Melasové sušienky

Autor receptu: jenni

Na prvý pohľad možno nie veľmi lákavo vyzerajú sušienky, no nech vás ich vzhľad neodradí, pretože ich chuť vás dostane. Sú také sladké a dobré, až sú návykové. Presvedčte sa sami a ochutnajte.

15 minút
príprava
8 minút
na 175 °C

Postup

  1. V mise si zmiešane múku so soľou, sódou bikarbónou, práškom do pečiva, škoricou, zázvorom, perníkovým korením a dôkladne premiešame. Vanilkový struk si narežeme a vydlabeme z neho vnútro, ktoré pridáme k sypkej zmesi. Kto chce, môže namiesto vanilkového struku použiť 1/2 až 1 ČL vanilkového cukru. K zmesi pridáme trstinový cukor. Ďalej pridávame vlhké suroviny a to rozpustený kokosový olej, rastlinné mlieko a na záver pridáme melasu.
  2. Celú zmes miešame dovtedy, pokým nám z cesta nevznikne pevná masa, ktorú dáme odležať do chladničky (ja som dala na cca 1 hodinu). Cesto vyberieme z chladničky a vyvaľkáme. Cesto bolo krehké, tak som ho nevykrajovala, ale trhala ho na kúsky, ak chcete, môžete ho povykrajovať.
  3. Uložíme na plech, ja som plech nevystala papierom na pečenie, ale dávala som ich na čistý plech. Pečieme približne 8 minút pri 175°C. Sušienky preložíme z plechu na tanier a predtým, ako sa do nich pustíme, necháme ich vychladnúť a nejaký čas odležať. Trochu stvrdnú a budú chrumkavejšie.