Melencová polievka (fotopostup)
Autor receptu: mrcookiecook
Kto by nepoznal melencovú polievku... U nás bola jednou z najobľúbenejších polievok. Mamin recept som zmenil tým, že som vymenil obyčajnú múku za špaldovú, ale ináč zostalo v postupe všetko tak, ako bolo. Takže takto sa u nás robievala melencová polievka...
10 porcií |
35 minút príprava |
40 minút tepelná úprava |
Postup
- Očistenú a umytú mrkvu s petržlenom nakrájame na kolieska...
- Sušené (môžu sa samozrejme použiť aj čerstvé) hríby vopred nenamáčame, dáme do hrnca, asi tak za hrsť a niečo viac...
- K hríbom pridáme zeleninu, korenie, jednu - dve kocky zeleninového bujónu (podľa množstva polievky), osolíme a dáme variť približne na 15 - 20 minút...
- Očistíme pár väčších zemiakov a nakrájame...
- Zemiaky pridáme do hrnca a varíme...
- Kým sa varia zemiaky (alebo aj skôr) pripravíme si z múky, vajca, soli a vody strúhanku...
- Vymiesime tvrdšiu hmotu...
- Cesto nastrúhame na kuchynskom strúhadle a necháme trocha vyschnúť...
- Keď sú zemiaky takmer uvarené, pridáme do polievky zásmažku, ktorú sme si pripravili z múky a mletej papriky opraženej na troche oleja, rozmiešame a privedieme do varu. Nakoniec do polievky pridáme strúhanku, krátko povaríme a odstavíme. Môžme ozdobiť petržlenovou vňaťou...
Dobrú chuť! :-)