Moje francúzske zemiaky

Moje francúzske zemiaky
Foto: ainy
ainyAiny, recept pridal: 14. mája 2011 14:53Ďalšie jeho recepty

Receptov na francúzske zemiaky je tu veľa, ale z času na čas možno niekomu dobre padne pripomenúť si toto jedlo :-)

Suroviny

8
porcií
80
minút
príprava
45
minút
na 180 °C

Postup prípravy receptu

1

Zemiaky uvaríme v šupke, keď vychladnú očistíme ich a nakrájame na kolieska. Tak isto nakrájame špekáčiky, klobásku, cibuľu. Medzitým si uvaríme zeleninu (ja som mala len mrazenú).
Moje francúzske zemiaky - obrázok 1

2

Pekáč, v ktorom to chceme piecť si vymastíme olejom. Prvá vrstva sú zemiaky, ktoré si posolíme a okoreníme.
Moje francúzske zemiaky - obrázok 2

3

Na zemiaky som dala klobásku a nasekanú cibuľu. Klobásky a špekáčiky pred pečením neopekám, lebo mám rada, keď pustia šťavu pri pečení.
Moje francúzske zemiaky - obrázok 3

4

Znovu išla vrstva zemiakov a na ne som dala uvarenú zeleninu a vajíčka na tvrdo.
Moje francúzske zemiaky - obrázok 4

5

Znovu vrstva zemiakov a na ne poukladáme špekáčiky a prípadne zeleninku ak zvýši ako sa to stalo mne :-)
Moje francúzske zemiaky - obrázok 5

6

Posledná vrstva zemiakov a dáme piecť na 15minút do rúry nezakryté. Po 15 minútach zalejeme so smotanou, v ktorej sme rozmixovali 2 vajíčka a dochutili ju. Potom pekáč zakryjeme a pečieme cca 30 minút
Moje francúzske zemiaky - obrázok 6

7

Mne sa zvýšil syr, tak som ho nastrúhala už na upečené zemiaky, ale už ho nezapekala. Len nech sa navrchu roztopí.
Moje francúzske zemiaky - obrázok 7

8

Finálny výsledok na tanieri som nestihla odfotiť, ale zachránila som aspoň posledný kúsok. Prepáčte mi, nie je veľmi estetický, ale je vidieť, že keď zemiaky vychladnú tak pekne držia tvar a aj po následnom zohriatí :-)
Moje francúzske zemiaky - obrázok 8



Páči sa ti tento recept?
Ohviezdičkuj, ako veľmi sa ti páči...




Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

Komentáre k receptu
  • frezia68, 14. mája 2011 o 22:06
    Francúzske zemiaky si si upravila podľa chuti a vlastnej fantázie a hlavná vec,že doma chutili :-)))


  • kizjol, 15. mája 2011 o 07:32
    Francúzske zemiačky môžeme aj my. Robím podobne, ale zeleninku dávam mrazenú, nevarím. Boli určite mňam...


  • gubics, 15. mája 2011 o 09:32
    Toto jedlo Francúzi nepoznajú, bola som tam čudovali sa, že mi ich nazývame ako Francúzke zemiaky.A to som robila tie klasické bez zeleniny.


  • ola111, 15. mája 2011 o 09:39
    Mňam,tú poslednú porciu nechaj pre mňa.


  • ainy, 15. mája 2011 o 10:10
    @gubics viem o tom a vraj nepoznajú ani francúzsku polievku...ale mám tento názov zaužívaný ....možno keď tam pôjdem dovolenkovať, tak zopár domorodcov naučím toto jedlo :-)


  • ainy, 15. mája 2011 o 10:11
    ola111 posledná ostala bohužiaľ pre mňa a už nie je :-(, ale nabudúce ťa srdečne pozývam :-))


  • afataga, 15. mája 2011 o 10:38
    u nas je to oblubene jedlo, skusala som vselijake varianty, ale vratila som sa ku klasike - zemiaky, vajcia, klobasa, zalievam zmesou slahacky a kyslej smotany s vajcom, peciem odokryte a kedze som leniva, skusala som minule zo surovych zemiakov nakrajanych na hranolky a tiez boli super


  • sovka62, 15. mája 2011 o 12:28
    @afataga , ja rovnako ako ty, klasika a vždy zo surových zemiakov nakrájaných na plátky dobre podliatych, takže pridávaam aj mlieko. Robievala som z varených, ale v porovnaní so surovými sú tie z varených suché. Len raz som skúsila tie surové a už nikdy som z varených nerobila. A to už nepíšem o tom, že ich môžem dávať na plech a nemusím čakať, kým sa zemiaky vopred uvaria.


