Medvedie labky

sovka62 - fotkasovka62, 3. decembra 2009
Medvedie labky
Foto: sovka62

Vždy keď som som niekoho ponúkla týmito labkami, pýtal si recept. Keďže ich jedávam od detstva, neviem, čím sú také výnimočné, ale fakt je, Zobraziť celý popisVždy keď som som niekoho ponúkla týmito labkami, pýtal si recept. Keďže ich jedávam od detstva, neviem, čím sú také výnimočné, ale fakt je, že ak som ochutnala iné, nebolo to ono. Tak sa oň podelím aj s Vami, možno Vám budú chutiť.

15 minút
príprava
6-10 minút
na 190 °C

Suroviny

300 g
250 g
150 g
150 g
30 g
1 ks
1/2 čaj.lyž.
3 ks
1 ks




Postup

  1. 1

    Do múky pridáme margarín, pokrájaný na kúsky, vajce, cukor, zomleté orechy, kakao (dôležité je použiť naozaj kvalitné tmavé kakao), citrónovú kôru, mletú škoricu a roztlčené klinčeky. Vypracujeme cesto a necháme ho asi 15 minút stáť. Cesto určite vypracujte rukou, nie v robote, pretože by ostalo hladké ako krém a labky sa budú lepiť. Ja som sa poučila, keď som ich piekla prvý raz a chcela som byť pokrokovejšia ako moja mama, ktorá ich vždy miesila ručne.

  2. 2

    Cesto rozdelíme na päť častí, z každej vyšúľame valček, ten pokrájame na rovnaké kúsky také veľké, aby sa zmestili do jednej formičky. Povtláčame do suchých formičiek (na tomto recepte je skvelé, že formičky sa nemusia mastiť a labky sa z nich aj tak vyklápajú veľmi ľahko). Použite radšej väčšie formičky (ako klasická labka, ale rôzne tvary). V malých formičkách (predpokladám, že sú na domácu čokoládu) labky horeli.

  3. 3

    Pečieme vo vyhriatej rúre. Pripravíme si zmes práškového a vanilkového cukru. Upečené horúce labky vyklopíme do taniera s cukrom a dobre obalíme.

Diskusia k receptu

limetka1311
možno je to kvoli tej Here,ja to robím tak isto,ale miesto Hery používam Palmarín.
sovka62
Nepochopila som, čo je kvôli Here. Myslíš, tá iná chuť?
prezyvka
Prečo sa mi medvedie labky po upečení nedajú vyklopiť ? Vždy ich polámem, niektoré sú prilepené. Nakoniec vždy všetko vyhodím. Prosím, poraďte.

sovka62
Neviem, aký recept používaš. Dúfal, že nemáš problémy s tým, čo som pridala ja, zatiaľ sa všetkým vyklopili bez problémov. Vyskúšaj môj recept a môžeš si cesto zamiesiť deň vopred a nechať stáť v chladničke. Použi klasickú formičku na labky, tá má okraj, za ktorý ju chytíš a keď zľahka klepneš o okraj taniera s cukrom, ľahko ti vypadne a hneď ju môžeš obaliť. Možno sa lámu preto, že ich vyklápaš na niečo tvrdé. A určite cesto nemies v kuchynskom robote, lebo potom ich nevyklopíš. Takže pekne ako v stredoveku, rukou. Daj vedieť, ako sa Ti darilo, zaujíma ma to.
taubi49
chcel som to vyskúšať, len podľa tohto receptu neviem presne koľko z čoho mám navážiť, ostatní to viete?
sandratamer
Čo presne nevieš? Podľa mňa zmiešaš všetky udané navážené suroviny podľa návodu okrem vanilkového cukru, lebo v tom budeš hotové koláčiky obaľovať. Na obaľovanie ešte budeš asi potrebovať extra práškový cukor.
sovka62
sandratamer to vystihla.Naváž do misy všetky predpísané suché prísady, dobre ich premiešaj, potom pridaj ostatné a zamies. Môžeš aj deň vopred, ale nie je to podmienka, dajú sa piecť aj hneď. Určite sa podaria.
milina
Musím potvrdiť - výborný recept, dnes som ho vyskúšala . Labky som všetky vyklopila bez problémov. Ešte raz urobím túto dávku, ale bez kakaa a potom ich ozdobím namáčaním do čoko polevy.
sovka62
Ďakujem za priaznivý ohlas. Ale ešte by ma zaujímalo, či tebe a tvojim blízkymaj chutilo. Bez kakaa som ich ešte neskúšala, je to dobrý nápad, zrejme potom vynikne orechová chuť. Vyskúšam to, ale v čokoláde ich obaľovať nebudem, skúsim len v cukre.
andea
Dnes som robila podľa Vášho receptu a bola som milo prekvapená ako ľahúčko sa dali vyklopiť.
sovka62
Veľmi ma teší, že sa Vám rad radom darí. Keď si nájdem chvíľku času pridám ešte recepty, kde výsledok tiež poteší.
nyja
prezyvka, podľa mojej skúsenosti sa labky nedajú vyklopiť, ak ich pečieš príliš dlho a aj použiješ dáke plytké formičky. Mne sa to tiež stalo. Nemám dosť tých na klasické labky, väčšinou také hlboké košíčky a potom úplne plytké. Tak z tých mi to poriadne nešlo von. Asi 5,6 sa dolámalo. Inak ostatné boli ok.
nyja
Ja som vlastne chcela Vám, sovka62, zaželať krásne Vianoce a pohodu :))
yana
Mila @sovka62 , po minulorocnom uspechu s tromi roznymi receptami na labky a nemoznosti vyklopit ich, som chcela labky zrusit uplne. Vdaka tomuto receptu som ich zaradila znovu a keby som nechcela vyklopit tie prve este vrele, tak sa nezlomi ani jedna. No ale aj ochutnat treba. A uz viem, kde urobili sudruhovia z NDR chybu. Odkedy mam Kitchen Aid nemali sme labky, vsetko miesam v nom.
yana
A to co som chcela napisat som zabudla. DAKUJEM
altyn
Drahá @sovka62 ĎAKUJEM! Vďaka Vám som "frajer", pečiem lepšie ako mama!!! Labky sa vyklopili tuším samé, cesto je veľmi chutné, krechké ale nie lámavé. Už som posunul recept susede ktorá mi požičala formičky (zapadnuté prachom) a na znak vďaky som jej dal samozrejme koštovku... Nevedela sa ich vynachváliť! Takže ešte raz dík! :-)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
sovka62
Milý @Altyn , veľmi sa teším, že sa labky podarili a že vám chutia. Snažím sa pridávať naozaj len recepty, kde je dobrý výsledok zaručený a ktoré som sama viac razy s dobrým výsledkom vyskúšala. Myslím, že podľa tohto sa naozaj labky podaria a navyše sú veľmi chutné. Za tie roky, čo ich pekávam, som už recept rozdala veľa razy, ale keďže teraz máme Varechu, už záujemcov odkazujem len na ňu. Prajem Vám pekný večer.
zuzicka245
mila sovka 62 dnes som sa rozhodla robit po prvy krat medvedie labky ja nemam formicky ale plech s otvormi s dekoracieu zvoncekov tak dufam ze sa mi to podari vyklopit po upeceni
bvlgari
ja viem ako to taubi49 pred rokom myslel, ked pisal, ze nevie kolko coho ma navazit...jednotlive mnozstva nie su jednoznacne priradene k surovinam...teda neviem ci sa to len par "vyvolenym" tak blbo zobrazuje, ale vazne neviem k comu sa vztahuju udaje: 30g, 1/2 čaj.lyž a 3ks...ok, mozno ti skusenejsi si to priradia, ale co bude s nami amatermi?... to mame byt cele Vianoce na medovnikoch? :)...takze by som poprosil keby mi niekto odpovedal, vopred dakujem
sovka62
@zuzicka45 , myslím, že by si nemala mať problém, koláčiky sa ľahko vyklápaju, takže myslím, že to pôjde aj na tvojom plechu.
sovka62
@bvlgari , veľmi ma mrzí, že sa ti to nezobrazuje správne. Ja to mám pekne v riadkoch vedľa seba. Ale nie je nič, čo by sa nedalo napraviť, takže ti to rozpíšem sem: 300g hladká múka, 250g Hery, 150g práškového cukru,150g mletých orechov, 30g kakaa, 1 vajce, 1/2čajovej lyžičky škorice, 3 kusy roztlčených klinčekov, citrónová kôra, 1 vanilkový cukor. Dúfam, že teraz je už všetko jasné, takže hor´sa do pečenia a daj, prosím,ťa, vedieť, ako to dopadlo.
babula90
tie suroviny sú naozaj zle vypísané- je tam 150g orechy a kakao- teda som dala zle, z každého 150g, mala by sa vypísať každá súrovina zvlášť, nie je to jasné.... alebo 250g Hera+práškový cukor- z každého 250g???
sovka62
Tak teraz tomu už naozaj nerozumiem. V recepte sú suroviny vypísané v riadkoch: názov suroviny, vedľa neho množstvo suroviny, vedľa neho merná jednotka a takto je uvedená každá surovina v samostatnom riadku. Okrem toho som v odpovedi pre @bvlgari rozpísala suroviny ešte raz. Ani tam to nie je jasné? Neviem, čo by som ešte mala spraviť, skúsim požiadať redakciu o pomoc.
bvlgari
tam to uz je jasne :)...dakujem za rychlu odpoved vdaka ktorej som sa dnes mohol pustit do pecenia...labky su vynikajuce, robil som len z polovicnej davky, ale maju uspech cize pred Vianocami si to zopakujem...neboli ziadne problemy, dali sa pekne vyklopit, nelamali sa, ani nie su tvrde...trosku mi prihoreli, ale to nie je chyba receptu...nastastie cukor zakryl tuto drobnu nedokonalost :)
danenka
@sovka62 , tak som si vytlačila do zbierky tento tvoj recept na labky a niekedy ho vyskúšam, ja mám asi ten istý musím sa pozrieť na pomer múky a tuku, aj ja robím z Hery ale tento rok sa mi lepili
sovka62
@bvlgari , Heuréka, konečne je to v poriadku. Teším sa, že sa podarili. @danenka , asi niečo málo bude v tvojom recepte iné, lebo mne sa ešte neprilepili, len ten jeden raz, keď som si chcela zľahčiť a cesto som spravila v kuchynskom robote.
pheoby21
mohla by som margarin nahradit maslom a vynechat klinceky a kakao?
sovka62
@phoeby21 , margarín určite môžeš nahradiť maslom, i ja to tak robievam, ale sem som pridala originálny recept. A nad vynechaním klinčekov a škorice tiež rozmýšľam. Moja sestra nemá rada medvedie labky, rozmýšľala som prečo, lebo všetko orechové jej chutí. Tak skúsim pre ňu spraviť z polovičnej dávky bez klinčekov, bez škorice, bez kakaa, pridám trocha citrónovej kôry a vanilky a uvidíme, či to pre ňu bude ono.
mamilllaria
práve som dopiekla. ďakujem za recept, sú naozaj super a aj sa perfektne vyklápajú. :->
pheoby21
dakujem za odpoved, pustam sa prave do pecenia dufam ze sa mi podaria =)
jankar
konecne normalne medvedie labky:)))) su chutne , rychle, bez lepenia:)))dakujem za receptik
nakolko my nemusime orechy, tak som ich tam nedala aj tak su fantasticke, mnam:)
este otazocka, nemali ste tam vsetci malo cukru? ja som pri druhej davke pridala:)))alebo som viac na sladke:)))
sovka62
@jankar , recept je starý viac ako štyridsať rokov a to sa do práškového cukru nepridávali protihrudkujúce prísady. Tiež sa mi vlani zdali menej sladké, ale to asi bude tým, že v cukre je toľko škrobu, až je to cítiť na hotovom výrobku.
foska
Prave som ich dorobila. Su skvele, z formiciek vyliezali same, ale nastastie sa mi jedna rybka zlomila, aspon som mohla ochutnat... A faraonova formicka mi bola nesympaticka, tak som ju tiez zjedla :)
Dakujem za recept.
sovka62
No dobre moja, veď čo by si neochutnala, do Vianoc je ešte dosť ďaleko. Aj ja sa vždy teším, keď sa mi nektorá zlomí a môžem ju zjesť.
pheoby21
v sobotu som piekla labky, chutovo su vynikajuce, ale trosku tvrde, nemam vela skusenosti s pecenim tak sa musim opitat.. len mi povedzte prosim vas ze zmäknu ..?? =)
sovka62
Áno, zmäknú, tak ako väčšina vianočného pečiva. Ak potrebuješ aby zmäkli rýchlo (a nielen labky), daj ich do plechovej krabice a prilož krajček chleba. Budú mäkké za dva-tri dni, potom môžeš chlebík vybrať.
sandratamer
@sovka62 , môžem si cesto zarobiť vopred a dať do chladničky? Na pár dní keby nebol čas? Pripravila som si takto cesto na mandľové vanilkové rožky a potom to bola fakt rýchlovka upiecť, zabralo mi to maximálne hodinu aj s obaľovaním. Len neviem či je to vhodné pri tomto ceste...
sovka62
@sandratamer , aj ja si ho chystávam vopred, zvyčajne najmenej jeden deň. Ak budeš miesiť s Herou, stačí ho vyložiť na chvíľu a môžeš plniť formičky. Ja ich robievam s maslom a vtedy je to cesto hodne tuhé, takže ho musím vyložiť asi tri hodiny predtým, než s ním budem robiť.
sandratamer
Včera večer som ich piekla, cesto bolo 4 dni v chladničke. Sú geniálne, nie to dodať... Krásne sa vyklopili, no a musela som skryť aby sa nepojedli. Veľké ďakujem!
sovka62
Sandri, veľmi sa teším, že si spokojná. Už pred Varechou som tento recept rozdala mnohým ľudom, kto ich ochutnal, každý tvrdil, že sú najlepšie, aké kedy jedol. A to už nehovorím o tom, ako dobre sa s tým cestom pracuje. Naozaj je to šup-šup.
tonicka53
Milá sovka62, srdečne ďakujem za výborný recept. Dnes som upiekla a hneď z dvoch dávok naraz:-) a tak nejako vôbec som sa nebála, že sa mi nevyklopia. Podarili sa krásne! Robila som ich presne podľa inštrukcií.Už nikdy nebudem skúšať žiadny iný recept na medvedie dlapky /u nás ich totiž voláme dlapky a v dialekte dokonca "dlapke" :-)/.
sovka62
@tonicka53 ja tiež iný nerobím už roky, odkedy som tento skúsila. A že sa to u Vás dlapke, to mi je jasné, mama pochádzala zo Žemberoviec, takže haluške, materáčike a podobne znie môjmu uchu veľmi milo ako spomienka na mojich drahých starkých.
dargov
Dobrý den, v prvom rade vás chcem pozdraviť a podakovať sa vám za skvelé recepty ako sú labky a vanilkové rožky. Som veľmi rada že som našla vaše recepty a u nás doma budú domáce koláčiky vďaka vám. Zároveň vás prosím o recepty na plnené koláče ktoré zvyknete piecť ale nie náročné na prípravu nakoľko nie som taká zručná Snádˇneskôr budem vďaka vám... Dakujem prajem pekné Vianoce a utekám piecť vanilkové rožky
sovka62
@dargov , neviem aké plnené koláče máš na mysli. Ale ak to majú byť krémové zákusky vrelo odporúčam vyskúšať môj recept na snehové loptičky. Je to zákusok, ktorý je nenáročný na prípravu, je ho veľa kúskov a je naozaj veľmi chutný. Netreba ho polievať polevou, stačí spraviť cesto a krém a dobrý výsledok je zaručený. Veľmi dobrý je aj hamiš krémeš salajkový, tam sa tiež len upečie cesto a pripraví krém, aj keď by sa mohol poliať čokoládou. Aj zázračná orechová torta je dobrá a je to pomerne lacný recept. Takže si skús prezrieť tieto recepty, ktoré som uverejnila, možno si vyberieš.
