Melencová polievka (fotopostup)

Autor receptu: mrcookiecook

Kto by nepoznal melencovú polievku... U nás bola jednou z najobľúbenejších polievok. Mamin recept som zmenil tým, že som vymenil obyčajnú múku za špaldovú, ale ináč zostalo v postupe všetko tak, ako bolo. Takže takto sa u nás robievala melencová polievka...

10
porcií
35 minút
príprava
40 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Očistenú a umytú mrkvu s petržlenom nakrájame na kolieska...
  2. Sušené (môžu sa samozrejme použiť aj čerstvé) hríby vopred nenamáčame, dáme do hrnca, asi tak za hrsť a niečo viac...
  3. K hríbom pridáme zeleninu, korenie, jednu - dve kocky zeleninového bujónu (podľa množstva polievky), osolíme a dáme variť približne na 15 - 20 minút...
  4. Očistíme pár väčších zemiakov a nakrájame...
  5. Zemiaky pridáme do hrnca a varíme...
  6. Kým sa varia zemiaky (alebo aj skôr) pripravíme si z múky, vajca, soli a vody strúhanku...
  7. Vymiesime tvrdšiu hmotu...
  8. Cesto nastrúhame na kuchynskom strúhadle a necháme trocha vyschnúť...
  9. Keď sú zemiaky takmer uvarené, pridáme do polievky zásmažku, ktorú sme si pripravili z múky a mletej papriky opraženej na troche oleja, rozmiešame a privedieme do varu. Nakoniec do polievky pridáme strúhanku, krátko povaríme a odstavíme. Môžme ozdobiť petržlenovou vňaťou... Dobrú chuť! :-)