Môj osvedčený recept na domáci chlieb

Autor receptu: dobreazdravo

Vyskúšala som viacero receptov, ale najviac mi vyhovuje tento. Sedí nám aj chuťovo a presne zaplní moju formu na biskupský chlebík.

Postup

  1. Včera na obed som si vybrala kvások z chladničky a nechala som ho asi hodinu na stole, aby sa „zohrial“. Potom som ho „prikŕmila“ tromi polievkovými lyžicami celozrnnej ražnej múky a asi 70ml teplej vody. Do večera som ho nechala pracovať.
  2. Večer okolo ôsmej som kvások v pohári premiešala. Časť z neho, asi 100 ml som nechala v pohári, zvyšok som preložila do misy. Pohár som prikryla potravinovou fóliou, zagumičkovala a odložila do chladničky. Do misy so zvyšným kváskom som zase pridala asi 3 PL (polievkové lyžice) ražnej múky a teplú vodu, aby vzniklo husté tečúce cestíčko. Takto ostalo v kuchyni na stole do dnešného rána. Dnes ráno kvásku bolo cca 250 gramov. K tomuto množstvu som prispôsobila množstvo múky, a to asi 300 gramov. Najčastejšie kombinujem aspoň 2 druhy. Dnes som použila špaldovú a obyčajnú pšeničnú, samozrejme celozrnnú.
  3. Múku väčšinou vážim, ale ostatné prísady už dávam viacmenej od oka. 1 ČL morskej soli (čajová lyžička) 1 ČL melasy, môže byť aj med, ale melasa má vápnik, železo a rôzne iné dobré veci 2 PL olivového oleja 2 PL ľanových semienok 1 ČL chlebového korenia (ja mám na mlynčeku na kávu zomleté: aníz, koriander, rascu, fenikel 1:1:1:1) môže byť aj samotná rasca, vôbec nevadí semienka iné podľa chuti, ja som dnes pridala slnečnicu, tekvicu a konopné semienko teplá voda 250-300 ml, podľa toho akú múku použijem Všetky suroviny som zamiešala lyžicou v mise. S vodou ale opatrne. Pridávam postupne. Keď sa mi cestíčko začalo odlepovať od stien misy, vzala som ručný šľahač s hákmi. Chvíľu som ho takto miesila a krásne sa začalo za tými hákmi akoby ťahať. Vtedy som ho preložila do formy vyloženej papierom na pečenie a nechala 10 hodín kysnúť.
  4. Piekla som ho teraz večer pri teplote 200 °C 10 minút. Znížila som teplotu na 175 °C a dopiekla ešte ďalších 40 minút. Po vybratí z rúry som povrch chlebíka potrela slanou vodou, vybrala z formy a zabalila do látkovej utierky. Takto na stole ostane do rána, aby dobre vychladol. Už sa naň teším. Mňam.