Mexická chilli fazuľa

delavega - fotkadelavega, 12. januára 2013
Mexická chilli fazuľa
Foto: delavega

Pri hľadaní na internete som na jednej anglicky hovoriacej stranke našiel recept na mexickú chilli fazulu, uvaril som a bola vynikajúca, tak vyskúšajte.

4
porcie
80-100 minút
príprava

Suroviny

200 g
200 g (veľká)
100 g (prepustené maslo)
5 ks (stredne velká)
1 hlávka
1,5 dcl
1 lyžica (kvalitná)
1 lyžica (domáca)
2 lyžice
1 lyžička
1 lyžička
6 - 8 kusov (thai hot)
1 liter (podľa potreby)




Postup

  1. 1

    Večer namočíme fazulu, zvlášť bielu a strakatú. Zohrejeme ghí a opražíme nadrobno pokrájanú cibulu asi 2-3 minuty, pridáme polovičku hlávky roztlačeneho cesnaku,(roztlačený cesnak necháme na vzduchu 12 minút aby sa uvolnili vzácne látky ktoré cesnak obsahuje.) nechame 1 minutu opražiť(a týmto úkonom tie vzácne látky zničíme ale aspoň výrazná cesnaková chuť ostane.) Potom pridáme polovičku množstva bielej fazule bez vody, 6 kusov rukamy podrvenej chilli papričky a spolu ešte 2-3 minuty pražíme.

    Mexická chilli fazuľa - obrázok 1
  2. 2

    Pridáme mletú červenú papriku a keď sa rozpustí (cca pol minuty) zalejeme 1 litrom vody. Necháme zovrieť a varíme asi pol hodiny, aby sa nám prvá dávka fazule rozpadla. Pridáme všetky ingrediencie, okrem vína a cesnaku. Necháme prejsť varom a dochutíme podla vlastnej chuti.

    Mexická chilli fazuľa - obrázok 2
  3. 3

    Keď je fazula makká, pridáme víno a pretlačený cesnak, varíme ešte 10-15 minút. Ak by to bolo príliš sladke môžeme to zmierniť troškou citrónovej šťavy. A kto to má rád pálivejšie tal pridať pomleté chilli, ja som pridal ešte 2 lyžice :)

    Mexická chilli fazuľa - obrázok 3

Diskusia k receptu

voz12
tvoja fazulˇa vyzerá naozaj chutne ,ale príliš vegetariansky.Viem si predstaviť v nej dobrú domácu klobásku a ešte trocha paradajok ,alebo dobrého talianského pretlaku
gastronom
Chilli fazula by mala byt stredne husta masa a nie polievka( taktiez do Chilli sa dava mlete hovadzie maso , Chilli paprika sa dava pomleta )recept na Chilli: ozaj jednoduche , posmazit cibulu - pridat pomlete hov. maso a podusit - pridat koreniny , pridat fazulu a uvarit do makka - fazula moze byt aj sterilizovana , pridat jedno resp. 2 X leca /paprika - paradajky , povarit , dochutit koreninami a Chilli je hotove ( napisal som to skratene - takto varia v Amerike Chilli , vola sa to Chilli a nie Chilli fazula , Chilli sa je s rohlikom alebo Corn Chips / kukuricne kroketky ) to bol iba moj nazor - recept / proti gustu , ziaden desputat / varenie je tak trochu fantazia , dolezite je pri vareni rozumiet koreninam a ich spravne pouzitie
mracik9
Tak takéto niečo,ale aj z mäsom robievame,super ohnivo štipľavé jedlo
delavega
1.Vobec to nie je polievka!
2.Orginal mexická chilli fazula sa robievala bez masa!(pchať všade maso je výdobytok 20.storočia + rakovina k tomu)
3.Do Orginal mexickej chilli fazule sa dávaju cele chilli papričky!
4.Sterilizovana fazula vôbec nemá chuť fazule to ako "gastronom" by si mohol vedieť!
5.Lečo???
6....takto varia v Amerike...Zase ta Amerika! Sa poserieme z tej ameriky...

