Medvedí cesnak v oleji

Autor receptu: eldina

Medvedí cesnak-čistí krv, črevá, pôsobí priaznivo na cievy a žalúdok..znižuje vysoký krvný tlak a cholesterol...tinktúra či olej z medvedieho cesnaku pomáha zregenerovať pečeň /jej očistu/..Je ideálny najmä pre starších ľudí-pomáha "lenivým" črevám, ale rovnako aj proti hnačkám, je účinný pri chorobách dýchacích , ale aj močových ciest...ale pozor-neodporúča sa tehotným a dojčiacim ženám!

Postup

  1. Medvedí cesnak umyť a každý list opatrne usušiť utierkou /alebo papierovou rolkou/.Listy nechať ešte obschnúť asi 1 h na pracovnej doske /každý osve, nesmú byť prekryté/. Nakoľko v oleji nesmie byť voda../toho cesnaku je asi za 3 hrste, tá gramáž/
  2. Cesnak nakrájať na malé kúsky a dať do fľaše.
  3. Zaliať olejom a ak ho chcete len na konzumáciu, môžte pridať aj chilli papriky /umyté, osušené, bez semienok/..premiešať-aby neostali vo fľaše bublinky vzduchu, cesnak ešte potlačiť, aby bol pod olejom..dať do chladničky-ak vám cesnak vypláva na povrch, po 2 dňoch opäť pritlačiť/už bude mäkší/, aby bol zaliaty olejom..
  4. V chladničke držať aspoň 3 týždne /fľaša musí byť dobre zatvorená/.Potom scediť cez hustú gázu/či iný materiál/ a opäť naliať do fľaše.V chladničke môže stáť aj jeden rok...ak ste netrpezliví-môžte už aj po týždni konzumovať....:)
  5. teraz pár rád pre tých, čo chcú takýto olej využívať nie len do šalátov , ale aj ako domáce liečivo /samozrejme bez chilli/..:)-----------------pomáha pri liečení ekzémov či zle hojacich povrchových ranách i modrinách .
  6. Medvedí cesnak vo všeobecnosti pomáha pri zlepšení pamäte, respiračných chorobách, blahodárne pôsobí na črevá i žalúdok, pomáha proti nespavosti , čistí organizmus a pečienku, zlepšuje vzhľad pokožky, zmierňuje problémy s osteoporózou a artritídou..
  7. tak šup-šup trhať Medvedí cesnak, kým je ešte mladý....koncom leta sa potom využíva jeho cibuľa...a ešte pre fajnšmekrov-z medvedieho cesnaku sa vyrába aj "víno"-ale s tým nemám skúsenosť..:)
  8. a ešte malý odkaz pre angast-a---ničí aj parazity, teda aj hlísty!!...:)