Papriková omáčka
Mexická (sweet chilli) omáčka (fotorecept)
Autor receptu: kahut
Výborná sladko-pikantná omáčka, ktora sa hodí skoro ku všetkému...
15 minút príprava |
35 minút tepelná úprava |
Postup- Všetky suroviny si pripravíme na použitie. Čo sa týka štipľavých papričiek je to podľa chuti. Napr. 0,5 kg feferóniek, alebo mexické odrody cca 5 ks - habanero, moruga, dorset naga, jolokia... poprípade mix feferónky a mexicke papričky :)
- Cibuľu, cesnak, červenu papriku a štiplavú papriku (feferóny, habanera...) očistíme.
- Suroviny nakrájame na menšie kúsky a dáme do väčšieho hrnca.
- Nameriame si potrebné množstvá všetkých ostatných ingrediencií podľa zoznamu. Ja som dával med, ale môže sa použiť aj klasický cukor, kombinacia cukor/med, alebo alternatívy ako napr. stévia.
- A dáme k zelenine do hrnca.
- Premiešame a dáme variť na mierny oheň cca 35 minút, pokiaľ zelenina nezmäkne.
- Po cca 35 minútach sa nám trochu zmenší objem a vyzerá to takto:
- Odstavíme z ohňa a ponorným mixérom obsah rozmixujeme na hladko...
- Rozmixovanú omáčku necháme prejsť ešte 1 minútu varom, tu pozor, vrie to ako sopka, alebo ako puding- nebezpečenstvo vyprsknutia!
- Plníme hneď horúce do pohárov, uzavrieme viečkom, otočíme a necháme na drevenej doske vychladnúť. Ďalšia sterilizácia nie je potrebná. Omáčka vydrží minimálne rok v komore, špajze. Dlhšiu dobu nemám odskúšanú, lebo sa do ďalšieho leta vždy zjedla :).. Množstvo surovín je orientačné, niekomu vyhovuje viacej sladké, niekomu viacej slané, či štipľavé. Treba hotovú vyskúšať a dochutiť podľa seba. Omáčka sa dá inovovať napr. pridať jablko, hrušku, ríbezľový džem atd... Dobrú chuť! ;)
|