delavega
gastronom, Ako vidim tak ty len vrtaš do pridanych receptov, tak pridaj niečo čo si uvaril....!
gastronom
delavega , mas pravdu ( osobne mam rad Chilli , cestujem vela po USA -Arizona , Nove Mexiko , Texas , ak mam chut na dobre Chilli tak si ho dam ) sterilizovana fazula je v Amerike ovela ina - lepsia ako na Slovensku vcitane chilli paprika - leco je v Amerike Salsa ktore ide do Chilli / najlepsia chilli paprika je z mestecka Hatch / capitol na Chilli - kazdy rok je tam aj festival na varenie Chilli - sutazia o majlepsie Chilli - bol som tam viackrat a ozaj viem ako sa spravne robi Chilli / to co si napisal ,, Zase Amerika ,, ozaj od Ameriky sa mozes ucit aj vo vareni , uc sa synu ( uvediem ti priklad : ktore halusky su najlepsie ? odpoved : na myske , lebo na Slovensku varia najlepsie halusky , cize aj Chilli je najlepsie v Amerike a Mexiku )
gastronom
doplnok: dalavega , to co si ty uvaril , je na Vychodnom Slovensku ,, Zaprazena fazula ,, staci dat do tejto fazule nieco udeme / koleno alebo rebra a mas fazulovu polievku taku aku robia v Kosiciach v Malej fajke alebo v Gazdovskej pivnici ( inac , vyssie som napisal iba moj nazor , ja sa nehadam a taktiez ti nehovorim ze tvoje Chilli je zle , to je tvoj problem ako varis )
petra69
Pravda je, ze to na fotke vyzera ako polievka, prave chilli je huste. Pravda je aj ta, ze v USA sa vari vsetko trochu inak ako v krajine povodu, takze americkeho receptu by som sa nedrzala..
Mexicke chilli moze byt bez mäsa, alebo s mäsom (Chilli con carne). Davaju sa do neho okrem ineho cele chilli papricky a zelenina, nie leco.
Toto je taka "slovenska verzia". Aj ja som si dala raz na Slovensku Chilli con carne - v akoze mexickej restauracii - a dostala som gulasovu polievku s fazulou!!
Mimochodom, komentovat moze kazdy prihlseny, nie je podmienkou, aby komentujuci pridaval recepty.
2010
Chlapci do toho, hadky okolo gulasa su nic voci tomu ake velke hadky sa vedu ohladom Chili ( chili con carne ) alebo chili with beans ( chilli sans carne ) .
Ako Mexicke -tradicne mne tam skor vadi ta rasca , to si ujo googel vzdy domota , cummin s rascou no a mexicku vegetu som tiez este nevidel no a pochybujem ze indiani tam davali sojovku a vino. ( Len si tak nahlas rozmyslam )
@delavega ja nekritizujem tvoju verziu tohto receptu ktory chuti na 100% a ma dobe grady aj na druhy den Cheers
veki
V kazdom pripade to vyzera velmi dobre a myslim, ze by mäso tomu len skodilo
petra69
@2010 - Neviem o co ti ide, Cholula je totiz v Mexiku...takze ti Indiani nieco s Mexikom maju, nechce sa mi studovat ich cela historia... (Mimochodom, choluanski ma byt mäkke i.)
Okrem toho - to, ze je to narodne jedlo Texasu neznamena, ze ten texasky recept je originalny recept...
A este - cumin sa pise s jednym m a je to rimska rasca.

@delavega - mylis sa v tom, ze povodne chilli bolo bez mäsa. Prave naopak, povodne, spominane od 16. storocia, bolo bez fazule a az zaciatkom 20.storocia bola do receptu pridana fazula...
2010
@petra69 , ze co vlastne originalny recept je len otazka dohadov a hadok ,
sorry pisem vonku z tablety a moc tu svieti , plus slovencinu vobec neviem a s tym cummin - cumin je to diskutabilne.
Cumin (pron.: /ˈkjuːmɨn/ or UK /ˈkʌmɨn/, US /ˈkuːmɨn/; sometimes spelled cummin; (including the bible - cummin )
petra69
@2010 - tak ty si ten "sometimes", prepac :)
Inak, mrkla som sa na tych Cholulskych Indianov, ktorymi si argumentoval - tak ti zili v Latinskej Amerike, na uzemi Mexika, takze ten ich recept nie je texasky, ako ty tvrdis, ale mexicky. Howgh.
2010
@petra69 , je tu moc horko ked pridem vecer pozriem na to, ja len ze hranica medzi Texasom a Mexikom je az daakedy od roku cca. 1850 a recept bol spomenuty v 16 storoci . Ked to vsetko ovladali povodny obyvatelia .
Howg
petra69
Cholula, dnesna Puebla, lezi v centralnom Mexiku a nikdy nepatrila k USA. Spominany recept z roku 1519 je z tzv. Cholulskeho masakru. Naozaj to nie je americky recept, ver mi :)
A tym koncim tuto diskusiu, aj ked - dobre, ze aj na Vareche sa clovek nauci trochu z dejin :)
2010
@petra69 , dakujem za upozornenie a co mam robit ako to opravit ? a teraz nech mi @tomas administrator vysvetli preco sa hrubky nedaju potom skorigovat? ked vsetko mozne riesi a takuto napomoc pre takych ako ja co nevedia pravopis a druhym co vedia to kole oci?
delavega
Dakujem všetkým za komentáre, k môjmu poslednému receptu na vareche.
afataga
preco poslednemu? neber si to tak, naozaj je niekedy tazko sa dopatrat, ktroy recept je original, vezmi si len nasu kapustnicu, v kazdej domacnosti sa vari inak a kazdy tvrdi, ze je to original :-) takze take iste to je s mnohymi inymi jedlami, ked si napr. pozries, co vselico sa tu skryva pod nazvom grecky salat, tiramissu a pod. tak odpadnes
32521_1358865546 - profilový obrázok
lba
lba
Bože! ..ja neviem, prečo za každú cenu musí prísť k doťahovaniu sa o receptoch, veď preto je varecha, že každý si môže pridať "svoj recept" a každý si zároveň má možnosť odpozerať to, čo sa jemu páči.
Neviem prečo sa niekto oháňa, čo je kde lepšie? veď na Slovensku fazuľovica odjakživa bola spájaná s údeným mäsom a bola považovaná za národné jedlo, nikto predsa nemá právo namietať proti tomu, čo komu chutí a čo sa komu páči, že by v Amerike nevedeli čo je demokracia ?? :-))
delavega
Mňa len mrzí že sem pride komentovať niekto kto nie je schopný niečo navariť, alebo pridať recept s vlastnou upravou. Ešte k tomu namyslený američan!!! Poznajú len hamburgery a hranolky!
gastronom
Iba , mas uplne pravdu( halusky su najlepsie na Slovensku , Chilli je najlepsie v Mexiku a Amerike , Steak je najlepsi v Amerike - k Steaku iba tolko , vo Vareche napisu o Steaku dost vela , pritom na Slovensku nedostanes kupit okrem svieckovice / Fillet mignon ziadne maso z ktoreho mozes robit / grilovat Steak Sirloin - Ribeye , New York Strip , Porterhouse / Melbourn / T-bon Steak , Chapoed Steak , k tej fazulovej polievke / po tvojom fazulovica - mas uplne pravdu , lenze tuna v tejto debate niekto si pomylil fazulovu polievku s Chilli - v podstate v debate doslo iba k objasneniu co je vlastne Chilli a co je fazulova polievka / versus fazulovica , staci ak autor receptu napise ze to je Chilli ktore on vari takto a nedojde k polemike co je vlastne Chilli , ved pan ,, dalavega versus Zoro ,, tento recept iba opisal z dalsieho clanku - sice ak nieco prepisujem tak si prestudujem ci nahodne to neni kacica alebo vymysel / veci je potrebne nazyvat tak ako sa maju nazyvat alebo varir tak ako sa ma varit )
Dakujem za porozumenie
gastronom
A teraz vazne , pan delavega , ty nemas sajnu co sa vari v Amerike , vobec nevies o americkej kuchyni - americka kuchyna je medzinarodna , na co mas chut to si mozes uvarit alebo kupit , a ked uz spominas hamburger & hranolky - to si snad myslis ze iba to sa je v Amerike , nemas ponatie co dostanes v restauraciach / ponuku jedal resp. sortiment , necham ta v tom - mysli si svoje / ak mesacne minies na jedlo v Amerike 800-1200 dollarov za tieto peniaze nieco aj dobre si doprajes / na Slovensku mas prazdne vrecko a ides tuna robit zo seba machra , spamataj sa clovece a hlavne cestuj po svete a vsimaj si vsetkeho - hlavne jedal
delavega
Jasné, ďalšì američan čo si myli že iba tam majù ludia peniaze. Je mi ťa lúto!
delavega
Keby si vedel kolko ja mam penazi! Chore mozgy si mislia že všetko je o peniazoch! Ty si musiš ukajat svoju ubohost na roznych forach, lebo kamaratov maš ako šafranu! Ak vôbec máš.
afataga
@gastronom takze len v amerike si mozes uvarit co chces a u nas nie?
jasne ze aj tu recepty, z ktorych sa mi dviha zaludok - spekacky so salamou, kecupom a kukuricou a pod., ale tento recept k nim urcite nepatri, s amerikou na vecne casy a nikdy inak :-)))
32521_1358865546 - profilový obrázok
lba
lba
Hm...možno nemám právo hodnotiľ jedla lebo zžadne odomňa nie su vložené, ale snáď sa môžem vyjadriť, ža ma neskutočne mrzí, akí Janičiari sú niektorí Slováci, ktorí sa vysťahovali do iných krajín :-(( ani trošku Vás nemrzí, že sa navážate do rodákov z Vašej rodnej krajiny, do jedál, ktoré jedli Vaše matere, možno aj Vy, tým, že vychvaľujete cudzie ?Akú zásluhu máte na tom, čo sa v cudzine varí, akú majú gastronómiu, myslím, že je nevhodné prisvojovať si a hrdiť sa niečim, k čomu ste neprispeli., Našťastie, že je veľa hrdých Slovákov, ktorí žijú v rôznych kútoch sveta a vždy sa hlásia k svojej rodnej zemi.
Takéto handrkovanie o ničom je skutočne na dospelých ľuďoch trápne.
veki
Je to dolezite, odkial je ten recept? Hlavne, ze chuti a je bez mäsa. ziadne nevinne zviera nemuselo prist o zivot, aby ste sa tu mohli dohadovat o recepte mexickeho povodu. Varenie a jedlo ludi spaja, alebo teda malo by! V amerike to asi tiez nebude inak.
frezia68
@delavega napísal,že recept našiel na internete,vyskúšal,chutilo a doporučil.O čom je tu reč?Nepáči sa? Obídem recept a nekazím chuť pridávať ďaľšie.Mám rada tie diskusie,bývajú aj poučné,aj vtipné,pokiaľ nie sú urážlivé.A to sa nedá povedať o všetkých :-( tu pridaných.
delavega
Ďakujem frezia68 napisala si to presne! našiel som vyskušal a velmi chutil.
Varíme často chilli fazulu ale táto nam chutila najviac!
delavega
veki, máš uplnu pravdu netreba do všetkého pchať maso, je tolko vznikajucich jedál bey masa.
vierutt
Áno, aj ja si myslím, že @frezia to vystihla úplne presne. @gastronomovi chcem povedať, že jedna naša známa žila istý čas v Amerike a nechutilo jej tam veľa vecí, hoci naozaj nie je prieberčivá. Dobre, to je názor Slovenky - ale boli u nás na návšteve praví rodení Američania a naše jedlá a hlavne základné potraviny im chutili neskutočne, tak by som sa veľmi nenadchýnala tou Amerikou, i keď samozrejme veľa záleží na kuchárovi......
32521_1358865546 - profilový obrázok
lba
lba
@delavega , asi prislo k nedorozumeniu, moje poznamky boli skor smerovane opacnym smerom ako na Teba:-))
evanaaa
Pánabeka, z jedného obyčajného receptu sa tu vyvinie debata, prečo si nepomyslíte svoje a nenecháte to tak......podľa hesla-múdrejší ustupi. A potom sa to ťahá do nekonečna a hľadá sa pravda. Je tu recept, ako taký, aj ja túto fazuľu robím inak, s tým mäsom a s pretlakom, ak sa pozriete, je tu plno jej verzií a neháda sa všade, pri každom recepte. Potom to len odrádza pridávajúcich a budeme sa čudovať, prečo ten, lebo onen odišiel......
cathyc
Inak a čo koho do toho, ako robíš svoju verziu receptu? Ak sa niekomu nepáči nech nevarí. Hlavne sa nenechaj odradiť. Ja som šťastná, že si tu a že pridávaš skvelé receptíky. Už Ťa mám aj v obľúbených, tak nevymýšľaj s posledným receptom.
cesminaz
Tato Chilli Fazula vyzera "hrozne dobre",ciuz je vnej mäso alebo nie!! Podla mna,ked toto jedlo niekto uvidi (aspon unas doma)neverim ze odmietne len kvolitomu ze tam nieje mäso :-).Ukladam a urcite ju coskoro spravim a dam vediet aka bola :-).
brandergur
vedel by mi niekto poradit daky dobry recept?fazulka,parky,alebo ine masove produkty ci ciste maso,a pikant...napr.aj chili....mam rad ostre jedla a varit este len zacinam... .-)
daniella9
Ja len toľko, že kurkuma, ghí a sojová omáčka do mexickej kuchyne? Ghí je typickou a takpovediac základnou ingredienciou indickej gastronomie a sojová omáčka patrí do čínskej kuchyne. Kurkuma tiež pochádza z južnej Azie. No a ešte vegeta...no neviem, nepasuje mi to tam:-)
Inak pozor na kmín a rascu, Kmín rímsky/kumín a rasca sú dve odlišné veci, s odlišnou chuťou a vôňou, nech vás to potom nemýli, najmä ak prekladáte zo zahraničných stránok:-)
Ako kľudne, môže to byť dobré, mne len vždy udrie do očí, ked vidím nejaký recept, ako napr. tu Mexiko a v surovinách nachádzam veci, čo tam nepatria...:-) Ale proti gustu žiaden dišputát:-)
tiginko
@daniella9 úplne s tebou súhlasím, čo sa týka toho mixu surovín v jednom mexickom jedle. Možno za to @delavega ani nemôže, ak to takto našiel na nete, ale je tiež možné, že pridal ingrediencie podľa svojej chuti. Chcela som ale k tej rasci: kmín je skôr český výraz a rasca slovenský. Podľa mňa rasca je klasická a rímska rasca je tá druhá, ktorá sa vonku nazýva cumin. Toto som našla na internete:
1. v anglictine sa ako "caraway" oznacuje rastlina s latinskym menom Carum carvi, po slovensky Rasca lucna.  botanika.wendys.cz/kytky/K87.php...

2. Slovom "cumin" sa v anglictine oznacuje rastlina so slovenskym menom Rasca rimska  www.kfunigraz.ac.at/~katzer/germ/Cumi_cym.html...

 botanical.com/botanical/mgmh/c/cumin127.html...


delavega
@daniella9 vystihla si to presne tie tri ingrediencie Ghi, sojovu omáčku a kurkumu som tam pridal z vlastnej iniciatívy. Inak povodný recept som našiel na nejakej anglickej stranke. Ešte k tej vegete, neviem ako sa presne vola ale je to zelena listová rastlina, ktoru tiež pestujeme a nie vegeta ako mix z obchodu.
tatranocka
@tiginko máš pravdu.Už tu bola o tom diskusia aj ja mám kuchársku (!) knihu od Slovartu Knižnica šéfkuchára-Mexická kuchyňa,kde vo všetkých receptoch je uvádzaná rasca ! Myslím,že je to chyba prekladateľa.
delavega
tatranocka, ano je to ligurček, chutna a romaticka rastlinka.
delavega
Robíme si domacu "vegetu" nasušíme koreňovú zeleninu, mrkvu, petržlen, cibulu, ligurček, rôzne vňate, pomelieme na prášok, pridáme himalájsku sol asi tak 30% a hotovo.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia