenej papriky.


  • profmino, 16. novembra 2010 o 08:23
    Ten zemiak nedávam,ale skúsim.Vyzerá to veľmi dobre.


  • garanco, 16. novembra 2010 o 08:32
    Moja mama tiež dávala do kapusty zemiak, ale až na konci prípravy. Takto, ako si Ty napísala, sa mi to viac páči.


  • marienka44, 16. novembra 2010 o 08:35
    Kladne hodnotim pridanie zemiaka na zaciatku, lebo zemiak, ako vieme, sa v kyslom prostredi na makko neuvari. Ukladam do KK.


  • duschko, 16. novembra 2010 o 09:15
    Vyskusam aj tento recept. Celkom sa mi pozdava. Ukladam do KK.


  • palokuchki, 16. novembra 2010 o 09:28
    Ja tiez na buduce vyskusam urobit kapustu podla teba.


  • karky, 16. novembra 2010 o 09:31
    Mnam...urcite vyskusam, este som kapustu takto nerobila.


  • remcula, 16. novembra 2010 o 14:55
    Jojo, taky tak dělám!!


  • evanaaa, 16. novembra 2010 o 15:50
    Aj ja dávam všade štipku mletej papriky, aj do kapusty a zemiak až na konci, aby mi topočas varenia nepriháralo, aj keď zahusťujem múkou, dávam až na konci, lebo zasmažeé jedlá zvyknú prihárať. A tomu nastrúhanému zemiaku stačí asi 10 min. po pridaní prevariť. Cibulu dávam, slaninku a cesnak nie. Ale ak pritom pečiem aj mäso, trochu výpeku do nej zamiešam pre lepšiu chuť.


  • evanaaa, 16. novembra 2010 o 15:51
    A samozrejme, na konci osladím, príp. okyselím.


  • jeka, 16. novembra 2010 o 16:05
    u nás sa takáto úprava kapusty nazýva"na lenivo" ,ale receptík vyskúšam.


  • Reklama (za ňou pokračuje ešte 16 komentárov)
  • tinca, 16. novembra 2010 o 17:29
    ja robím podobne, ale tiež ako @garanco , zemiak až na konci,vôbec nemám skúsenosť, že by sa v kyslom neuvaril, zahusťujem tak aj kapustnicu


  • enerrgizer, 16. novembra 2010 o 18:20
    výborná...ja normálne už neviem, čo skôr variť, samé perfektné recepty...


  • zdenkab, 16. novembra 2010 o 20:19
    Ten zemiačik je zaujímavý prvok, vyskúšam.


  • janadelfi, 16. novembra 2010 o 20:36
    @Jerica výborná, presne tak robím aj ja......


  • zdezda, 17. novembra 2010 o 00:03
    mňaaaam, moravské, záhorácké zelé, či k pečenému, či k varenému mäsku :-))))))


  • jerica, 17. novembra 2010 o 05:47
    Ďakujem za pekné komenty, neviem či sa vrátite k receptu, napíšem prečo dávam na začiatok zemiak , dávala som tiež ako píšete na koniec , len ten zemiak pre mňa nebol nikdy rozvarený , povedala som to dobrej kamarátke výbornej kuchárke že kde robím chybu , doporučila mi tento postup ktorý sa mi osvedčil a teší ma že kapusta má krémovú konzistenciu bez akého koľvek zahusťovadla, karamel dávam len do čerstvej kapusty a mletú papriku vôbec nedávam iba do kapustnici a segedínu. Pozor ale tá kapusta bola už preddusená , nie surová kyslá!! Tento postup sa mi osvedčil , ale nikde nie je napísané že si to môže každý upraviť podľa svojej chuti .


  • helca103, 17. novembra 2010 o 22:01
    ja robim kapustu trochu inak ale toto tiež vyskúšam a veru dávno sme namali.... už mi tečú slinky


  • matased, 17. novembra 2010 o 22:12
    Pre mňa je to niečo nové, ani o slaninke, či zemiaku som nevedela, naozaj sa teším, že to vyskúšam.


  • ajan, 18. novembra 2010 o 06:04
    Takto robievam kapustu k pečenému masu aj ja.pridávam ešte
    1-2 nastruhane jablka.