  • maorka, 15. mája 2011 o 13:58
    Francuzáky sú v pláne na utorok.. doteraz som zemiaky vždy varila, a nedávala som zeleninu... urobím zmenu, dám surové zemiaky a zeleninu... uvidím ako bude šmakovať mužíčkovi..


  • cica2, 15. mája 2011 o 14:46
    mňam:)


  • babidka, 15. mája 2011 o 15:26
    je to jedno z mojich oblubenych jedal , ale nikdy som tam nedavala zeleninu - teraz ju uz dam !


  • marienka44, 15. mája 2011 o 16:25
    @Ainy ,ja na vymastene dno pekaca nasypem trochu struhanky. Tak isto vrch posypem struhankou, ka nedavam syr. Vytvori sa chutna kôrka. :-)


  • aroooo, 16. mája 2011 o 00:01
    francúzska zbožňujem klasické,skúsim aj so zeleninou


  • ainy, 16. mája 2011 o 12:28
    @marienka44 skúsim aj ja nabudúce, dík za tip :-)


  • ainy, 16. mája 2011 o 12:30
    @babidka určite skús, ja som síce zaťažená na kombinácii hrášok-mrkva-brokolica, ale dávam všeličo :-)


  • irenka08, 16. mája 2011 o 13:40
    aj u nás sú francuzáky obľúbené jedlo a už veľa rokov ich robím zo surových zemiakov.Majú uplne inú chuť,lepšiu ako predvarené.A veru tento týždeň budú v našom jedálnom lístku.Dík za nápad.


  • marcy, 16. mája 2011 o 14:42
    u nás musia byť hrebene slaninky navrch,ďakujem za tip :-)


  • babkamt, 18. mája 2011 o 19:51
    ja robím fran.zemiaky z varených zemiakov,cibuľku osmahnem na oleji,pridám klobásu,prekladám zemiaky ,tie posypem trochou mletého kmínu,na to klobásu s cibuľkou,soľ.Varím bešamel,ktroý rozriedim kyslou smotanou.Týmto polejem každú vtstvu,tiež posypem strúhaným syrom vnútri aj na vrch,sú šťavnaté,posledne som dala synovi domov,moc ani nechcel zobrať ,večer mi volala vnučka,že zemiaky boli vynikajúce,malá ich zjedla celé,otcovi dala len ochitnať


  • babkamt, 18. mája 2011 o 19:52
    tým nechcem povedať,že moje sú najlepšie.Samozrejme,kedˇsa dá 0,5 l smotany,musia byť fajné


  • ainy, 18. mája 2011 o 19:59
    @babkamt ale kľudne si to mysli o zemiakoch, ktoré varievaš....ja sa rada inšpirujem :-)) ja takýto bešamel so smotanou robím do lazaní (lazagni....asi po správnosti) takže viem, že je to dobrotka :-)


  • anicka5105, 30. júna 2011 o 12:24
    tak to musim skusit mame radi fr. zemiaky



Prihlás sa "Varechovou prezývkou":
 

Nemáš zaregistrovanú prezývku? Zaregistruj sa, je to zadarmo! Registrácia


Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Magazín

Medovníková chalúpka v rozprávkovom lese
- Inzercia -
Medovníková chalúpka sa skrýva v lese. A viete, že aj vy v kuchyni môžete takéto rozprávkové lesy chrániť? Celkom jednoducho – správnymi surovinami, ktoré pri varení používame.

Rúra na pečenie: Nie je už len obyčajná pec
Vianoce – obdobie, kedy naše rúry na pečenie nemajú čas na oddych, sa pomaly blížia. Ak uvažujete o kúpe novej rúry, pomôžeme vám článkom, v ktorom si prečítate, aké parametre si máte pri ich výbere všímať, aby vám to dobre pieklo.

Prvá adminka Varechy Sandra: Varecha bola pre mňa obrovská škola
Prvá adminka Varechy Sandra Bombošová spomína na začiatky Varechy, obľúbené recepty a prezradila nám tiež, čo jej práca vo Varecha.sk dala.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 44/2014: Česká kuchyňa Česká kuchyňa
Časopis Varecha v piatok 31. októbra v denníku Pravda.


TOPlist