Metrový koláč

Metrový koláč
Foto: stevca
stevcaStevca, recept pridal: 27. decembra 2012 14:26Ďalšie jeho recepty

tento zákusok nemôže chýbať na našom stole ani jedne sviatky

Suroviny

20
minút
príprava
20
minút
na 165  °C

Postup prípravy receptu

1

žltka vymiešame s práškovým cukrom, pridáme olej, teplú vodu, múku, prášok do pečiva a nakoniec tuhý sneh z bielkov a zlahka dobre premiešame. cesto rozdelíme na 2 rovnaké časti a do jednej pridáme preosiate kakao a dobre premiešame. ja pečiem v 2 formách "srnčí chrbát" takže najprv si ich vymastím masťou, posypem hrubou múkou a do jednej formy vylejem biele cesto, do druhej formy tmave cesto a upečiem vo vyhriatej rúre. kedže mám teplovzdušnú rúru pečiem ich odrazu - na pekáč dám obe formy do strednej časti rúry. po upečení cesto vyklopíme a necháme vychladnúť, potom podla pásikov nakrájame na plátky.

2

v mlieku si uvaríme zlatý klas spolu s vanilkou. maslo dobre vymiešame s práškovým cukrom a zmiešame s vychladnutým pudingom. plnku môžeme zjemniť kokosom a rumom, ale môže byť aj bez toho. ja nedávam ani kokos ani rum a plnka je výborná.

3

nakrájané plátky cesta natierame plnkou a ukladáme farebne - svetlé cesto-plnka-tmave cesto-plnka-svetlé cesto......až kým neurobíme celý koláč - ja robím 2 kusy koláča lebo jeden je dosť dlhý. takto pripravený koláč potrieme celý zvrchu zvyšnou plnkou a polejeme čokoládovou polevou - najoblúbenejšia u nás je lieskovooriešková, ktorú kupujem, alebo mliečna. navrch môžete posypať aj nejakú farebnú posýpku alebo guličky, ale nemusí byť.

4

ked poleva stuhne, koláč krájame šikmo aby nám vznikol pekný farebný rez.



Páči sa ti tento recept?
Ohviezdičkuj, ako veľmi sa ti páči... Hlasovalo 6 ľudí (5,0 hviezdičiek)




Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

Komentáre k receptu
  • helca103, 27. decembra 2012 o 19:43
    robím podobný, stará dobrá klasika, veľa sa z neho nakrája,je chutný a v našej rodine stálica :-)


  • tothka, 27. decembra 2012 o 20:03
    Presne ako píše @helca103 , tiež nemôže u nás chýbať. Tebe sa tiež vydaril.


  • misel20, 27. decembra 2012 o 20:45
    ani u nás nesmie na vianoce chýbať ale na silvestra ho určite ešte spravím :)


  • medulienka122, 27. decembra 2012 o 23:12
    Bol to jeden z prvých koláčov, ktoré som robila ako mladé žieňa, len sa mi podaril urobiť dvojmetrový, a to z toho dôvodu, že tá časť, do ktorej ide kakao, stále bola nižšia, ako svetlá, tak som upiekla ďalší meter, a tak to išlo stále do kolečka..., a preto je nutné pripomenúť, že do tmavej /kakaovej / by bolo dobré dať o toľko menej múky/napr. 2 PL/, koľko dáme kakaa...@stevca , ty ho máš super, určite aj tak chutí


  • betty21, 28. decembra 2012 o 07:38
    aj u nás stálica a vyždy sa minie prvý :)


  • bekynka5, 28. decembra 2012 o 09:37
    výborný, robím ho tiež od mladosti a u nás má miesto č.1 :D


  • stevca, 28. decembra 2012 o 17:36
    medulienka122 - dakujem za pochvalu, je fakt suprový a musím priznať že naozaj aj ja som ho piekla ako prvý ked som sa vydala a odvtedy ho pečiem pravidelne a nevieme sa ho prejesť :)


  • sonijamt, 29. decembra 2012 o 06:56
    @Stevca ,tento koláčik na žiadne sviatky u nás nemohol chýbať, ale zrazu sa mi prestal dariť, jedno cesto som mala vždy nižšie ako druhé a pritom som ho pekávala roky a vždy z rovnakého receptu, tak som to vzdala:-( ale máš ho kráásny


  • medulienka122, 29. decembra 2012 o 09:55
    @sonijamt , skús do časti, čo ide do tmavého cesta ubrať múky o toľko,koľko pridáš kakaa, malo by to pomôcť


  • hannah22, 29. decembra 2012 o 21:09
    stará dobrá klasika, spomínam aký je chutný, bohužial DIA, ale ak je velká rodina tak sa oplatí..... :))


  • estera7, 10. marca 2014 o 22:34
    navrhujem doplnit udaj v recepte, a sice, balicek Zlaty Klas (uviest gramaz) kedze zijem uz dlho v zahranici a kupila som velke balenie Zlateho Klasu. a s pecenim este len zacinam. a do receptu som dala balicek, ako je uvedene, ale cely "balicek" (200gramov) radost nebola ziadna. dakujem.


  • megdesign, 10. marca 2014 o 23:00
    @estera by som chcel vidiet/citat, ako si si pytala ten Zlaty Klas v zahranici /USA, CY, a pod..../... /skrob/....

    Otvor Google.com, daj fotky vyhladat a zbadas, kolko g ma na SVK zlaty klas - balicek...


  • marula, 10. marca 2014 o 23:21
    Zlatý klas má 40 g.



Prihlás sa "Varechovou prezývkou":
 

Nemáš zaregistrovanú prezývku? Zaregistruj sa, je to zadarmo! Registrácia


Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Recept je v kategóriach:

Magazín

Šéfkuchár Ami El Gani: Môj sen je vlastná michelinovská reštaurácia
O tom, že gastronómia nemusí byť nudná, nás presvedčil Ami El Gani, šéfkuchár Holiday Inn Trnava, ktorý so svojim kreatívnym kuchárskym umením prináša nové trendy na slovenskú kulinársku scénu.

Ragú na horčici
Dnes si v Modre na barónku Megyesiovú už nikto nespomenie. Hádam len národný umelec Náco Bizmayer, ktorý u nej ako mladík prebýval.

Šéfkuchár Jozef Riska: Hľadáme chute a vône starého Prešporka
Na zorganizovanie úvodného večera Zimného festivalu jedla sa tento rok podujala známa bratislavská reštaurácia Zylinder. Jej šéfkuchár Jozef Riska nám predstavil, akú kuchyňu v Zylindri ponúkajú.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 5/2015: Fašiangy 2 Fašiangy 2
Časopis Varecha v piatok 30. januára v denníku Pravda.


TOPlist