dargov
práve teraz čítam tie spomínané recepty, výborne, myslela som niečo také ako dunajské vlnky. Momentálne idem vyskúšať lángoše a slané pečivo s makom... ja asi z tej kuchyne neodídem
ewitka
milá sovka, teraz tu prezerám tvoje recepty a narazila som na medvedie labky. Musím ti povedať, že sú vynikajúce. Piekla som ich asi dva týždne pred vianocami a do vianoc sme ich všetky pojedli tak som musela piecť nové. Sú veľmi chutné aj bez kakaa, lebo ja veľa kakaa nemusím. Ďakujem a prajem šťastný nový rok.
sovka62
Ďakujem, @ewitka , aj ja som sa tohto roku chystala upiecť ich aj bez kakaa, ale na Vareche bolo toľko zaujímavých receptov, že som skúšala všeličo iné, nové a na labky bez kakaa už nedošlo. Napiekla som toho statočne, ešte stále mám plné plechovice. Pomaly vyjedám a ako som dnes ráno zistila, už som stihla pribrať dve kilá. Tak to asi všetko šmarím do kontajnera, nech ma to nepokúša.
diwa
skusala som a suu uzasnee.... uz je vytlaceny recept a tesiime sa na vianocee
sovka62
@ailuj82 , vanilka ide do práškového cukru na obaľovanie. práve som zistila, že ten práškový cukor na obaľovanie som tam ani nenapísala! Idem to opraviť.
sovka62
Tak vám prajem dobrú chuť. Ešte, že si ich stihla upiecť, deti aj vnučky sa mi ich vždy snažia vyjesť ešte surové.
diwa
ja som dnes robila druhu varku , musela som lebo ked prisli kamarati nevedeli sa ich dojest , takze ja som strasne rada , tento recept bude u nas v rodine urcite kolovat aj medzi kamaratmi :)) padli 2 plechy...neviem co bude potom na vianoce :)))) este raz vam moc dakujem/e/
gabcar
ZAJTRA VYSKUSAM. z PONUKY "LABIEK" MA NAJVIAC ZAUJALI
marianna76
Tak tieto komentáre sa super čítali, druhé labky som ešte nepozerala, ale som veľmi rada,že som našla práve tieto Vaše.... Pozerám. lebo syn je doma chorý a sľúbila som mu, že dačo upečieme, dnes sme medovníkové piekli... ale nie kôli vianociam, ale ľúbia to. A určite tieto labky upečieme... podľa toho, čo tu všetci píšu... by som si asi mala hneď zarobiť dvojitú dávku.... Vopred veľmi pekne ďakujem a budem ich robiť s radosťou, že sa mi podaria... Ďakujem
sovka62
@marianna76 , určite sa podaria, je to veľakrát vyskúšané. A ja by som tiež mala napiecť medovníkové. Mala by so vyskúšať novú zdobičku, s ktorou vraj ozdobí medovníky každý. Ale keďže som už vyskúšala aspoň 6 druhov rôznych výrobkov, ktoré majú zdobenie uľahčiť, je mi jasné, že chybe nebude v náradí, tak sa mi do toho veľmi nechce.
mata3636
@sovka , ja ti poviem, prečo sú tieto labky výnimočne dobré: lebo tu v tomto rcp je klinček, škorica, citrón.kôra, orechy. to ich robí chutnými. niekto totiž dáva len kakao do obyčajného lineckého cesta a to nie je ono. ja mám presne taký istý rcp ako ty. ked robím cesto, tak ho ochutnávam a pridávam koreniny, aby bolo dobré, chuťovo silné. potom aj upečené labky sú mňam
sovka62
Niečo na tom bude, keď ich pečiem rozvoniava celá kuchyňa.
3sandra3
to ano, viem si predstaviť tú vôňu, tieto labky si vyberám piecť k Vianociam
sovka62
Veľmi sa teším, že vám chutia, ja ešte ani neviem, kedy budem piecť, akosi to tento rok nemám vopred zorganizované.
olalinka
Tak tento rok som sa aj ja musela pustiť do vianočného pečenia. Vždy to robila pre celú rodinu moja maminka, ktorá to podedila po svojej mamičke, no žiaľ tento rok mi maminka zomrela. Pri všetkej tej bolesti, ktoru mi to prinieslo, je celkom príjemnou povinnosťou začať piecť, obzvlášť keď mám dcéry pomocníčky, ktoré nadovšetko milujú babičkine medvedie labky. Tak som u mamy v byte našla vrecúško s formičkami a starú kuchársku knihu. Prvu várku som urobila, na druhú mám zarobené, ale stále sa mi niečo nezdalo. Možno to nebol ten recept, podľa ktorého mama piekla, neviem. Surové cesto sa mi zdalo trochu suché, labky sa vyklápali trochu ťažko a mierne zhoreli - použila som malé tvary. A chuťovo trochu nevýrazné. No typické prvé pečenie, veď nič to. Ale keď som si porovnala recept s vaším - v mojom bolo viac múky, viac cukru, menej orechov, menej kakaa, žiadna citrónová šťava, žiadne vajce a škorica a a klinčeky tam síce boli ale zabudla som na ne. Takže moje laby su hlavne sladk´é, to je celé. Skúsim do tej druhej várky pridať esšte tie ingrediencie čo píšete, len neviem čo to spraví, teraz tak dodatočne. A to vajce - nepokazia sa oni potom rýchlo?
sovka62
@olalinka , cítim s tebou v tvojom žiali, nech má človek koľkokoľvek rokov, ak príde o rodičov, cíti sa sirotou.
Viem, že som už hodne stará na varecha, ale tu si tykáme, tak sa neostýchaj. A ak ti môžem poradiť, skús labky upiecť presne podľa tohto receptu, nekombinuj viaceré, tieto naozaj zatiaľ chutili každému. Vajca sa neboj, veď sa upečie a labky vydržia v plechovej krabici aj dva mesiace. A už len upozornenie, do cesta ide citrónová kôre, nie šťava, tak aby si si cesto nepokazila. Ak to teda skúsiš, daj vedieť, ako sa ti darilo.
olalinka
Ďakujem. No, na dnes som uz upiekla, pridala som le n tak od oka za hrsť orechov, trochu kakaa, škoricu, potlčené klinčekya vajíčko, no a hneď to bolo chutnejšie - aj surové cesto, aj to krajšie zavoňalo pri pečení. Iste aj moja mama mala svoj recept, ktorý som ale ašte nenašla. Tak dufam, že ešte tento rok urobim labky celkom presne podľa tvojho receptu. Len tých 6-10 minút mi nevychádza. U mňa to bolo aj 15 minut, ale ešte to neviem presne odhadnuť. Keď je to 10 minút, tak sú ešte mäkké. Tak potom čakám až stvrdnú,ale tam potom hrozí veľmi rýchlo zhorenie .... Alebo sa môžu vybrať aj mäkké?
No budem sa ešte učiť ....
sovka62
@olalinka , každá rúra pečie inak a záleží aj na tom, či ich vkladáš do vyhriatej rúry (ja vždy). Práve u labiek je ťažké odhadnúť čas pečenia, od kakaa sú hnedé už keď ich vkladá do rúry, takže podľa farby sa orientovať nedá. Ale máš pravdu, oni v tej rúre celkom nestvrdnú. Ja sa orientujem podľa toho, že sledujem, či sa pri okrajoch formičiek začne tvoriť tmavší pásik. Je to vlastne len ako taký tieň, ťažko sa to písomne vysvetľuje, ale skús si to odsledovať. A niečo napovie aj vôňa, keď sú upečené, zavoňajú trochu inak. Ale to je všetko o praxi, neboj, časom sa to poddá a ty budeš rozdávať rady ostatným.
vlastik
super recept práve som ich dorobil u mňa bola doba pečenia 12 min. pri teplote 180st.výborne sa vyklepávali a nepolámal sa mi ani jeden,,,a trúbu mám elektrickú s LIDLA a som s ňou spokojný.
sovka62
A že chlapi nevedia piecť! Čo by nevedeli, len sa im nechce, ty patríš k výnimkám a som veľmi rada, že si s receptom spokojný.
hubata
@sovka : prečítala som si všetko okolo tvojho receptu na medvedie labky a tiež musím podotknúť že ja som ich piekla z maminho osvedčeného receptu takmer navlas podobnému tvojmu. Môžem len potvrdiť tvoje slová písané niekde hore že práškového cukru treba pridať do týchto starých receptov cca o 10 dkg viac, pretože vtedy sa cukor predával bez prímesí. Cukor bol proste cukor, aj keď niekedy stvrdol, lebo to je prirodzená vlastnosť cukru a pri pečení je to aj žiadúce - tak to má byť.
No a nebola by som hubatá keby som nezavŕtala: čo to my vlastne namiesto cukru kupujeme, za čo platíme?
sovka62
Jáj, @hubat á, ani ten hore netuší čo kupujeme a nepíšem len o cukre. študujem zloženie potravín pod lupou a aj tak niekedy naletím. A s tým cukrom je to na porazenie, napíšu, že pridali protihrudkujúcu látku a nenapíšu koľko, aby sa človek vedel orientovať. Zatiaľ som len cukre zn. Castello z Lidla našla, že škrobu tam pridali tri percentá.
katarina1959
@Sovka62 , práve som dopiekla medvedie labky, sú chuťovo fantastické a krehké. S cestom sa výborne pracuje a krásne sa vyklápa z formičiek. Veľmi pekne ďakujem za recept a prajem príjemné prežitie vianočných sviatkov.
1x bolero
marianna76
tiež som v polovičke pečenia teraz a SUPER, SUPER, SUPER.... ani sa nelepia na formičky, ani pri vyklopovaní. a ozaj použila som magnet, taký väčší priemer, aby sa dobre držal, keď sú formičky horúce... spoň ma to nepáli a handra nezavadzia, chňapka bola nemotorná... aj parádne sa s tým magnetom vyklopovali... Moja maminka, tak tiež kedysi robila... ĎAKUJEM za recept... už sa dlapkám nebudem vyhýbať...
sovka62
Aj my sme ich pred chvíľou dopiekli, mala som tu dcéry i vnučky,piekli sme z troch dávok a podelili sme sa. Napiekli sme aj medovníky a lekvárové kolieska, rozvoniava celý dom a Vianoce sa rýchlo blížia.
@marianna76 , skvelý nápad s magnetom, ďakujem a vyskúšam.
Aj ja vám prajem krásne pohodové Vianoce.
marianna76
No, ja som dala trochu bratovi, lebo na vianoce má službu... dačo dám našim, deti zjedli, tak musím ešte určite urobiť, ďakujem, parádne sa robii
visnovka
Uz som sa bala sovka62
ze ta nebudem moct pochvalit, lebo som si myslela, že nebudes na diskusii
lebo recept bol pridany tuším vlani
tak ja som nahodou natrafila na tento tvoj dokonaly receptík
a hned som sa pustila do pecenia, ale dala som o 150 g orechov viac, lebo som chcela aj mlete aj sekané orechy
všetko ostatne som robila podla teba
a možem len podakovat za tak fantasticky recept všetko sa mi vydarilo na jedničku s hviezdičkou:)))
a este niečo odteraz budem viac receptíkov od teba skusat:)))
prajem Tebe aj tvojej rodinke stastné a veselé vianočné sviatky
a Nový rok
tak isto prajem stastné a veselé sviatky aj všetkým prispievatelom a čitatelom verechy:)))
sovka62
@visnovka , no veď čože je rok, ja ich už pekávam vyše štyridsať rokov. Som rada, že sa ti vydarili a prajem ti i ja šťastné a veselé sviatky a veľa šťastia v Novom roku.
lilo332
ďakujem za návod, podarili sa, sú výborné :)
danka127
Práve som porovnala recepty a mám presne taký od svojej starej mamy a pečiem ho stále, obyčajne ale z dvoch dávok. Formičky ale poctivo vymastím a vysypem múkou, čo je dosť pracné ,ale už nebudem vymasťovať .... :))
sovka62
Niet nad staré osvedčené recepty, ja si ich opatrujem viacero. A mastiť naozaj netreba, cesto je mastné dosť, nelepí sa.
sovka62
@olretas , skúsila som kombináciu Hery a masla 1:1 a bolo to v poriadku a chuť bola výborná, myslím, že by sa dali spraviť aj z masla.
kasandra
Neviem, či sa moja pochvala na medvedie labky dostane cez toľko komentárov ku Vám, ale nedá mi, aby som nenapísala svoj dojem. Labky sú vynikajúce, už iné nebudem piecť len tieto a preto Vám ďakujem za recept, s ktorým ste sa podelili.
sovka62
Rada som sa podelila, veď sa len vyrovnávam za skvelé recepty, ktoré som tu našla zase ja.
arwen
po tychto chvalach sa aj ja chystam vyskusat tento recept. Damy, kolko kuskov asi vychadza z tejto davky? vdaka za info
sovka62
Vyjde ich približne 40 kúskov, mám formičky typicky labkové, ale robievam aj rybky, motýliky, zajačiky a tam ide menej cesta, takže presne to spočítané nemám.
