Mongolské hovädzie alebo najjednoduchšia čína
Autor receptu: 2010
Co ma toto hovadzie spolocne s mongolskom asi tolko co francuzske zemiaky s francuzskom - nic, ale tento recept najdete skoro v kazdej cinskej restauracii mimo ciny.
Vraj ho vymysleli prvi cinsky emigranti v USA ked este nebolo exotickych surovin ani wok nemali?
2 porcie |
15 minút príprava |
15 minút tepelná úprava |
Postup
- Ked robime je lepsie pouzit kvalitne hovadzie, netreba marinovat a mame zarucene makke. Ja som pouzil tzv. Porterhouse steak
- Maso som odblanil a nakrajal proti vlaknam na platky tak asi 5 mm. moze byt aj hrubsie.
- Maso poprasime zo vsetkych stran skrobovou muckou a nechame odlezat tak 10 minut aby sa dobre prilepil na maso.
Maso neochucujeme
- Medzi tym kym cakame na maso si na malej panvici spravime omacku, na lyzici oleja rychlo oprazime na drobno nakrajany zazvor -lyzicka- dve a lyzicu cesnaku.
Podlejeme sojovou omackou a pridame to iste mozstvo vody a stedro hnedeho cukru niekolko polievkovych lyzic.( ochutname, mnozstvo zalezi od typu omacky - slanosti) a dame varit tak asi 10 minut pokial na omacka nezacne hustnut ( ked dame menej cukru pomozeme si trochou maizeny).
PS: Cinania davaju vela cukru tie 4 lyzice aj viac
- Na panvicu (ked mame tak do woku) si dame si zohriat olej na vyprazanie.
Maso dame na etapy vyprazat staci 2 minuty - ako zacnu rohy tmavnut .
- Oprazene maso vyberieme nechame odkvapkat a odlozime na stranu na papierovu utierku
- Maso dame spat do cistej panvice zohriat tak minutu ( tym ze pouzivame hovadzi steak cim kratsie tym lepsie - maksie)
- Nakoniec pridame omacku a rychlo premiesame prehrejeme.
- A este uplne na koniec vmiesame jarnu cibulku.
Servirujeme s ryzou .