Moravská kyslá kapusta (fotorecept)

Moravská kyslá kapusta (fotorecept)
Foto: jerica
jericaJerica, recept pridal: 15. novembra 2010 21:26Ďalšie jeho recepty

@jerica Viem že je veľa spôsobov varenia kyslej kapusty , niekto na vareche sa dopytoval na recept s kyslou kapustou pridávam ako robievam k pečenému bôčiku. Knedľu som robila podľa rcp. @janaalizibolenova , bôčik podľa rcp. @enerrgizer

Suroviny

15
minút
príprava
20
minút
tepelná úprava

Postup prípravy receptu

1

cibuľu pokrájam na rezance , domácu údenú slaninu na malé kocky , pomaly usmažím na masti ,
Moravská kyslá kapusta (fotorecept) - obrázok 1

2

medzi smašením cibule a slaniny , postrúhame zemiak na jemnej mriežke
Moravská kyslá kapusta (fotorecept) - obrázok 2

3

na usmaženú cibuľu a slaninu za stáleho miešania pridáme postrúhaný zemiak
Moravská kyslá kapusta (fotorecept) - obrázok 3

4

pridáme kmín podľa chuti , premiešame , chvíľu dusíme
Moravská kyslá kapusta (fotorecept) - obrázok 4

5

zalejeme teplou vodou , necháme pár minút na miernej teplote prevrieť , osolíme
Moravská kyslá kapusta (fotorecept) - obrázok 5

6

dáme z pohára kyslú kapustu , premiešame necháme podusiť , stačí chvíľku kapusta z pohára je preddusená
Moravská kyslá kapusta (fotorecept) - obrázok 6

7

premiešame necháme podusiť , stačí chvíľku kapusta z pohára je preddusená
Moravská kyslá kapusta (fotorecept) - obrázok 7

8

hotová k servírovaniu
Moravská kyslá kapusta (fotorecept) - obrázok 8

9

dobrú chuť !!
Moravská kyslá kapusta (fotorecept) - obrázok 9



Páči sa ti tento recept?
Ohviezdičkuj, ako veľmi sa ti páči... Hlasovali 3 ľudia (3,7 hviezdičiek)




Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

Komentáre k receptu
  • sonka1307, 15. novembra 2010 o 21:50
    ďakujem za rcp, práve som rozmýšľala, ako urobiť kapustu ( ja ju nemôžem, ale deťom ku mäsku) :)


  • marianne69, 15. novembra 2010 o 22:22
    Tak toto je kapusticka ako robieva moja mamina:-)))a robim ju podla nej aj ja,este pridavam cesnek,veeeeela cesneku a majoran a hovorime jej Kysucka kapusta.Ale vyskusam a Moravsku:-)))))


  • babav, 16. novembra 2010 o 02:31
    Takyto sposob je pre mna novinkou,prehliadla som ten originalny recept, tak vdaka za krasnu prezentaciu@jerica ! Je to iste gurmanska pochutka;-)


  • michsamant, 16. novembra 2010 o 02:58
    A vyzera to super!


  • evas13, 16. novembra 2010 o 05:39
    Vyskúšam so zemiačikom, slaninku tiež dávam. Ďakujem. :)


  • coldbery, 16. novembra 2010 o 07:45
    Tiež robím tak kapustu ako je to tu v recepte,ale zemiak dávam až na koniec na zahustenie....:-)))


  • sjuz, 16. novembra 2010 o 07:54
    mňam, tiež zahusťujem zemiačikom - veru - dala by som si :)


  • 1956, 16. novembra 2010 o 08:07
    Vyzerá fajn, už sa teším na nedeľu, k tomu pečená krkovička a kúsok údeného.Už sa mi slinky zbiehajú. Nakoľko nemám rada bledé jedlá, lebo mi pripomínajú nemocničné obedy, tak kapustu podusím na karameli,dostane krásnu farbu, alebo pridám trochu červenej papriky.


  • profmino, 16. novembra 2010 o 08:23
    Ten zemiak nedávam,ale skúsim.Vyzerá to veľmi dobre.


  • garanco, 16. novembra 2010 o 08:32
    Moja mama tiež dávala do kapusty zemiak, ale až na konci prípravy. Takto, ako si Ty napísala, sa mi to viac páči.


  • marienka44, 16. novembra 2010 o 08:35
    Kladne hodnotim pridanie zemiaka na zaciatku, lebo zemiak, ako vieme, sa v kyslom prostredi na makko neuvari. Ukladam do KK.


  • duschko, 16. novembra 2010 o 09:15
    Vyskusam aj tento recept. Celkom sa mi pozdava. Ukladam do KK.


  • palokuchki, 16. novembra 2010 o 09:28
    Ja tiez na buduce vyskusam urobit kapustu podla teba.


  • karky, 16. novembra 2010 o 09:31
    Mnam...urcite vyskusam, este som kapustu takto nerobila.


  • remcula, 16. novembra 2010 o 14:55
    Jojo, taky tak dělám!!


  • evanaaa, 16. novembra 2010 o 15:50
    Aj ja dávam všade štipku mletej papriky, aj do kapusty a zemiak až na konci, aby mi topočas varenia nepriháralo, aj keď zahusťujem múkou, dávam až na konci, lebo zasmažeé jedlá zvyknú prihárať. A tomu nastrúhanému zemiaku stačí asi 10 min. po pridaní prevariť. Cibulu dávam, slaninku a cesnak nie. Ale ak pritom pečiem aj mäso, trochu výpeku do nej zamiešam pre lepšiu chuť.


  • evanaaa, 16. novembra 2010 o 15:51
    A samozrejme, na konci osladím, príp. okyselím.


  • jeka, 16. novembra 2010 o 16:05
    u nás sa takáto úprava kapusty nazýva"na lenivo" ,ale receptík vyskúšam.


  • tinca, 16. novembra 2010 o 17:29
    ja robím podobne, ale tiež ako @garanco , zemiak až na konci,vôbec nemám skúsenosť, že by sa v kyslom neuvaril, zahusťujem tak aj kapustnicu


  • enerrgizer, 16. novembra 2010 o 18:20
    výborná...ja normálne už neviem, čo skôr variť, samé perfektné recepty...


  • zdenkab, 16. novembra 2010 o 20:19
    Ten zemiačik je zaujímavý prvok, vyskúšam.


  • janadelfi, 16. novembra 2010 o 20:36
    @Jerica výborná, presne tak robím aj ja......


  • zdezda, 17. novembra 2010 o 00:03
    mňaaaam, moravské, záhorácké zelé, či k pečenému, či k varenému mäsku :-))))))


  • jerica, 17. novembra 2010 o 05:47
    Ďakujem za pekné komenty, neviem či sa vrátite k receptu, napíšem prečo dávam na začiatok zemiak , dávala som tiež ako píšete na koniec , len ten zemiak pre mňa nebol nikdy rozvarený , povedala som to dobrej kamarátke výbornej kuchárke že kde robím chybu , doporučila mi tento postup ktorý sa mi osvedčil a teší ma že kapusta má krémovú konzistenciu bez akého koľvek zahusťovadla, karamel dávam len do čerstvej kapusty a mletú papriku vôbec nedávam iba do kapustnici a segedínu. Pozor ale tá kapusta bola už preddusená , nie surová kyslá!! Tento postup sa mi osvedčil , ale nikde nie je napísané že si to môže každý upraviť podľa svojej chuti .


  • helca103, 17. novembra 2010 o 22:01
    ja robim kapustu trochu inak ale toto tiež vyskúšam a veru dávno sme namali.... už mi tečú slinky


  • matased, 17. novembra 2010 o 22:12
    Pre mňa je to niečo nové, ani o slaninke, či zemiaku som nevedela, naozaj sa teším, že to vyskúšam.


  • ajan, 18. novembra 2010 o 06:04
    Takto robievam kapustu k pečenému masu aj ja.pridávam ešte
    1-2 nastruhane jablka.


  • 1andy, 19. novembra 2010 o 16:40
    zajtra k obedu ako na zavolanie :-)))


  • jerica, 19. novembra 2010 o 20:51
    ešte raz vám všetkým ďakujem za všetky komentáre , tie čo pochválili aj tie ktoré mali malú pripomienku , samozrejme aj tie ktoré robia na svoj spôsob prípravy kapusty , určite niektoré vyskúšam , hlavne to jablko pridám , len ja jablko a karamel pridávam ku sladkej kapuste , v tomto recepte by som potlačila tú chuť slaninky keby som pridala hoci aj červenú papriku , nebola by to tá MORAVSKÁ , nebránim sa žiadnemu vylepšeniu resp.spestreniu receptu , len aby toho nebolo moc prechucované rôznymi koreninami , dochucovaním zmesou rôznych chutí stráca aký koľvek dobrý recept svoju špecifickú originalitu.Chcem sa poďakovať priateľke ktorá mi poradila to s tým zemiakom aby som ho spravila na začiatok , lebo zemiak v kyslom prostredí na koniec sa "tiež scvrkne" . chahachahcha


  • oco, 26. novembra 2010 o 06:46
    včera na obed som varil kapustu presne podľa tvojho receptu bola mňam aj na večeru a je preč.


  • zuzliak, 8. decembra 2011 o 13:01
    Zasa cosi nechutne dobre, co si ale nedam, lebo tuna pravu kvašnu kapustu nezozeniem. No co, na niektore veci sa musi spat na rodnu podu :)


  • rela, 8. decembra 2011 o 14:28
    @zuzliak , Zuzka - doporučujem Ti pozreť si recept, ktorý pridala @remcula - Kyslá kapusta zo skleníc. . Já som si ju naložila nedávno, takže ešte som ju ešte neskúšala. lKeď bude dobrá chystám sa ju urobiť aj u dcéry pretože má tiež veľmi rada slovenské jedlá s kyslou kapustou. V komentároch varecháčky písali na tento recept samé chvály.


  • turistka, 10. novembra 2012 o 10:50
    Milá @Jerica , dnes som si hľadala recept na dusenú kapustu, takú ako ja nerobím. Padol mi do oka Tvoj recept. Tak dnes bude, ako príloha k pečenému bôčiku s knedľou. Možno týmto navnadím na Tvoju kapustu, že som recept pripomenula.


  • martinis, 7. januára 2013 o 22:02
    hmmm, kyslú kapustu môžem. a najbližšie si je veru pripravím podľa teba, len takú čistú - so zemiakmi :)



Prihlás sa "Varechovou prezývkou":
 

Nemáš zaregistrovanú prezývku? Zaregistruj sa, je to zadarmo! Registrácia


Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Magazín

Predvianočné obdobie – magický čas kúziel a čarov
Aj keď vonku to tento rok veľmi nevyzerá na to, že by sa Vianoce blížili, predsa len, keď nazrieme do kalendára, zistíme, že tu už budú čo nevidieť. O týždeň začína prvou adventnou nedeľou advent – najmagickejšie obdobie roka.

Od mágie k borovičke
- Inzercia -
Borievka obyčajná je všetko, len nie obyčajná! Lahodné srdce Spišskej borovičky – tekutého klenotu, ktorý nám závidia až za hranicami – bolo odpradávna súčasťou tajomných magických rituálov u nás i vo svete.

Čatajské praclíky
„Šedesátka neny bohvíjaký vek, mosíš sa jej šak dožit,“ hovoril kedysi modranský mäsiar Vinco Held.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 48/2014: Zabíjačkové dobroty Zabíjačkové dobroty
Časopis Varecha v piatok 28. novembra v denníku Pravda.


TOPlist