michsamant
Tento rok chcem prvykrat skusit na Vianoce medvedie labky a mama mi kazala pouzit tvoj recept, tak si ukladam a uz sa na ne tesim, dlho som ich nejedla :)
sovka62
Ďakujem, dúfam, že budete spokojní a budú vám chutiť.
nazarboncuk
milá @sovka , toľko ohlasov na ne, musím ich vyskúšať. môj ocino ich zbožnoval a starká ich odmietala robiť presne pre to, že sa jej skoro tretina dolámala. dúfam, že sa mi podaria a budem za hviezdu Vianoc :D pekný večer sovka
sovka62
@nazarbon čuk, aj tieto sa občas zlomia, po upečení sú krehké, ale veď to je dobre, vnučky ledva čakajú, lebo také čerstvé, ešte teplé sú najlepšie. Ale zlomia sa tak dve-tri z jednej dávky, žiadna tragédia.
martab
Dnes som tieto SUPER labky robila aj s mojim vnukom. Su perfektne!!!! Su take dobre, ze do Vianoc budem musiet urobit este jednu davku. :)))
sovka62
Martuška, my rovno robievame z troch dávok, ale podelíme sa s dcérami. Som rada, že chutia.
alena45
aj ja ich mám už hotové, krásne sa vyklápali, nechala som ich úplne vychladnúť a nezlomil sa mi ani jeden. Tiež som robila z polovičnej dávky a aj tak som mala formičky na dvoch plechoch. Nám to stačí, lebo robievam viac druhov vianočného. Ďakujem za recept.
sovka62
Veru, viac druhov, tiež sa mi páči, keď sú tie sladkosti namiešané. Včera som celý večer listovala po Vareche, najprv v tom, čo mám v KK, potom aj v celej Vareche. Také skvelé recepty, robila som si poznámky, čo by som chcela spraviť, ale pri šestnástej položke som sa spamätala a uvedomila si, že ak by som to všetko aj stihla spraviť, nestihneme to pojesť. Tak ten zoznam preberiem, ale veeeeeľmi ťažko sa mi bude niečo vyradovať.
alena45
Veru Sovka, vybrať z toho množstva, ja mám tri kuchárske knihy na troch stránkach, zatiaľ som si pozrela len na Vareche. A preto robím niektoré druhy z polovičnej dávky, lebo keď si povieš, že musí byť orechové, kokosové, mandľové, linecké, kávové, zázvorové, medové, čokoládové, vínové, sezamové, snehové, a k tomu rôzne guľky, košíčky, áách a kde je ešte kysnuté ! Štedrák, orechovník makovník, našťaastie vianočku som ešte ani neskúšala a ani nebudem. Už roky si hovorím, že viac ako desať druhov neurobím a pred Vianocami vidím, že zasa je okolo 20. A pritom ja to vôbec nejedávam, ochutnám ich len vtedy, keď ich pečiem prvýkrát, stačí mi ovoňať. Kde sú smajlíky !
sovka62
Úplne ťa chápem, aj s tým ochutnávaním, cez Vianoce nezjem nič, zväčša až po Novom roku večer čo večer otváram plechovice a raz zobnem tu, raz tam, veď je to na mne potom aj vidieť. Iní priberajú cez sviatky, ja si to ušetrím na január, február. Ešte šťastie, že s príchodom jari to zo mňa spadne, jednoducho viac pohybu.
martab
Sovka, kedze sa tvoje labky osvedcili, tak sa ta pytam, ce nemas daky tvoj recept na linecke kolaciky? Rozhodla som sa, ze tento rok budem skusat same nove recepty.
starkamajka
Mila Sovka,Tvoje medvedie labky mam už napečene.Sú vyborné ako všetky Tvoje recepty.Bez vahania nasypem muku do misky,keď vidim ,že recept je od Teba.Vrela vďaka a prajem Tvojej rodine šťastné a vesele Vianočné sviatky a hlavne veľa zdravia.
sovka62
@starkamajka , veľmi pekne ďakujem. Aj ja prajem Tebe a Tvojej rodine krásne sviatky a v Novom roku len to najlepšie.
barbinka
Mila Sovka,dnes som piekla podla vasho receptu labky a su uzasne :))) lepsie som este nejedla :)) dakujem
milathekiller
Prosím vás ľudia, poraďte mi, čo som urobila zle. Neviem aké formičky všetci používate, asi silikónové, pretože s tých mojich old school na medvedie labky kovových formičiek ich môžem vyškrabávať akuraát nožíkom.
Do bodky som postupovala podľa receptu, dokonca som vážila suroviny na váhe, lebo väčšinou všetko varím a pečiem "bajočko" a dobre. Fakt nechápem...
alena45
@milathekiller , neverím, cez víkend som ich robila, mám tiež staré formičky ešte po mojej mame, bez potretia, bez ničoho, priamo cesto a vyklápali sa same. Musíš nechať vychladnúť.
milathekiller
No...veď to... horúce nešli von, tak som ich nechala vychladnúť a nič...akurát ich vyškrabávam do koša :( Asi budem musieť labky kúpiť:D
sovka62
@milathekiller (som sa zapotila, kým som to správne napísala), mne sa prilepili jeden jediný raz, keď som si zľahčila a cesto vypracovala v kuchynskom robote. Možno si ich aj tou rukou vymiesila príliš, úplne na hladko. Formičky mám staré cca 45 rokov, plechové a naozaj ich nikdy nemastím, ani nevysýpam. Je mi ľúto, že ti nevyšli.
marianne
@milathekiller ja tieto labky od @sovky peciem uz treti rok a z dvojitej davky pre velky uspech,lebo su naozaj vynikajuce a s uplne novymi formickami na medvedie labky. Este horuce ich vyklapam priamo do praskoveho cukru.Ak mas uplne nove formicky ako ja,kupila som ich minuly rok.Tak som ich fungl nove vyumyvala v jari,oplachla,vysusila a prvy krat natrela maslom.Ale iba prvy krat,potom uz len piect a po vyklopeni nikdy neumyvam,iba pretriem suchou handrickou..a neprilepila sa ani jedna jedina,vypadavali same...
tilau
@sovka aj ja sa pripájam k tejto veľkej kope varecháčok, ktoré vyskúšali tvoj recept a boli spokojné. Labky sú naozaj výborné, zatiaľ najlepšie aké som jedla, mäkkučké a hned sa vyklápali. Už som recept poslala dalším kamarátkam, ktoré to vzdali s pečením labiek lebo sa im nedarilo.
sovka62
Mám radosť, mne dnes prišla pomôcť dcéra, upiekli sme medové záviny z dvoch dávok, zamiesili cesto na štyri dávky lekvárových koliesok, tri dávky chrumkavých medovníkov (nám mäkké chutia menej), a tri dávky labiek. Zajtra prídu ostatné dcéry a vnučky a pustíme sa do pečenia. Tak držte palce, nech sa nám darí.
honestka
ahoj mila @Sovka. tak nech sa vam dnes dobre dari a napecte k plnej spokojnosti krasnych vianocnych kolacikov.
My sme uz komplet stedrovecernu vianocnu veceru odbavii minulu nedelu, Bronka isla do Afriky a ja som tento raz nepiekla toto drobne pecivo, iba plechove kolaciky, grilaz a take pri com nemusim poskakovat pri rure.
Kedze ostatna nasa mlada rodinka kolaciky velemi nemusi, upecieme si len pre seba, co nam chuti.
takze krasnu tichu vianocnu muziku v pozadi a veselu naladu VAM vsetkym devam! hugs, hanka
sovka62
Ďakujem ti, Hanička, za krásne želania a aj ja vám všetkým prajem zdravie, šťastie, lásku a pohodu.
fany1602
piekla som tieto medvedie labky a musím povedať že sú naozaj výborné!!!dakujem pekne
babatko
Milá sovka, dnes som skúšal tvoj recept, sú vynikajúce. Ešte sme nedopiekli z prvej dávky a po ochutnaní , sme už rýchlo zarábali aj druhú, ale trochu som ju upravil, tak ako to robila moja mama, ktorá pridávala aj kokos a potom sme cesto pretláčali v mäsom mlynčeku cez profilovú dierku, s ktorej vychádza dlhý červik, ktorý sa krája alebo sa robia venčeky. Aj takto sú vynikajúce, Ďakujem
baculata
Piekla som, vybrala som si recept hlavne za to, že same vypadnuz formičky a vypadli a su chutné, pieka som aj Tvoje medove zaviny, toho roku až na vanilk. rožky všetky recepty som použila z varechy, všetko vyšlo na moje prekvapenie uspešne. Darmo dobrý recept polovica uspechu. Díky.
sovka62
@baculata , asi je nejaký dobrý rok, aj nám sa všetko vydarilo na parádu. S dcérami a vnučkami sme obdivovali a koštovali a hmkali: dobrýýýý ročník... :-))))))))))))))))))))))))ňňňňň
krutko
Minulý rok som prácne vymazávala a vysýpala formičky, tento rok som objavila tento recept a už nemusím:-) Labky sú vynikajúce, tiež už iné robiť nebudem, len jedna dávka veru nestačí:-) Ešte asi dorobím. Kakaa som dala máličko, aby vynikli orechy a sú skvelé. Prajem Vám krásne sviatky.
sovka62
Aj ja sa ešte chystám spraviť jednu dávku celkom bez kakaa, sestra má rada všetko orechové, ale kakao a čokoládu nemusí, tak vyskúšam, či by jej chutili len orechové.
ada2
Sú naozaj super, ďakujem. Krásne sa vyklopili a to som použila úplne nové formičky. Vďaka.
ada2
Dnes som ich dokonca robila z bezlepkovej múky (Schär) synovi a podarili sa vynikajúco. Ďakujem.
sovka62
Ani som netušila, že aj z bezlepkovej by to šlo. Možno by si to mala dať ako samostatný recept pre túto diétu, tam by si ich celiatici našli, lebo inak asi takéto recepty neotvárajú.
ada2
Ale nedajú sa piecť z hocijakej bezlepkovej múky. Pred dvoma rokmi som to piekla z múky Novalim a rozpadávali sa,boli ako piesok.
emilys
Medvedie labky boli vynikajuce a budem ich piect kazde Vianoce. Recept mam odlozeny.Dakujem.Emilys
altyn
Zdravím @sovka62 , pred tromi rokmi som vyskúšal tieto labky po prvý krát a bol som nimi nadšený a musím priznať že som nimi nadšený dodnes. Cesto sa ľahko vypracuje a z formičiek vypadáva samo. Dnes som znova robil podľa Vás a bola to paráda! Nemusel som na formičku ani lyžicou klepať, pekne sa to vyklopilo samo. Takže ďakujem ešte tretí krát... :-)))
sovka62
Ahoj, @altyn. Už som ťa tu dlhšie nevidela, teším sa, že si sa ozval a teším sa, že labky chutia. Nech sa ti vydarí všetko, čo budeš piecť a šťastné a veselé.
purina
ďakujem za skvelý recept. Labky sú mäkkučké a ľahko vypadujú z formičiek. Šťastné a veselé prajem
nika72
práve som ich dokončila...ako si písala samé vypadávali z formičiek...pekne ďakujem za recept bolo ich radosť robiť 1*****
sovka62
Ďakujem, my na ne ideme v utorok, zo štyroch dávok, tak drž palce, nech sa aj nám darí.
luss44
práve dopečené, chuťovo výborné a pekne sa vyklápali z formičiek. Ja mám tiež po mame chutný rcp, len niekedy je problém dostať ich z formičky von, porovnávala som oba rcp a v mojom chýba vajce - môže to byť tým? vďaka za rcp a pokojné Vianoce prajem
sovka62
@luss44 , neviem, či by to mohlo byť vajcom, možno áno, možno to cesto lepšie drží pohromade. Ja ich už mám zamiesené, popoludní ideme na to.
sovka62
A prajem pokojné Vianoce aj tebe a tvojim blízkym.
luss44
milá @sovka , ďakujem za prianie a prajem zdarné pečenie :) mňa dnes čakajú medové pláty, vanilkové a marcipánové rožteky... pekný deň
nika72
pre veľký úspech som ich robila ešte raz tento krát som ich robila bez kakaa,len orechové a pridala som rumovú arómu ...super aj tieto vypadávali samé z formičiek ... pekné Vianoce a veľa dobrých nápadov v kuchyni ..... ;-)
jozka2
@sovka ,prave robim medvedie labky.prisla som sa pozriet na ine recepty a prave mi padpl od teba.Mam taky isty recept,len ja mam 40 dkg muky a ostatok to iste.Tie klinceky a skoricu I koru z citron som tiez dala,robi to labky prave s inou chutou I ked su orechove,mam ich velmi rada I ked roky som ich nerobila.
sovka62
Robievame ich rovnako už veľmi dlho, ale len raz do roka, na Vianoce. Teraz sa odhodlávam na experiment. Sestra ich nikdy neje, vždy povie, že kakaové nemá rada. Je mi to ľúto, podľa mňa sú chutné a ona sa ochudobňuje o pôžitok. Sestra ale miluje všetko orechové. Tak ich skúsim spraviť z polovičnej dávky bez kakaa, také jej hádam budú chutiť. Včera ma kolegyňa povzbudila, jej babka vraj do labiek kakao nikdy nedávala, tak uvidíme.
