Mlieková polievka s ryžou

dvorka - fotkadvorka, 19. decembra 2013
Mlieková polievka s ryžou
Foto: dvorka

Ako dieťa som niektoré polievky milovala a tie čo nie, nevarím. Mliekovú varievala mamka často. Pretože ona mala a aj má rada soľ, túto Zobraziť celý popisAko dieťa som niektoré polievky milovala a tie čo nie, nevarím. Mliekovú varievala mamka často. Pretože ona mala a aj má rada soľ, túto stále presolila a mne doteraz chutí slanšia.

3
porcie
15 minút
príprava
45 minút
tepelná úprava

Suroviny

2 hrste
asi 2 dl
1 ks
2 cm (nemusí byť)
 (alebo brokolica)
4 - 5 dl
1 - 2 ks
podľa chuti
podľa chuti
1 ks
1 ks




Postup

  1. 1

    Ryžu som si namočila dala do misky na asi 10 minút, potom som ju dobre premiešala a prepláchla vodou. Dala som ju variť do kastróla s asi 2 dl vody. Zeleninu som očistila, nakrájala na kocky a pridala k vriacej ryži. Varila som 20 minút. Priliala som mlieko, dala trochu vegety pre chuť a soli. Varila som ďalších 20 minút.

  2. 2

    Nakoniec som vyklepla do polievky bielko, to som pomiešala a potom som včľupla aj žĺtka. Tie som nemiešala, aby ostali celé. Nechala som variť ešte 5 minút. Pri podávaní sa vloží do taniera polovička, alebo celé žĺtko. A ak je poruke, posype sa polievka petržlenovou vňaťou. Zázvor v zime urobí zahrievaciu službu.

  3. 3

    Ak varíme polievku s bielou ryžou, tej stačí aj 10 + 10 minút.

Diskusia k receptu

tinca
U nás,keď žil ocko a starka mlieková polievka, ale s melancami musela byť na stole aj na štedrý večer :)
rea1
táto polievka sa mi veru páči, ešte som o takej nepočula, veru si ju spravím.
keď som bola decko, babka nám robievala mliečnu polievku, ale to bolo iba osolené mlieko, do ktorého dala zavariť makaróny. také tie dlhé (neviem, či sú aj krátke :-) ). nikdy sa táto cestovina do ničoho nepoužívala, vždy boli iba doma robené cestoviny, ale do mliečnej polievky patrili makaróny. a ako decká, vždy sme jeden makarón prstami vylovili a chlípali cez neho polievku ako cez slamku. smiali sme sa na tom aj na zvukoch, ktoré sme vydávali. a babka nelenivá, skok od šporáka, plesk jednému poza uši, plesk druhému, ná šak jíte jako prasce, kuknyte, jak vyzírá ten obrus a pre istotu ešte raz plesk, plesk. a keď sa otočila nazad ku sporáku, opäť makarón do ruky a mľask, sŕŕŕk, chichichi-chachacha. a babka ... viď vyššie. prestali sme iba vtedy, keď nám pohrozila, že nažaluje dedkovi. to už bolo vážne, vtedy sme naozaj prestali. :-))) myslím, že nám tú polievku robila práve preto, že sme pri jej jedení mali takú zábavu a ona sa na tom potajomky smiala s nami. lebo makaróny sa kupovali len a len kvôli tejto polievke. ach, jo, veď je to už viac ako 50 rokov.
1x dvorka
huck
@rea :))) ako by som sedela s vami za stolom (vyvadzala s vami) a videla reakcie nasej babinky :)) Zlate casy....




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia