Mont Blanc a gaštanové pyré (fotorecept)

Autor receptu: tassiedevil

Pre milovníkov gaštanov....Možno si poviete, kto by sa s tým babral....však sa to dá kúpiť a je to bez problému.. aj ja som tak rozmýšľal, pokiaľ mi priateľ kedysi dávno povedal ako sa gaštanové pyré robí...vravel, že je tam viac fazule ako gaštanov...tak od vtedy to už nekupujem...neviem ako je tomu dnes.... ja si s tým dám tú námahu raz do roka v gaštanovej sezone, a viem, že je to gaštanové pyré a nie fazuľové.....pokiaľ raz ochutnáte, tak sa ku kúpenému už nebudete vracať.....

Suroviny

Postup

  1. čistenie gaštanov je tá najmenej populárna práca.. vyskúšal som rôzne metody a najviac sa mi osvedčila táto: jedlé gaštany ostrým nožom na plochej strane narežeme do kríža a necháme jeden deň močiť v studenej vode. Na druhý deň gaštany varíme asi 10 min. a skúsime či sa už vnútorná kožka lahko oddeľuje od jadra pokiaľ nie necháme ešte pár minút variť. Stiahneme z ohňa a gaštany necháme v horúcej vode a vyberáme len po častiach, lebo ked gaštany vychladnú tak sa potom ťažko čistia.... pokiaľ robíme z viac kg tak doporučujem variť v menších dávkach....
  2. Očistené gaštany dáme do hrnca, najlepšie do hrnca z hrubým dnom alebo liatinového, nebude nám prihárať, pridáme cukor, mlieko a vanilkový struk prerezaný na polovicu, z ktorého ostrým nožom vyškrabeme semiačka a na malom ohni varíme, miešame vareškou, pokiaľ sa nám vytvorí kašovitá hmota, niečo ako puding... stiahneme z ohňa vyberieme vanilkový struk a necháme trochu vychladnúť...
  3. Potom gaštany dva krát pomelieme mlynčekom na mäso na najmenšej riečici a nakoniec prepasírujeme cez sito./kedysi som gaštany pretláčal lisom na zemiaky, takto je to jednoduchšie / Ak sa nám hmota zdá trochu hustá, tak môžeme pridať trochu prevareného mlieka alebo smotany. Nakoniec zamiešame rum. Hotovú hmotu si natrieme do plechu vylozeného papierom a necháme trochu v mrazáku zatvrdnúť, potom nakrájame na vhodné porcie a balíme do vákumových sáčkov a mrazíme. Takto nám vydržia v mrazáku aj rok alebo aj viac...práve teraz som vybral posledný kus z pred roka a stále bolo ako čerstvé....
  4. Zabalené
  5. Mont Blanc je skutočne jednoduchý ale delikátny dezert...môže sa pripraviť na mnoho spôsobov...jednoducho pyré prelisovať zemiakovým lisom na tanierik a a pridať vyšľahanú šľahačku, alebo trochu zložitejšie: pripravíme si čokoládové košíčky, naplníme šľahačkou a na vrch za pomoci vrecúška natlačíme gaštanovú masu.. zdobíme podľa vlastnej fantázie....
  6. Príprava čokoládových košíčkov:/ak máte malých pomocníkov, tak vám budú určite veľmi radi asistovať....))/ roztopenú čokoládu za pomoci štetca nanášame do silikonovej formičky, alebo ak nemáme tak papierovej, vložíme na pár minút do mrazáku a po zatvrdnutí čokolády nanesieme druhú vrstvu, necháme schladiť, opatrne vyvrátime z formičky a hotovo. Takýmto spôsobom si môžeme pripraviť aj rôzne iné ozdoby ako napr. čokoládové lístky rôznych tvarov. Len dávame pozor, aby sme nepoužili listy z jedovatých rastlín....samozrejme lístky z čokolády opatrne odstránime...Takto pripravené košíčky, môžeme samozrejme naplniť rôznymi plnkami, ovocnými penami a pod.
  7. lístky
  8. Hotové, môžeme si ich priparviť vopred a uskladniť v chlade vo vzduchotesnej krabici.Môžeme použiť na dekoráciu rôznych dezertov.
  9. Mrazené pyré rýchlo rozmrazíme, tak že ho nastrúhame na slzičkovom strúhadle alebo za pomoci mašinky...