Môj ryžový nákyp

meths - bez fotkymeths, 17. februára 2014

Jednoducho som dostal chuť na neobyčajný ryžový nákyp tak som zbehol do obchodu pozrel som sa po nejakých netypických surovinách a bolo.

60 minút
príprava

Suroviny

800 g
1000 ml
800 ml
5 ks
1 ks
250 g plátky konzervy
1 ks
200 g
 na plech




Postup

  1. 1

    Uvaríme si ryžu. Postup : Roztopíme maslo a pridáme doň škoricu, klinčeky a necháme na miernom ohni. Ale nevaríme ho. Asi 5 minút kým škorica a klinčeky nepustia chuť a arómu. Pozor aby neprihorelo. Po piatich minútach pridáme teplotu a vlejeme mangový džús spolu s kokosovým mliekom. Privedieme do varu a povyberáme škoricu a klinčeky a pridáme vyškrabanu dužinu z polky škorice. Pridáme prepláchnutú ryžu a varíme asi 5 minút odkryté. Potom prikryjeme a varíme ďalších päť minút. Odstavíme a necháme odstáť asi 15 minút prikryté. Neodkrývame! Potom dáme do extra misky aby sa už nevarila a necháme vychladnúť.

  2. 2

    máslo izbovej teploty vyšľaháme do penista a pridáme žĺtky, cukor a druhu polovicu dužiny zo škorice. Vyšlaháme si sneh s práškovým cukrom.

  3. 3

    Vychladenú ryžu pridáme k máslu so žĺtkami, premiešame. Pridáme 2/3 zo snehu a opatrne vmiešame.

  4. 4

    Zmes lejeme na plech a prekladáme ovocím. Pečieme asi 30 minút pri 180°C. Potom vyberieme rúru zapneme na 220°C a po povrchu nákypu rozotrieme zvyšný sneh. A pečieme kým nebude mať zlato hnedú farbu.

  5. 5

    Doba pečenia je individuálna od druhu ryže ja som použil Pravú Basmati takže som tak dlho nepotreboval.

Diskusia k receptu

kredenc
U nás nepredávajú máslo ani Ryžu? Môžem použiť ako náhradné suroviny maslo a ryžu?
jozka2
podla zlozenia musi to byt velmi chutny ryzovy nakyp,skoda,ze si ho sem nepridal minuly tyzden,bola by som si na nom pochutnala.
mirop
skoda ze si nenafotil, hrozne by ma zaujimalo ako si vyskraboval duzinu z polky skorice :D
evanaaa
Ryžový nákyp som dávno nerobila, ale dala by som si. Ja doň dávam niekedy aj ovocie, alebo zalievam ovoc. šťavou. A vyškrabával si vanilkový struk, nie škoricu :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia