Moja prvá vianočka fotorecept

homemadetastywithlucy - fotkahomemadetastywithlucy, 13. februára 2017

Na Vianoce (keď som ešte nekváskovala) som si povedala, že je na čase skúsiť upiecť vianočku. Našla som si niekoľko receptov a z nich Zobraziť celý popisNa Vianoce (keď som ešte nekváskovala) som si povedala, že je na čase skúsiť upiecť vianočku. Našla som si niekoľko receptov a z nich si vytvorila svoj vlastný. Bolo úžasné ako sa mi na prvý krát podarila. A preto sa s vami rada podelím o tento super recept.

150 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

500 g
250 ml
80 g zmäknuté
70 g
1 ks
1 bal
4 PL
1/2 ČL
1/2 hrste sušené
4 ks
3 ks
2 PL
Na posypanie:




Postup

  1. 1

    Namočíme si sušené ovocie aspoň na 3 hodiny do rumu zriedeneho vodou.

  2. 2

    Do misy, v ktorej budeme miesiť cesto si preosejeme múku. V strede urobíme priehlbinu, rozdrobíme do nej droždie, posypeme 2 lyžicami cukru, nalejeme 1/2 až 3/4 množstva vlažného mlieka. Jemne poprášime múkou, prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste 30 minút nakysnúť.

  3. 3

    Po polhodine pridáme zvyšný cukor, vanilínový cukor, med, zmäknuté maslo, soľ a zvyšné mlieko. Miesime v robote hákmi na cesto asi 8 minút na najvyššej rýchlosti. Pridáme osušené hrozienka, nakrájené slivky a datle a miesime ešte 2 minúty. Misu prikryjeme utierkou a necháme hodinu nakysnúť na teplom mieste.

    Moja prvá vianočka (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Po nakysnutí cesto vyklopíme na pomúčenú dosku, premiesime, vytvoríme bochník, ktorý si rozdelíme na 3 časti. Časti by nemali byť rovnaké, ale od najväčšej po najmenšiu. Pripravíme si plech vystlaný papierom na pečenie. Vezmeme najväčší diel cesta, rozdelíme na 3 časti a priamo na plechu upletieme vrkoč. Potom si vezmeme druhú časť, postup zopakujeme a vrkoč položíme na predchádzajúci. Nakoniec vezmeme najmenšiu časť, upletieme najmenší vrkoč a uložíme navrch. Prikryjeme utierkou a necháme ešte 20 minút nakysnúť.

    Moja prvá vianočka (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Medzitým si vyhrejeme rúru na 180 stupňov.

  6. 6

    Po nakysnutí vložíme vianočku do vyhriatej rúry. Pečieme 15 minút. Potom vianočku vytiahneme. Potrieme studenou vodou (alebo rozšľahaným vajíčkom), posypeme mandľovými lupienkami a pečieme ešte asi 15 minút. Samozrejme záleží od rúry a preto vianočku kontrolujeme. Po upečení vytiahneme z rúry, necháme vychladnúť na mriežke a môžeme jesť. Dobrú chuť :)

    Moja prvá vianočka (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

bubaya
Aká krásna a na prvý pokus, tak to Ti gratulujem. Ja neviem vianočkovať, raz som to skúšala a všetko sa mi rozlialo po plechu. Mal som takú veľkú hrbatú placku, spečené hrozienka vyzerali, akoby mi ju obsadili čierne muchy. Odvtedy nezapletám, ale pečiem v okrúhlej forme. Možno sa odvážim a vyskúšam na Veľkú noc veľkonočku.
bubaya
@Homemadetastywithlucy (26.2.2017 12:13) No, skôr riedke, ako prekysnuté. a bolo s vajcami, určite som pridala ešte žĺtko, aby to bolo fajnovejšie. Ale tento skúsim. už som pár vecí bez vajca skúsila a podarili sa. Vďaka.