Mikulášska kapustnica

foxik - bez fotkyfoxik, 9. decembra 2015
Mikulášska kapustnica
Foto: foxik

Niečo veľmi obyčajné, ale určite aj veľmi chutné. Pre tých, ktorí majú radi dlhé varenie.

40
porcií
120 minút
príprava
360 minút
tepelná úprava

Suroviny

2 kg
2 kg
3 kg žltá
2 kg kvasená
2 kg kvasená
50 g sušené
2 ks mäkká
 žitavská červená
250 g škvarená
1 ks
2 ks
5 ks malé na zahustenie
2 ks lahôdkový




Postup

  1. 1

    Odstránime všetko mastné, šľachovité a nepekné z mäsa.

    Mikulášska kapustnica - obrázok 1
  2. 2

    Treba si uvedomiť pri nákupe mäsa, že množstvo bude menšie na váhu o odrezky. Preto v tomto prípade ostalo cca 1 1/2kg hovädzieho a 1 1/2kg bravčového zo 4kg mäsa. Odrezky som dal do tlakového hrnca a uvaril som z nich vývar, ktorý sa dal použiť na podlievanie kapustnice pri varení.

    Mikulášska kapustnica - obrázok 2
  3. 3

    Nakrájame mäso na väčšie kocky.

    Mikulášska kapustnica - obrázok 3
  4. 4

    Nakrájame cibuľu podľa váhy mäsa, teda 3kg.

    Mikulášska kapustnica - obrázok 4
  5. 5

    Namočíme huby do vody aspoň na dve hodiny.

    Mikulášska kapustnica - obrázok 5
  6. 6

    Kvasenú kapustu scedíme (zvlášť podľa chuti sladšia - kyslá), šťavu som dal do dvoch nádobiek. Zvlášť v dvoch hrncoch ju zalejeme vodou, tak aby ňou bola zakrytá. Pridáme rascu, bobkový list a necháme ju prejsť varom asi 1h., aby zmäkla.

    Mikulášska kapustnica - obrázok 6
  7. 7

    Keď je všetko takto pripravené, dáme sa do varenia, teda dusenia cibule a po cca 20 min. aj mäsa.

    Mikulášska kapustnica - obrázok 7
  8. 8

    Dobre podusenú cibuľu na masti (v hrnci zmenší objem aj o polovicu, len treba dusiť pomaly, nie na prudkom ohni, aby mohla pustiť šťavu) okoreníme mletým čiernym korením (3-4 čajové lyžičky) a rascou (2-3 čajové lyžičky). NESOLIŤ! Mäso by nezmäklo. Na cibuľu dáme krátko podusiť najprv hovädzie mäso na prudšom ohni, aby sa zatiahlo a pustilo trochu šťavu. Asi po 20min. pridáme aj bravčové mäso.

    Mikulášska kapustnica - obrázok 8
  9. 9

    Postupne pridávame mletú žitavskú červenú papriku, gulášovú pastu, na polovicu rozkrojenú zeleninovú papriku bez jadierok, na drobno nakrájané paradajky, huby, celé čierne korenie, celé nové korenie a mletú štipľavú papriku podľa chuti.

    Mikulášska kapustnica - obrázok 9
  10. 10

    Až potom do poduseného polomäkkého mäsa mletý muškátový oriešok, majorán, soľ a postupne pridáme aj 1 ½ l kapustovej šťavy (odšťavenú pri scedení z kapusty). Inak sa mäso dusí 3h. vo vlasnej šťave na miernom ohni.

    Mikulášska kapustnica - obrázok 10
  11. 11

    Časový postup, okrem dobrého výberu surovín, je asi najdôležitejší pre dobrý výsledok: Po prípravách s krájaním som začal varenie o 8:30 cibuľou, cca o 8:50 s mäsom a predvarenú kyslú kapustu (kyslú aj sladšiu) som pridával až okolo 11:00h. Vývar som pridal až spolu s kapustou. Spolu sa všetko varilo cca do 12:30 a už len na poslednú 1 ½h. som pridal klobásky v celku a najemno postrúhané zemiaky.

    Mikulášska kapustnica - obrázok 11
  12. 12

    Klobásky som potom vybral a pokrájal na kúsky.

    Mikulášska kapustnica - obrázok 12
  13. 13

    Varič som vypol o 14:15 a nechal som na ňom Mikulášsku Kapustnicu dôjsť :-) Dobrú chuť!

  14. 14

    Kapustnica bola ponúknutá hosťom pri našej tradičnej mikulášskej slávnosti organizovanej šikovnými obyvateľmi jedného nemenovaného obytného domu pre naše ratolesti a susedov. Podobné stretnutia doporučujeme aj iným pre utužovanie dobrých susedských vzťahov.

Diskusia k receptu

tiginko
toto by som nazvala parádna luxusná kapustnica, všetka česť. Už som varila, videla variť a ochutnala rôzne kapustnice, ale takúto kombináciu mäsa a korenín veru asi ešte nie. Mám rada recepty neokukané a nevyskúšané. Pekne si sa uviedol @foxik
1x martau
kecemis
To vyzera velmi zaujimavo. O chute nepochybujem a rad odskusam.
denyany
Začiatok pripomína guláš, ale ďalej je to fajnová kapustnica! Občas urobím s brav. mäsom, kombináciu s hov. som ešte nerobila.
kukulienka71
veľmi zaujímavá fúzia guláša z dvoch druhov mäsa a kapustnice:-) spôsob vymakaný, zdá sa mi, že si ho nerobil prvý raz:-) určite všetkým veľmi chutilo, takéto hromadné akcie by mali byť rozšírenejšie. Vďaka za pekný príspevok, vitaj!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia