Metrový koláč

Autor receptu: stevca

tento zákusok nemôže chýbať na našom stole ani jedne sviatky

20 minút
príprava
20 minút
na 165  °C

Suroviny

Postup

  1. žltka vymiešame s práškovým cukrom, pridáme olej, teplú vodu, múku, prášok do pečiva a nakoniec tuhý sneh z bielkov a zlahka dobre premiešame. cesto rozdelíme na 2 rovnaké časti a do jednej pridáme preosiate kakao a dobre premiešame. ja pečiem v 2 formách "srnčí chrbát" takže najprv si ich vymastím masťou, posypem hrubou múkou a do jednej formy vylejem biele cesto, do druhej formy tmave cesto a upečiem vo vyhriatej rúre. kedže mám teplovzdušnú rúru pečiem ich odrazu - na pekáč dám obe formy do strednej časti rúry. po upečení cesto vyklopíme a necháme vychladnúť, potom podla pásikov nakrájame na plátky.
  2. v mlieku si uvaríme zlatý klas spolu s vanilkou. maslo dobre vymiešame s práškovým cukrom a zmiešame s vychladnutým pudingom. plnku môžeme zjemniť kokosom a rumom, ale môže byť aj bez toho. ja nedávam ani kokos ani rum a plnka je výborná.
  3. nakrájané plátky cesta natierame plnkou a ukladáme farebne - svetlé cesto-plnka-tmave cesto-plnka-svetlé cesto......až kým neurobíme celý koláč - ja robím 2 kusy koláča lebo jeden je dosť dlhý. takto pripravený koláč potrieme celý zvrchu zvyšnou plnkou a polejeme čokoládovou polevou - najoblúbenejšia u nás je lieskovooriešková, ktorú kupujem, alebo mliečna. navrch môžete posypať aj nejakú farebnú posýpku alebo guličky, ale nemusí byť.
  4. ked poleva stuhne, koláč krájame šikmo aby nám vznikol pekný farebný rez.