Metrový koláč

stevca - fotkastevca, 27. decembra 2012
Metrový koláč
Foto: stevca

tento zákusok nemôže chýbať na našom stole ani jedne sviatky

20 minút
príprava
20 minút
na 165  °C

Suroviny

4 ks
10 PL
8 PL teplá
260 g
260 g
1 balíček
 podla chuti
plnka:
0,5 l
1 balíček
1 balíček
250 g
150 g
2 polievkové lyžice




Postup

  1. 1

    žltka vymiešame s práškovým cukrom, pridáme olej, teplú vodu, múku, prášok do pečiva a nakoniec tuhý sneh z bielkov a zlahka dobre premiešame. cesto rozdelíme na 2 rovnaké časti a do jednej pridáme preosiate kakao a dobre premiešame. ja pečiem v 2 formách "srnčí chrbát" takže najprv si ich vymastím masťou, posypem hrubou múkou a do jednej formy vylejem biele cesto, do druhej formy tmave cesto a upečiem vo vyhriatej rúre. kedže mám teplovzdušnú rúru pečiem ich odrazu - na pekáč dám obe formy do strednej časti rúry. po upečení cesto vyklopíme a necháme vychladnúť, potom podla pásikov nakrájame na plátky.

  2. 2

    v mlieku si uvaríme zlatý klas spolu s vanilkou. maslo dobre vymiešame s práškovým cukrom a zmiešame s vychladnutým pudingom. plnku môžeme zjemniť kokosom a rumom, ale môže byť aj bez toho. ja nedávam ani kokos ani rum a plnka je výborná.

  3. 3

    nakrájané plátky cesta natierame plnkou a ukladáme farebne - svetlé cesto-plnka-tmave cesto-plnka-svetlé cesto......až kým neurobíme celý koláč - ja robím 2 kusy koláča lebo jeden je dosť dlhý. takto pripravený koláč potrieme celý zvrchu zvyšnou plnkou a polejeme čokoládovou polevou - najoblúbenejšia u nás je lieskovooriešková, ktorú kupujem, alebo mliečna. navrch môžete posypať aj nejakú farebnú posýpku alebo guličky, ale nemusí byť.

  4. 4

    ked poleva stuhne, koláč krájame šikmo aby nám vznikol pekný farebný rez.

Diskusia k receptu

helca103
robím podobný, stará dobrá klasika, veľa sa z neho nakrája,je chutný a v našej rodine stálica :-)
misel20
ani u nás nesmie na vianoce chýbať ale na silvestra ho určite ešte spravím :)
medulienka122
Bol to jeden z prvých koláčov, ktoré som robila ako mladé žieňa, len sa mi podaril urobiť dvojmetrový, a to z toho dôvodu, že tá časť, do ktorej ide kakao, stále bola nižšia, ako svetlá, tak som upiekla ďalší meter, a tak to išlo stále do kolečka..., a preto je nutné pripomenúť, že do tmavej /kakaovej / by bolo dobré dať o toľko menej múky/napr. 2 PL/, koľko dáme kakaa...@stevca , ty ho máš super, určite aj tak chutí
bekynka5
výborný, robím ho tiež od mladosti a u nás má miesto č.1 :D
stevca
medulienka122 - dakujem za pochvalu, je fakt suprový a musím priznať že naozaj aj ja som ho piekla ako prvý ked som sa vydala a odvtedy ho pečiem pravidelne a nevieme sa ho prejesť :)
sonijamt
@Stevca ,tento koláčik na žiadne sviatky u nás nemohol chýbať, ale zrazu sa mi prestal dariť, jedno cesto som mala vždy nižšie ako druhé a pritom som ho pekávala roky a vždy z rovnakého receptu, tak som to vzdala:-( ale máš ho kráásny
1x stevca
hannah22
stará dobrá klasika, spomínam aký je chutný, bohužial DIA, ale ak je velká rodina tak sa oplatí..... :))
estera7
navrhujem doplnit udaj v recepte, a sice, balicek Zlaty Klas (uviest gramaz) kedze zijem uz dlho v zahranici a kupila som velke balenie Zlateho Klasu. a s pecenim este len zacinam. a do receptu som dala balicek, ako je uvedene, ale cely "balicek" (200gramov) radost nebola ziadna. dakujem.
megdesign
@estera by som chcel vidiet/citat, ako si si pytala ten Zlaty Klas v zahranici /USA, CY, a pod..../... /skrob/....

Otvor Google.com, daj fotky vyhladat a zbadas, kolko g ma na SVK zlaty klas - balicek...
inflames
Vždy ked pečiem metrový koláč tak jedine podľa tohto receptu :) výborný
sasha30
receptov som uz vyskusala neúrekom lebo tento kolacik zboznujem,ale tento je najlepsi aky som zatial robila :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia