Mongolské hovädzie alebo najjednoduchšia čína

Autor receptu: 2010

Co ma toto hovadzie spolocne s mongolskom asi tolko co francuzske zemiaky s francuzskom - nic, ale tento recept najdete skoro v kazdej cinskej restauracii mimo ciny. Vraj ho vymysleli prvi cinsky emigranti v USA ked este nebolo exotickych surovin ani wok nemali?

2
porcie
15 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Ked robime je lepsie pouzit kvalitne hovadzie, netreba marinovat a mame zarucene makke. Ja som pouzil tzv. Porterhouse steak
  2. Maso som odblanil a nakrajal proti vlaknam na platky tak asi 5 mm. moze byt aj hrubsie.
  3. Maso poprasime zo vsetkych stran skrobovou muckou a nechame odlezat tak 10 minut aby sa dobre prilepil na maso. Maso neochucujeme
  4. Medzi tym kym cakame na maso si na malej panvici spravime omacku, na lyzici oleja rychlo oprazime na drobno nakrajany zazvor -lyzicka- dve a lyzicu cesnaku. Podlejeme sojovou omackou a pridame to iste mozstvo vody a stedro hnedeho cukru niekolko polievkovych lyzic.( ochutname, mnozstvo zalezi od typu omacky - slanosti) a dame varit tak asi 10 minut pokial na omacka nezacne hustnut ( ked dame menej cukru pomozeme si trochou maizeny). PS: Cinania davaju vela cukru tie 4 lyzice aj viac
  5. Na panvicu (ked mame tak do woku) si dame si zohriat olej na vyprazanie. Maso dame na etapy vyprazat staci 2 minuty - ako zacnu rohy tmavnut .
  6. Oprazene maso vyberieme nechame odkvapkat a odlozime na stranu na papierovu utierku
  7. Maso dame spat do cistej panvice zohriat tak minutu ( tym ze pouzivame hovadzi steak cim kratsie tym lepsie - maksie)
  8. Nakoniec pridame omacku a rychlo premiesame prehrejeme.
  9. A este uplne na koniec vmiesame jarnu cibulku. Servirujeme s ryzou .