frezia68
Milá @sovka :pozdravujem sestru,tiež som vždy robila len orechové a mne viac chutia,ako kakaové,ktorými ma ponúkali.Pridám recept,ktorý ma nikdy nesklamal:23 dkg hl.múky,18 dkg Palmarín,12 dkg cukru,9 dkg orechov,štipka škorice a citrónová kôra.Prísady spracujem,cesto nechám stáť v chlade asi 40 min.Pripravím si formičky a z cesta "odždibujem" kúsky podľa veľkosti formičiek(mám väčšie,aj menšie a plním asi do 3/4,lebo narastú a menšie dávam na jeden plech a väčšie pečiem na druhom,aby sa rovnako upiekli).Každý kúsok vyformujem do guľky,či šúľanca-podľa formičky,obalím v múke a tak vtláčam do formičky na tlapky.Ešte sa mi nestalo,aby nevypadli z formičky.Tak úspešné pečenie orechových :-)))
frezia68
Stačí nechať stáť aj 20 min.,podľa toho,čo medzitým robíš :-)
sovka62
Veľmi pekne ďakujem, @frezia , ďalšie pozbudenie, dokonca s receptom, už neváham, určite ich vyskúšam.
jozka2
v niekde som tu citala,ze medvedie dlabky je lepsie robit vo vacsich formickach nakolko v malickych zvyknu pohoriet.Tak vcera som ich robila /robim len v malych formickach/,snad ak by tro niekomu bolo uzitocne,piekla som 15 min.NIE dlhsie,skor medzi 14-15 treba vybrat a su krasne , mam radost,lebo mam rada tie krasne malicke dlabky,ale chcem upozornot zacinajuce pekarky,musi sa robit priehlbinka v prostriedku,lebo ak sa neurobi velmi vyletia.
rain333
Milá sovka62 ďakujem, práve som ich dopiekla a tento recept mi najviac pripomína ten stratený po mojej mame, sú výborné :)
majka163
Pečiem ich už tretí rok po sebe,sú naozaj výborné. Dík,pripomínajú mi detstvo. A dávala som prvý rok na skúšku aj do tých malých formičiek,upiekli sa super,neprihoreli,aj bez problémov som ich vyklopila a boli najlepšie,pretože to boli také jednohubky,chuťovky.
sovka62
Ďakujem, @majka. Aj my už máme zamiesené,zo štyroch dávok, poobede tu bola dcéra, spolu nám to išlo ako po masle. Spravili sme aj cesto na medovníky a na kolieska s lekvárom. Zajtra o jednej prídu všetky tri dcéra a vnučky a pustíme sa do pečenia.
Ešte malá poznámka. Už tretí rok sme miesili tak, že sme polovicu Hery nahradili maslom. Tak sú ešte lepšie.
gabi21
Vynikajúci recept, len Heru som vymenila za maslo, nakoľko Heru ani Palmarin pri pečení nikdy nepoužívam, vždy iba maslo. Piekla som v malých formičkách 10 min na 190 st. a sú výborné, a sú to také drobné chuťovky :)
sovka62
Máš pravdu, @gabi , maslo je maslo. Hera je jediný margarín, ktorý používam. Má minimum nasýtených mastných kyselín a ich množstvo sa uvádza na obale, na iných margarínoch som to nevidela. Používam ju len do vianočných keksíkov, napoly s malom, cesto sa mi lepšie spracováva, maslo sa pri miesení viac spúšťa a potom je cesto mäkké. A používam ju aj na krehké, či kysnuté cestá, ktoré odpočívajú cez noc v chladničke. Skúsila som len s maslom, ale ráno boli tvrdé ako kosť, musela som ich nechať zmäknúť, ale vždy zmäkli príliš a potom nedržali tvar. Takže aj Hera, ale len tá stará, obyčná. Skúsila som aj s maslovou príchuťou, ale bola hnusná, umelá, takže nikdy viac.
frezia
Mila @sovka62 , dakujem ti za vyborny recept na medvedie labky. Po prvy raz sa mi keksiky dali bez problemov vybrat, ani jeden sa mi nerozpadol. Zelam ti krasne Vianoce.
michal81
Zdravíčko :-) ... robievam veľmi podobné Medvedie labky. Recept mám zo staršiej kuchárskej knihy (niekedy z roku okolo 1970). Ingrediencie majú síce iný pomer, ale ináč je to asi rovnaké cesto. Možno raz doplním tiež svoj recept na Medvedie labky, ktoré sa robievajú zase doma u nás ako (už od môjho detstva) vždy na Vianoce. Čo sa týka problemového vyklápania Medvedích labiek z formičiek, tak tu ma napadá tiež pár tipov. Dosť ludí si na to sťažovalo ako tak sledujem diskusiu. Medvedie labky sa možno silno pripiekli - čo je vidieť hlavne po vyškrabaní upečeného cesta z formičky, že je toto cesto silno pripečené na samotnej formičke a zíde dolu potom jedine po niekoľkohodinovom močení v horúcej "jar-ovej vode" či v umývačke riadu (alebo škrabaním - čo je asi blbostť a iba stratený čas). Cesto na Medvedie labky obsahuje hodne veľa cukru a ak sa to s teplotou preženie sú tvrdé, ba až zkaramelizované alebo zkryštalizované doslova na kryštáľový cukor - pripečený o formičku. Ďalej platí, že cesto obsahuje tiež veľa tuku čiže by sa nemalo vôbec prilepiť po upečení. Je ale viac vecí prečo by sa mohlo cesto prilepiť k formičkám pri pečení. Napr. niektoré formičky dnes vyrábané môžu mať veľmi tenký plech (lacná vyroba) a teda je lepšie piecť labky dlhší čas na trošku nižšiej teplote. Ďalej to môže byť naopak - surové a mäkké cesto po upečení - ak je to nedopečené - čo zistíme tak, že labky z formičiek vôbec nejdú vyklopiť, ale drvia sa na malé kusy. Labky by správne po upečení mali byť chrumkavé a to aspoň na povrchu ak nie aj vo svojom vnútri.
michal81
Aspoň ja osobne ich vždy robím tak (snažím sa teda) aby boli celé chrumkavé. Je však veľmi ťažké odhanúť presný čas pečenia a presnú teplotu pečenia - a prečo ? Pretože: každá teplovzdušná rúra trošku inak pečie, zámerne uvádzam vo svojích receptoch iba tolerančné hodnoty od - do. Rozdielná môže byť napr. teplotná a časová tolerancia medzi znovuzapnutím a vypnutím termostatu regulujúceho teplotu pečenia v rúre, ďalej napr. každé cesto sa nepodarí na stopro spraviť vždy rovnaké ako v lani nakoľko môžete použiť napr. iného výrobcu hladkej múky, iné maslo na pečenie, iné orechy (viac vysušené orechy s menším obsahom tukov alebo možno použijete aj celkom iný druh orechov), je dosť ťažké odhadnúť na minútu presne dobu pečenia keďže ako som spomínal, každá teplovzdušná rúra funguje trochu ináč a aj cesto môže byť u rôznych ingrediencií trochu odlišné... dokonca i taká nepodstatná vec, akou je vkladanie naplnených formičiek do piecky v dobe keď už po čase ochladli alebo keď majú naopak zrovna izbovú teplotu spraví veľmi veľa.
michal81
Ešte na záver: Tie moje Medvedie labky ja pečiem nie 6-10 minút ako je uvedené v tomto recepte (preklep ?), ale pečiem ich po dobu 15min. - 20min. a pri teplote 180C - 190C (platí pre teplovzdušnú rúru). Ten môj recept má ale trošku iné cesto. Takže ťažké je toto prirovnávať. Síce pomer ingrediencií v príprave cesta sa veľmi neodlišuje, ale aj tak.
sovka62
Fíha! Toľko komentárov som si hádam ani nezaslúžila.
Michal, formička, neformička, teplovzdušná, elektrická, či plynová rúra, jedno aká múka a aký tuk (v posledných rokoch dávam Heru s maslom na polovice), pri tomto zložení surovín sa labky vyklopia vždy, po 5-6 minútach majú kraje tmavšie a stred svetlejší, ale stred už "nebuble" a neleskne sa od tuku, sú upečené akurát. Nikdy nie sú tvrdé (možno pri dlhom pečení by sa vysušili, neviem).
Najlepšie sa presvedčíš, ak vyskúšaš.
michal81
No veď môže byť... je to iné cesto než čo robievam ja (už asi 5-6 rokov každé Vianoce). No je mi to divné, totiž som v živote nezažil pečenie po dobru 10 min. veď to sa dlhšie aj rúra zahrieva :-P dlhšie sa robí ešte aj praženica (ak chceme aby bola dobrá, nepripálena, a nie surová, na nižšiej teplote, opatrne, dlho, postupným miešaním - to hovorí fyzika... že to proste nejde spraviť za 5 min. ale ani za 30 min.). Ja by som určite dal nižšiu teplotu a piekol to aspoň po dobu 15min. . Veď 5min. ak sa niečo pečie do optimálnej podoby, stačí že si človek priveľa bude múčiť dosku (pri vypracovaní cesta na doske, ako to robí stále veľa lľdí) a už je cesto celkom zase iné. Potom stačí fakt 2min. plus/mínus k dobe pečenia a už je oheň na streche. Keď už sú labky naozaj po 5 minutách také, tak a po 10 min. úplne fajne upečené, tak už tie 2 minúty hore-dole sa dajú fakt len ťažko odsledovať... hlavne ak potrebujem (aspoň ja) napiecť z kila múky... čiže zároveň pripravovať nové koláčiky a zároveň sledovať či už jedna várka je upečená, odniesť plech vychladnúť k oknu do vedlajšiej izby, atď. :-)
sovka62
Michal, veď ja nerátam čas, kým sa rúra zahrieva, aj v recepte je napísané, že pečieme vo vyhriatej rúre. Ja ju predhrievam vždy a koláčiky do nej vopchám až keď už má správnu teplotu. Okrem toho je teplovzdušná, v nej sa používa teplota o 20 st. nižšia ako v bežnej elektrickej a čas pečenia sa skracuje cca o tretinu. Navyše, nikto sa nemôže riadiť udaným časom, každá rúra pečie inak, tvoja asi slabšie, tak budeš piecť dlhšie.
My tiež pečieme z kila múky, ale je nás na to viac, pečieme spolu s dcérami a vnučkami a jedna z nás nemá na starosti nič iné, ako strážiť plechy v rúre. Keď pečiem sama, z jednej dávky, mám na všetky koláčiky toľko formičiek, aby mi tá dávka do nich vošla. Nakupovala som ich pred dlhými rokmi, vtedy boli za pár šupov, teraz som rada, že ich mám.
altyn
@sovka môj bráško ti odkazuje že tvoj recept je strašne zlý...:-))) Sľúbil som mu totiž, že polámané kúsky môže zjesť. No, a žiadny polámaný kúsok nebol. Všetko sa krásne vyklopilo!:-)))
altyn
@michal81 skús najprv formičky "vypiecť" naprázdno a až potom peč. Po upečení labiek ich neumývaj ničím, lem čistou vodou a nechaj volne uschnúť. Ja ich pri tomto recepte po pečení len vytriem servítkou a sú pripravené k budúcemu roku.:-)))
sovka62
Jéj, @altyn , nabudúce musíš labku trošku stisnúť v prstoch, keď ju obaľuješ a jemne klopnúť o tanier, v ktorom máš cukor. Vtedy sa spoľahlivo zlomí. Lebo aj ochutnať treba, také čerstvé, ešte vlažné, sú najlepšie, tak nabudúce urob bratovi radosť.
smejkad
vdaka @altyn som tento receptik objavila, teraz pekne čupi v šoriku Tieto vianoce :-)
a ked vidim tie komentiky, akoby vyslo slniecko :-)
krasny den prajem vsetkym :-)
altyn
Drahá s
@sovka veď som starší a mám ho rád, tak som sa tváril že pri obalovaní sa zlomili. Potom si ich nevedel vynachváliť. Apropo, tento rok ich príde ku mne robiť aj maminka,uznala že sú lepšie ako tie jej. :-)))
sovka62
No správne, @altyn , presne tak sa to robí! My tohto roku máme rodinné pečenie 12. decembra, prídu dcéry, vnučky, tiež budem lámať, nech majú baby radosť. Pozdravujem maminku, nech sa vydaria a nech jej chutia.
martab
Robim ich uz dlho, a veeelmi si tento recept pochvalujem, ale chcem sa opytat, ci mozem pouzit aj bezlepkovu muju. A budu take vynikajuce .
sovka62
Jejda, @Altyn , tuším sa nevieme dočkať Vianoc. Ty pečieš medvedie labky (krásne, ukážkové) a ja som predvčerom experimentovala s medovníkmi, skúsila som plniť marcipánom. Neviem ako tvoje labky, ale z mojich medovníkov ostali štyri kúsky, aj keby som ich do Vianoc piekla ešte dva razy, nebudú navyše, zjeme akékoľvek množstvo.
sovka62
@klara123456 , tvoju otázku som našla až teraz. Odhadujem, že z jednej dávky je ich približne 40 ks, presnejšie neviem, lebo napr. do formičky na šišku vojde menej cesta, ako napr. do formičky zajaca, žaby, či motýľa.
altyn
@Sovka62 (13.11.2016 07:38)

