Papriková omáčka

Mexická (sweet chilli) omáčka (fotorecept)

Autor receptu: kahut

Výborná sladko-pikantná omáčka, ktora sa hodí skoro ku všetkému...

15 minút
príprava
35 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Všetky suroviny si pripravíme na použitie. Čo sa týka štipľavých papričiek je to podľa chuti. Napr. 0,5 kg feferóniek, alebo mexické odrody cca 5 ks - habanero, moruga, dorset naga, jolokia... poprípade mix feferónky a mexicke papričky :)
  2. Cibuľu, cesnak, červenu papriku a štiplavú papriku (feferóny, habanera...) očistíme.
  3. Suroviny nakrájame na menšie kúsky a dáme do väčšieho hrnca.
  4. Nameriame si potrebné množstvá všetkých ostatných ingrediencií podľa zoznamu. Ja som dával med, ale môže sa použiť aj klasický cukor, kombinacia cukor/med, alebo alternatívy ako napr. stévia.
  5. A dáme k zelenine do hrnca.
  6. Premiešame a dáme variť na mierny oheň cca 35 minút, pokiaľ zelenina nezmäkne.
  7. Po cca 35 minútach sa nám trochu zmenší objem a vyzerá to takto:
  8. Odstavíme z ohňa a ponorným mixérom obsah rozmixujeme na hladko...
  9. Rozmixovanú omáčku necháme prejsť ešte 1 minútu varom, tu pozor, vrie to ako sopka, alebo ako puding- nebezpečenstvo vyprsknutia!
  10. Plníme hneď horúce do pohárov, uzavrieme viečkom, otočíme a necháme na drevenej doske vychladnúť. Ďalšia sterilizácia nie je potrebná. Omáčka vydrží minimálne rok v komore, špajze. Dlhšiu dobu nemám odskúšanú, lebo sa do ďalšieho leta vždy zjedla :).. Množstvo surovín je orientačné, niekomu vyhovuje viacej sladké, niekomu viacej slané, či štipľavé. Treba hotovú vyskúšať a dochutiť podľa seba. Omáčka sa dá inovovať napr. pridať jablko, hrušku, ríbezľový džem atd... Dobrú chuť! ;)