  • 1andy, 19. novembra 2010 o 16:40
    zajtra k obedu ako na zavolanie :-)))


  • jerica, 19. novembra 2010 o 20:51
    ešte raz vám všetkým ďakujem za všetky komentáre , tie čo pochválili aj tie ktoré mali malú pripomienku , samozrejme aj tie ktoré robia na svoj spôsob prípravy kapusty , určite niektoré vyskúšam , hlavne to jablko pridám , len ja jablko a karamel pridávam ku sladkej kapuste , v tomto recepte by som potlačila tú chuť slaninky keby som pridala hoci aj červenú papriku , nebola by to tá MORAVSKÁ , nebránim sa žiadnemu vylepšeniu resp.spestreniu receptu , len aby toho nebolo moc prechucované rôznymi koreninami , dochucovaním zmesou rôznych chutí stráca aký koľvek dobrý recept svoju špecifickú originalitu.Chcem sa poďakovať priateľke ktorá mi poradila to s tým zemiakom aby som ho spravila na začiatok , lebo zemiak v kyslom prostredí na koniec sa "tiež scvrkne" . chahachahcha


  • oco, 26. novembra 2010 o 06:46
    včera na obed som varil kapustu presne podľa tvojho receptu bola mňam aj na večeru a je preč.


  • zuzliak, 8. decembra 2011 o 13:01
    Zasa cosi nechutne dobre, co si ale nedam, lebo tuna pravu kvašnu kapustu nezozeniem. No co, na niektore veci sa musi spat na rodnu podu :)


  • rela, 8. decembra 2011 o 14:28
    @zuzliak , Zuzka - doporučujem Ti pozreť si recept, ktorý pridala @remcula - Kyslá kapusta zo skleníc. . Já som si ju naložila nedávno, takže ešte som ju ešte neskúšala. lKeď bude dobrá chystám sa ju urobiť aj u dcéry pretože má tiež veľmi rada slovenské jedlá s kyslou kapustou. V komentároch varecháčky písali na tento recept samé chvály.


  • turistka, 10. novembra 2012 o 10:50
    Milá @Jerica , dnes som si hľadala recept na dusenú kapustu, takú ako ja nerobím. Padol mi do oka Tvoj recept. Tak dnes bude, ako príloha k pečenému bôčiku s knedľou. Možno týmto navnadím na Tvoju kapustu, že som recept pripomenula.


  • martinis, 7. januára 2013 o 22:02
    hmmm, kyslú kapustu môžem. a najbližšie si je veru pripravím podľa teba, len takú čistú - so zemiakmi :)



Pridaj komentár:

Prihlás sa prezývkou z Varecha.sk alebo Nápady.Pravda.sk:



Nemáš registráciu na Varecha.sk alebo Nápady.Pravda.sk? Registrácia

Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Aktuálne súťaže

SÚŤAŽ: Nie je želatína ako želatína!
Veľká noc je náročným obdobím pre každú gazdinku. Dr.Oetker má teraz pre vás dvoch pomocníkov, s ktorými budú vaše jedlá ozdobou sviatočného stola.

TOP 15 - Najlepšie recepty mesiaca marec 2014
Najlepšie recepty mesiaca marec. Pozrite si TOP 15 receptov, ktoré sa vám najviac páčili.

Recept mesiaca: Súťaž na apríl 2014
Aj tento mesiac hľadáme najlepší a najobľúbenejší recept. Vyhlasujeme súťaž, v ktorej víťazí recept uložený počas apríla 2014 do kuchárskych kníh na portáli Varecha.sk najviac krát.


Magazín

Veľká noc vo Fínsku
Zahraniční Varecháči píšu o tom, ako sa oslavujú veľkonočné sviatky v ich krajine. Nadez o fínskej Veľkej noci.

Veľká noc vo Francúzsku
Zahraniční Varecháči píšu o tom, ako sa oslavujú veľkonočné sviatky v ich krajine. Dnes z krajiny galského kohúta píše Sisok.

Veľká noc v Bulharsku
Zahraniční Varecháči píšu o tom, ako sa oslavujú veľkonočné sviatky v ich krajine. Alex37 píše o bulharskej Veľkej noci.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 17/2014: Morka na tanieri Morka na tanieri
Časopis Varecha vo piatok 25. apríla 2014 v denníku Pravda.


TOPlist