Ďakujem za pochvalu, také sú vďaka dobrému receptu. U nás vydržia, pretože ja som iba okoštoval a teraz budú v bezpečí môjho balkóna až do sviatkov. Pečiem tak skoro preto, lebo keď postoja, sú lepšie. A vyšlo mi 60 kusov.
sovka62
Až 60? Fajn, ja som ich nikdy nepočítala. A inšpiruješ ma. Že by som aj ja už začala niečo odkladať?
kukulienka71
Výborné, veľmi chutné cesto! Nepekávam veľa suchého na Vianoce, labky som ešte nikdy nepiekla, ale teraz pečiem na objednávku, tak som si vybrala tvoj recept, aby som šla na istotu;-)
Mám silikonovú formu na madlenky, takže som si upravila čas na 20 min na 180°C, to mi vyhovuje najviac, labky sú prepečené ale nie vysušené. Jeden plech som robila aj v starodávnych košíčkových formičkách, bez vymazania sa super vyklopili:-), tie som piekla kratšie.
Ďakujem pekne za recept, @sovka62 , a prajem príjemný, radosťou naplnený adventný čas.


sovka62
Ďakujem, Kukulienka, poteší ma každý komentár, pochvala od teba o to viac, že si naozaj šikovná, tvoje recepty sú výborné a rada ich používam.
Aj tebe pokojný advent a krásne Vianoce.
sovka62
@Kukulienka71 , dnes som na teba myslela, miesila som, okrem iného aj cesto na labky. Zajtra popoludní u nás vypukne tradičné vianočné rodinné pečenie. Bude nás o niečo menej, jedna vnučka v Prahe natrvalo, druhá tiež tam, do 20. decembra, tretia sa učí na skúšky (lebo už aj tie najmladšie začali študovať na univerzite) a tá posledná štvrtá možno príde, možno nie, neviem, nemám od nej správy. Tak možno budeme v pôvodnej zostave, tri dcéry a ja, ako kedysi, kým boli slobodné. Vracajú sa staré časy.......
kukulienka71
@Sovka62 (10.12.2016 14:55)

tak to máte riadny babinec:-)) viem si predstaviť, ako im "velíš":-) všetko šikovné, múdre baby...a pri pečení sa dobre porozprávate, zabavíte. Užite si to!
Máte peknú tradíciu.
My sa zídeme až v noci 23. decembra, dúfam, že snežiť bude až na druhý deň, aby cesta našim domov bola suchá a tak rýchla.
Zatiaľ sa nalaďujeme na vianočnú vlnu na trhoch a zajtra na koncerte, veľmi sa teším.
Pekný večer!
frezia
Uz treti rok robim medvedie labky podla tvojho receptu a ine uz ani nebudem skusat. Chutovo su vyvazene, lahko sa vyberaju z formiciek, su krehke, ale sa nerozpadavaju, su vonave... Jedine , co som zmenila, pouzivam maslo, nie heru.
Dakujem za vynikajuci recept a zelam ti krasne Vianoce!
sovka62
Jéj, ďakujem, potešila si ma. A máš pravdu, s maslom sú dokonalé, ja už asi päť rokov tiež používam len maslo (do všetkého, poučila som sa na Vareche. Aj ja tebe a tvojim blízkym prajem krásne Vianoce, nech prebehnú v pohode a vzájomnej láske.
methi
Ahoj @sovka tak aj ja sa hlasim, ze dnes sme tvoj recept odskusali, aby sme troska vianocnej vone preniesli domov :) A vseeetky sa nam polamali a pomrvili. Ale to preto, ze som pouzila ghee miesto klasickeho masla (mam ho lepsie dostupne), takze cesto bolo take mozno maksie a labky po upeceny krehkejsie. Ale vies co.... vobec nam to nevadi, pretoze na chut su strasne dobre, take ako moja mama robieva a to nam uplne staci :) Ved na vystavu nepojdu a spapame si ich tiez len my. Aj tak dakujem za recept a pocas sviatkov si ich znova upecieme podla tohoto receptu, pretoze najvacsia sranda je aj tak to natlacanie do formiciek. Zelam krasne sviatky tebe, aj vsetkym na vareche.
luss44
@Sovka62 práve sme dopiekli aj my labky, mám rcp ešte od mamy a pečiem ho roky. Ako porovnávam je skoro totožný s Tvojím, len ja mám bez vajca a menej kakaa. Krásne sa vyklápajú, robím z 500g múky, takže je ich hodne :) Pokojné sviatky prajem.
sovka62
@Methi , hlavné je, že chutia, aj keď sú polámané. Možno by bolo dobré pridať trochu múky a vajce navyše, tak by hádam držali. Aj ja želám krásne sviatky (ak ich teda u vás oslavujete).
sovka62
@Luss44 , tie staré recepty majú čosi do seba. A podobajú sa, veď sú to labky, aj keď niektoré recepty sú také, že formičky treba mastiť, to by ma asi veľmi nebavilo. Lepšie tak ako naše mamy, natlačiť, upiecť, vyklopiť.
Želám krásne Vianoce.
2010
Pri stahovani sa nasli stare zdedene formicky.Ziaden pisankovy recept nebol.
Tak sa @sovka 62 islo dnes na tvoj recept. Vysli perfektne aj sa lahko vyberali. Jedina mala zmena ze sme pouzili trstinovy hnedy cukor.Uz su v ladnicke v kotainery.( zopar odjedenych). Na nedelu hlasia 35 a 80 % vlhkost... takze kapustnica moc nepojde skor tak grill a pivo.
Dakujem
nina20
@sovka 62 ,teraz som ich upiekla podľa vášho receptu a som velmi spokojná. Vlani som piekla co som nasla tiez na nete ale nepáčili sa mi aj ked sa zjedli. Tento rok som ich nechcela ani piecť ale muž a dcera ma prehovorili . Tak spokojnosť nadovsetko, recept ukladám .
sovka62
Veľmi pekne ďakujem, teší ma, že taký starý recept sa šíri svetom. Ja som ho už trochu zmenila, posledné roky pečiem len s maslom , s margarínmi som sa prestala priateliť.
@2010 , naozaj si ma prekvapil, veľmi dúfam, že vám budú chutiť. Nie som si istá, či zmäknú aj v chlade, ak ich budeš po pár dňoch tvrdé, skús ich tak na noc vyložiť, pri tej vašej vlhkosti vzduchu by mali zmäknúť raz-dva.
@Nina20 , aj ja ich už mám upečené, u nás by bez nich Vianoce hádam ani neboli. Už mám konečne upečené všetko čo môže stáť. Štedrák upečiem na Štedrý deň ráno a pagáče ráno na Božie narodenie, to prídu deti s rodinami, tak nech je to čerstvé.
Prajem krásne sviatky, plné radosti, pohody a vzájomnej lásky.
56859_1675025533 - profilový obrázok
dr
dr
@sovka62 , konečne som vyskúšala tvoj recept na medvedie labky - nesklamal, labky sa ľahúčko vyklapali a hneď po upečení sú mäkké, jemné. Ďakujem za recept.
renfri
ja osobne heru nemam velmi v laske a radsej pouzijem smetol alebo palmarin, viac sa mi dari. a potom, asi je to samozrejmost ale ja vsetky formicky vysypem polohrubou mukou, nie hladkou, potom mi nejdu ziadne vyklopit :( a tiez formicky neumyvam, len ich dokladne poutieram a nie nemaju ziadny zatuchny pach alebo nieco take a ta muka na nich lepsie drzi a samozrejme lahsie sa vyklapa
a z tohto receptu som velmi nadsena, labky nemam rada ale tieto milujem a ano isli nadherne von a nezlomila som ani jednu :)
kiwi
Dnes som piekla. Sú výýýborne. Z formiciek isli ľahko, čo som vďačná. Tak isto aj za recept ?
zuzanka1367
Keď sme boli deti, tak sme ukecali našu mamu, ktorá ozaj nerada pečie, nech nám ich na Vianoce upečie. Nevyšlo to, nešli von s formičiek a viac som nevidela ani medvedie labky a ani formičky :) po tak dlhom čase som sa teda odvážila, ale len recept, ktorému dôverujem, to bude Tvoj milá @sovka62 , cesto parádne, s formičiek po pár klepnutiach na ruke vypadávali jedna radosť, vynechala som klinček, pridala kardamon a piekla som ich 12-13 minút, boli hlbšie formičky. Vrelá vďaka za recept, ktorý mi takto detstvo pripomenul. Odporúčam každému kto ich má rád.


