Metrový koláč

Metrový koláč
Foto: stevca
stevcaStevca, recept pridal: 27. decembra 2012 14:26Ďalšie jeho recepty

tento zákusok nemôže chýbať na našom stole ani jedne sviatky

Suroviny

20
minút
príprava
20
minút
na 165  °C

Postup prípravy receptu

1

žltka vymiešame s práškovým cukrom, pridáme olej, teplú vodu, múku, prášok do pečiva a nakoniec tuhý sneh z bielkov a zlahka dobre premiešame. cesto rozdelíme na 2 rovnaké časti a do jednej pridáme preosiate kakao a dobre premiešame. ja pečiem v 2 formách "srnčí chrbát" takže najprv si ich vymastím masťou, posypem hrubou múkou a do jednej formy vylejem biele cesto, do druhej formy tmave cesto a upečiem vo vyhriatej rúre. kedže mám teplovzdušnú rúru pečiem ich odrazu - na pekáč dám obe formy do strednej časti rúry. po upečení cesto vyklopíme a necháme vychladnúť, potom podla pásikov nakrájame na plátky.

2

v mlieku si uvaríme zlatý klas spolu s vanilkou. maslo dobre vymiešame s práškovým cukrom a zmiešame s vychladnutým pudingom. plnku môžeme zjemniť kokosom a rumom, ale môže byť aj bez toho. ja nedávam ani kokos ani rum a plnka je výborná.

3

nakrájané plátky cesta natierame plnkou a ukladáme farebne - svetlé cesto-plnka-tmave cesto-plnka-svetlé cesto......až kým neurobíme celý koláč - ja robím 2 kusy koláča lebo jeden je dosť dlhý. takto pripravený koláč potrieme celý zvrchu zvyšnou plnkou a polejeme čokoládovou polevou - najoblúbenejšia u nás je lieskovooriešková, ktorú kupujem, alebo mliečna. navrch môžete posypať aj nejakú farebnú posýpku alebo guličky, ale nemusí byť.

4

ked poleva stuhne, koláč krájame šikmo aby nám vznikol pekný farebný rez.



Páči sa ti tento recept?
Ohviezdičkuj, ako veľmi sa ti páči... Hlasovalo 6 ľudí (5,0 hviezdičiek)




Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

Komentáre k receptu
  • helca103, 27. decembra 2012 o 19:43
    robím podobný, stará dobrá klasika, veľa sa z neho nakrája,je chutný a v našej rodine stálica :-)


  • tothka, 27. decembra 2012 o 20:03
    Presne ako píše @helca103 , tiež nemôže u nás chýbať. Tebe sa tiež vydaril.


  • misel20, 27. decembra 2012 o 20:45
    ani u nás nesmie na vianoce chýbať ale na silvestra ho určite ešte spravím :)


  • medulienka122, 27. decembra 2012 o 23:12
    Bol to jeden z prvých koláčov, ktoré som robila ako mladé žieňa, len sa mi podaril urobiť dvojmetrový, a to z toho dôvodu, že tá časť, do ktorej ide kakao, stále bola nižšia, ako svetlá, tak som upiekla ďalší meter, a tak to išlo stále do kolečka..., a preto je nutné pripomenúť, že do tmavej /kakaovej / by bolo dobré dať o toľko menej múky/napr. 2 PL/, koľko dáme kakaa...@stevca , ty ho máš super, určite aj tak chutí


  • betty21, 28. decembra 2012 o 07:38
    aj u nás stálica a vyždy sa minie prvý :)


  • bekynka5, 28. decembra 2012 o 09:37
    výborný, robím ho tiež od mladosti a u nás má miesto č.1 :D


  • stevca, 28. decembra 2012 o 17:36
    medulienka122 - dakujem za pochvalu, je fakt suprový a musím priznať že naozaj aj ja som ho piekla ako prvý ked som sa vydala a odvtedy ho pečiem pravidelne a nevieme sa ho prejesť :)


  • sonijamt, 29. decembra 2012 o 06:56
    @Stevca ,tento koláčik na žiadne sviatky u nás nemohol chýbať, ale zrazu sa mi prestal dariť, jedno cesto som mala vždy nižšie ako druhé a pritom som ho pekávala roky a vždy z rovnakého receptu, tak som to vzdala:-( ale máš ho kráásny


  • medulienka122, 29. decembra 2012 o 09:55
    @sonijamt , skús do časti, čo ide do tmavého cesta ubrať múky o toľko,koľko pridáš kakaa, malo by to pomôcť


  • hannah22, 29. decembra 2012 o 21:09
    stará dobrá klasika, spomínam aký je chutný, bohužial DIA, ale ak je velká rodina tak sa oplatí..... :))


  • estera7, 10. marca 2014 o 22:34
    navrhujem doplnit udaj v recepte, a sice, balicek Zlaty Klas (uviest gramaz) kedze zijem uz dlho v zahranici a kupila som velke balenie Zlateho Klasu. a s pecenim este len zacinam. a do receptu som dala balicek, ako je uvedene, ale cely "balicek" (200gramov) radost nebola ziadna. dakujem.


  • megdesign, 10. marca 2014 o 23:00
    @estera by som chcel vidiet/citat, ako si si pytala ten Zlaty Klas v zahranici /USA, CY, a pod..../... /skrob/....

    Otvor Google.com, daj fotky vyhladat a zbadas, kolko g ma na SVK zlaty klas - balicek...


  • marula, 10. marca 2014 o 23:21
    Zlatý klas má 40 g.



Prihlás sa "Varechovou prezývkou":
 

Nemáš zaregistrovanú prezývku? Zaregistruj sa, je to zadarmo! Registrácia


Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Magazín

Medovníková chalúpka v rozprávkovom lese
- Inzercia -
Medovníková chalúpka sa skrýva v lese. A viete, že aj vy v kuchyni môžete takéto rozprávkové lesy chrániť? Celkom jednoducho – správnymi surovinami, ktoré pri varení používame.

Rúra na pečenie: Nie je už len obyčajná pec
Vianoce – obdobie, kedy naše rúry na pečenie nemajú čas na oddych, sa pomaly blížia. Ak uvažujete o kúpe novej rúry, pomôžeme vám článkom, v ktorom si prečítate, aké parametre si máte pri ich výbere všímať, aby vám to dobre pieklo.

Prvá adminka Varechy Sandra: Varecha bola pre mňa obrovská škola
Prvá adminka Varechy Sandra Bombošová spomína na začiatky Varechy, obľúbené recepty a prezradila nám tiež, čo jej práca vo Varecha.sk dala.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 43/2014: Slovensko na tanieri (3) Slovensko na tanieri (3)
Časopis Varecha v piatok 24. októbra v denníku Pravda.


TOPlist