Moje francúzske zemiaky

Autor receptu: alicka80

Receptov na francúzske zemiaky je tu veľa, ale z času na čas možno niekomu dobre padne pripomenúť si toto jedlo :-)

8
porcií
80 minút
príprava
45 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Zemiaky uvaríme v šupke, keď vychladnú očistíme ich a nakrájame na kolieska. Tak isto nakrájame špekáčiky, klobásku, cibuľu. Medzitým si uvaríme zeleninu (ja som mala len mrazenú).
  2. Pekáč, v ktorom to chceme piecť si vymastíme olejom. Prvá vrstva sú zemiaky, ktoré si posolíme a okoreníme.
  3. Na zemiaky som dala klobásku a nasekanú cibuľu. Klobásky a špekáčiky pred pečením neopekám, lebo mám rada, keď pustia šťavu pri pečení.
  4. Znovu išla vrstva zemiakov a na ne som dala uvarenú zeleninu a vajíčka na tvrdo.
  5. Znovu vrstva zemiakov a na ne poukladáme špekáčiky a prípadne zeleninku ak zvýši ako sa to stalo mne :-)
  6. Posledná vrstva zemiakov a dáme piecť na 15minút do rúry nezakryté. Po 15 minútach zalejeme so smotanou, v ktorej sme rozmixovali 2 vajíčka a dochutili ju. Potom pekáč zakryjeme a pečieme cca 30 minút
  7. Mne sa zvýšil syr, tak som ho nastrúhala už na upečené zemiaky, ale už ho nezapekala. Len nech sa navrchu roztopí.
  8. Finálny výsledok na tanieri som nestihla odfotiť, ale zachránila som aspoň posledný kúsok. Prepáčte mi, nie je veľmi estetický, ale je vidieť, že keď zemiaky vychladnú tak pekne držia tvar a aj po následnom zohriatí :-)