Moje medové rezy fotorecept

uschi - fotkauschi, 4. augusta 2010
Moje medové rezy (fotorecept)
Foto: uschi

Asi všetci poznáte tieto rezy, ale keby náhodou nie, tu je recept...

10-12
porcií
60 minút
príprava
7 minút
na 180 °C

Suroviny

1 ks
50 g
150 g
2 PL
2 PL
1 KL
450 g
Krém:
160 g
160 g
4 dl
3 PL
150 g
30 g




Postup

  1. 1

    Do hrnca rozbijeme vajce, pridáme med, cukor, maslo, sódu, mlieko a dobre premiešame. Zmes zahrievame na miernom ohni /na silnejšom sa ľahko pripáli/ asi 7-9 minút, až sa na povrchu začne tvoriť pena. Hrniec odstavíme a hmotu nalejeme do misky s preosiatou múkou.

    Moje medové rezy (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Vypracujeme hladké nelepivé cesto, ktoré rozdelíme na 4 časti. Ja som ich vážila, aby boli rovnako veľké. Každú časť vyvaľkáme, preložíme na pečiaci papier a položíme na opačnú stranu plechu. Pečieme vo vyhriatej rúre na 175-180 stupňov asi 7-8 minút. Necháme ich vychladnúť.

    Moje medové rezy (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Z mlieka, múky a cukru uvaríme kašu, ktorú za stáleho miešania vychladíme a spojíme s vyšľahaným maslom. Krém rozdelíme na polovicu. Spodný plát potrieme plnkou, prikryjeme druhým plátom, ten potrieme džemom, ďalší plát plnkou a prikryjeme posledným.

    Moje medové rezy (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Čokoládu a Ceru rozpustíme, trochu polevy si odložíme a zvyškom polejeme vrch rezov. Uložíme do chladničky a keď je čokoláda stuhnutá, rozohrejeme si odloženú polevu a vrch postriekame. V chladničke necháme stuhnúť.

    Moje medové rezy (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu

evanaaa
Tak tie tvoje medové rezy pekne vypadajú a že sú chutné, o tom ani nehovorím. Súdim podľa surovín, a tiež podľa toho čo vidím, si viem predstaviť chuť. Poznám, bez toho lekváru, ale ten je dorým spestrením chuti.
monzet
Tak tieto koláčiky priam zbožňujem.Mňaam.Máš ich prekrásne,hneď by som sa zahryzla :-))
evusik
medové rezy sú úzko späté z mojím detstvom a Vianocami, vždy na Vianoce mama piekla tento koláčik a pamätám sa na to cesto, ktoré sa pieklo na opačnej strane plechu a bolo strašne krehké a tvrdé, ihneď sa polámalo. Keď ho mama naplnila, musel ostať aspoň jeden deň zaťažený v komore, aby zmäkol. Aj ja pekávam každý rok na Vianoce, ale priznáva, že z polotovaru. Kúpim pláty a už len naplním, obdivujem ťa, že si dáš toľkú námahu a pečieš si aj cesto, krásne sa ti vydaril, si šikulka :-) a slivkový lekvár musí byť
klaura
Toto je hádam môj najobľúbenejší koláčik ... pekávala ho starká, vychýrená pekárka, pre celú rodinu. Starkej už niet a koláčik som si robievala ako evusik ... z polotovaru. Ďakujem za pripomienku a najbližšie skúsim pláty urobiť sama ... :)
elisticka
@Uschi tie kolaciky su nadherne a velmi dobre a ked ich vidim tak som si spomenla na maminku mojej kmotry od ktorej som sa naucila piecť.vidim pred sebou tie pekace poukladane v komore ked boli hody a ta vona no...........dakujem
1365_1270586392 - profilový obrázok
esi
esi
ach jaj. Od rána takéto dobrôtky. Toto je u mňa zákusok v popredí. Suprový
1365_1270586392 - profilový obrázok
esi
esi
Neviem prečo, ale podľa môjho receptu tieto pláty sú veľmi suché. Dobré sú po naplnení tak na tretí deň. Porovnám ingrediencie a vyskúšam.
samanka
mám viacero receptov na medové rezy, ale tieto mám najradšej. Lekvár im dodávava pikantnú chuť. Len ich už nepečiem, lebo pre nás je to veľa. Ako píše @evusik dá sa kúpiť aj polotovar, ale mne tie kupované veľmi nechutia, zdajú sa mi veľmi aromatizované.
a mám rada aj medové rezy s kávovou plnkou, keď ich náhodou budem robiť, pridám recept.
marienka44
Ja plnim aj hotove medove platy, bez lekvaru. Skusim s lekvarom. Do polevy /cokolada +cera/ treba pridat trochu jedleho oleja, potom je velmi leskla poleva. To nas ucili na kurze pecenia.
huck
Uschi - očami sa daju papat tieto tvoje krasne medove rezy . Ten lekvar je prave osvieženie dobrej starej klasiky.
evušik a j pre mna su medove rezy melodiou detstva a Vianoc :)
zdezda
Vynikajúce rezy, naše obľúbené, krásne foto :-)
hannah22
super klasika ktorú máme všetci radi a tých spomienok ,si šikulka ... :)))
stefani11
Toto boli moje obľúbené,s takýmto podobným receptom.Piekla som ich pravidelne na vianoce veľa rokov a teraz som na ne akosi pozabudla,ale si mi ich pripomenula,tak ich niekedy upečiem.
tinca
@uschi toto je môj koláčik č. 1. pekávali sme ho ako@evusik na vianoce s maminou, ale je to dosť prácne, ja si v poslednej dobe objednávam u nás v bufete,kde dodáva zákusky súkromná cukrárka a nemajú chybu. @marienka slivkový lekvár je podmienka do medových rezov aspoň tak píšu všetky rcp. Krásne fotto, mňam
aroooo
my sme to plnili s marhuľovým lekvárom 2x a 3x plnkou-bolo 5 ks cesta
evanaaa
tuším tieto medové rezy piekli všetky naše mamy, ale aj tieto dnešné. Aj u nás to bola jedna z vianočných pochúťok, síce bez lekváru a čokolády, hneď pekne zmäkli, nám chutili takto. A boli také ako píše Evusik a štyri pláty na opaku plechu .
tilda
tento recept mám aj ja robíme to na vianoce, na veľkú noc na narodenini bez týchto medovníkov nie je oslava u nás sú výborné.
jerica
tak tento koláčik pozná možno každý , ale tak krásne recept naservírovať (foto) , priznám sa , dostal ma. Ja som na sladké , to keď vidím , moje chuťové bunky naštartujú chuť piecť. Dnes to bude slivkový osúch.
3496_1273988640 - profilový obrázok
ipo
ipo
Milujem medové rezy, ale trochu inak, myslím, že tu bol recept na medové rezy pred nedávnom, kde sme si vymieňali skúsenosti :)
winny
dnes som skúsila upiect medove platy podla tohto receptu...no neviem ako tebe , ale moje zostali tvrde....co s tym teraz? a to som robila presne podla postupu....
uschi
keď ich naplníš, pláty krásne zmäknú, stačí rez nechať trochu odležať. Je to rovnaké ako s lineckým pečivom, tiež je mäkučké až po naplnení. Ja som ich až také tvrdé nemala, možno si dala o trošku menej medu, ale to vôbec nevadí, keď nažijú krémom a džemom, budú fantastické.
ailuj82
som robila cez víkend. Super sa cesto vaľkalo, plnka výborná /ale na budúce dám polohr. múku/, džem som dala ríbezlový. Zmäkli veľmi rýchlo a chutili výborne. Ďakujem za recept :)
marcy
aúúúú,dala by som si v tomto usmoklenom počasí....určite dobrý tip na víkend ( je ho veľa,určitá istota :-DDD )
marijanka712
vypadajú výborne aj ja mám podobný rp ani u nás vianoce bez týchto zákuskov nemôžu byť už od detstva . Ja to zohrievam nad parou až do zhustnutia a tiež je fantastické cesto a nehrozí pripálenie.Som rada , že tak starý rp sa udržuje aj v maldých rodininách tak nezapadne do zabudnutia. čo je dobré je dobré.
katkasl
tieto medové rezy sú úžasné! už som vyskúšala neskutočne veľa receptov a tento sa mi každý rok osvedčí. ďakujem :)
matess
kolacik vynikajuci, len cesto hned stvrdne a potom sa strasne tazko valká:-(((
dejna31
Vyborne ale plnku mam podla tohto pomeru stale riedku ?
cemio
Pečiem ich každé Vianoce už 10 rokov 🤭❤️ zakaždým zaručený úspech 💪👏