1x haji
tallivera
Zdravim, recept sa mi velmi paci avsak nemam klinčeky , bude to veljy pruser ak ich spravim bez nich
altyn
@tallivera (14.12.2020 10:40)

Nebude, bude ti tam akurát chýbať jeho vôňa. A odporúčam dodržať ručné spracovanie cesta. Nieje to namáhavé a stojí to zato. :-)))
majka163
Vydarili sa perfektne. Keď som ich pred pár rokmi piekla prvýkrát, minuli sa mi klasické formičky, tak som zvyšok cesta napchala aj do tých maličkých. Vyšli super, teraz už začínam tými najmenšími formičkami, také jednohubky. A tento rok som v potravinách objavila cukor s rumom, tak miesto vanilínového som do cukru zamiešala rumový, príjemná a aromatická zmena. A objavila som aj cukor na citrónový cheesecake, v tom som obaľovala "vanilkové" rožky. Dostali peknú citrónovú arómu a aj príjemnú citrónovú chuť. Zaujímavá zmena.


1x haji
janger
@sovka , no uz su napecene....
Sice len cast cesta som pouzila na labky, z vacsej casti som robila orechove kosicky - tie patria na Vianoce k nasim najoblubenejsim.
Tak si znovu na nich pochutime :-)


1x haji
dala
Ak sa môžem spýtať koľko kusov vínde s tejto dávky
marilika
@prezyvka (7.12.2009 08:52)

Lebo pani neuviedla, že tablu musíme posypať hrubou múkou, v ktorej kúsky cesta obalíme predtým, než ho natlačíme do formičky !!!
sisaaa
Je mi to luto, ale cakala som viac. Labky nechcu z formiciek aj napriek tomu, ze boli vymastene a vysypane mukou. Aj chutovy vysledok priemerny.
millada
Môžem použit aj mleté mandle? Neviem ale, či majú tolko tuku ako vlašské orechy a bude cesto dostatočne mastné.
janea
prezyvka labky treba vyklopit z formiciek este horuce, mozno preto sa ti to nedari.
janea
Peciem uz roky tak ako Sovka, velmi dobry starsi recept ale ja peciem vylucne iba z maslom, s Herou a pod. mi tak nechutia.
lenka3008
Práve som ich dopiekla.Pred niekoľkými rokmi som piekla podľa iného receptu a vôbec sa nevydarili,tak som povedala nikdy viac!!Ale dnes som skúsila tento recept a sú úžasne.Žiadne mastenie formičiek a napriek tomu sa dali krásne vyklopiť a chutia vybikajúco.Ďakujem za tento recept.
shamoli
Naozaj su vynimocne, vdaka tym koreninam a citronu. Idem piect uz aspon 5.krat , ale davam maslo len trocha treba ubrat davku oproti rastlinnym tukom ( cca o 20g) - nemozem ich ani citit :D.
sonja1974
Skvelý recept, použila som silikonovú formu a samé vypadávali a sú vláčne, vďaka ❤️




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia