Medvedí cesnak v oleji

eldina - fotkaeldina, 17. mája 2013
Medvedí cesnak v oleji
Foto: eldina

Medvedí cesnak-čistí krv, črevá, pôsobí priaznivo na cievy a žalúdok..znižuje vysoký krvný tlak a cholesterol...tinktúra či olej z medvedieho cesnaku pomáha zregenerovať pečeň /jej Zobraziť celý popisMedvedí cesnak-čistí krv, črevá, pôsobí priaznivo na cievy a žalúdok..znižuje vysoký krvný tlak a cholesterol...tinktúra či olej z medvedieho cesnaku pomáha zregenerovať pečeň /jej očistu/..Je ideálny najmä pre starších ľudí-pomáha "lenivým" črevám, ale rovnako aj proti hnačkám, je účinný pri chorobách dýchacích , ale aj močových ciest...ale pozor-neodporúča sa tehotným a dojčiacim ženám!

Suroviny

80 - 90 g
500 ml




Postup

  1. 1

    Medvedí cesnak umyť a každý list opatrne usušiť utierkou /alebo papierovou rolkou/.Listy nechať ešte obschnúť asi 1 h na pracovnej doske /každý osve, nesmú byť prekryté/. Nakoľko v oleji nesmie byť voda../toho cesnaku je asi za 3 hrste, tá gramáž/

  2. 2

    Cesnak nakrájať na malé kúsky a dať do fľaše.

  3. 3

    Zaliať olejom a ak ho chcete len na konzumáciu, môžte pridať aj chilli papriky /umyté, osušené, bez semienok/..premiešať-aby neostali vo fľaše bublinky vzduchu, cesnak ešte potlačiť, aby bol pod olejom..dať do chladničky-ak vám cesnak vypláva na povrch, po 2 dňoch opäť pritlačiť/už bude mäkší/, aby bol zaliaty olejom..

  4. 4

    V chladničke držať aspoň 3 týždne /fľaša musí byť dobre zatvorená/.Potom scediť cez hustú gázu/či iný materiál/ a opäť naliať do fľaše.V chladničke môže stáť aj jeden rok...ak ste netrpezliví-môžte už aj po týždni konzumovať....:)

  5. 5

    teraz pár rád pre tých, čo chcú takýto olej využívať nie len do šalátov , ale aj ako domáce liečivo /samozrejme bez chilli/..:)-----------------pomáha pri liečení ekzémov či zle hojacich povrchových ranách i modrinách .

  6. 6

    Medvedí cesnak vo všeobecnosti pomáha pri zlepšení pamäte, respiračných chorobách, blahodárne pôsobí na črevá i žalúdok, pomáha proti nespavosti , čistí organizmus a pečienku, zlepšuje vzhľad pokožky, zmierňuje problémy s osteoporózou a artritídou..

  7. 7

    tak šup-šup trhať Medvedí cesnak, kým je ešte mladý....koncom leta sa potom využíva jeho cibuľa...a ešte pre fajnšmekrov-z medvedieho cesnaku sa vyrába aj "víno"-ale s tým nemám skúsenosť..:)

    Medvedí cesnak v oleji  - obrázok 7
  8. 8

    a ešte malý odkaz pre angast-a---ničí aj parazity, teda aj hlísty!!...:)

Diskusia k receptu

angast
tak ty si môj poklad. Takto si na mňa pamätala. Musím teda niekde tie hlísty zohnať, aby som to vyskúšal. Nemajú v lekárni ? A ešte pre moju susedu na ploché nohy nenájdeš niečo ? Ďakujem , potešila si ma.
jakamaka
...a nejaké recepty ako obranu proti nepríjemným ľuďom nemáš ?! :):):):) V okolí ich zopár poznám, a chcela by som ich zmeniť, aby boli milší a nie moc nevrlí :):):):)
angast
no keď mi nad hlavou šuchoce s tými šmantlavými nohami , tak
to nie je moc príjemné. Človeka ruší aj pri poobednej sieste.
tiginko
@eldinka presne tento medvedí ekrazit mám v chladničke. Zatiaľ som z neho vyrobila pohár pesta a použila som ho do šalátu. Nerada by som ho cedila, lebo mám už scedeného jeho alkoholického brata. Kým bude rovnaký a nejako sa nepokazí, skúsim ho využívať tak ako je... dám vedieť, ako som ho ešte využila v kuchyni.
jozka2
angast neverim,ze pocujes suchotanie noh z druheho bytu kto vie ake suchotanie teba rusi
jozka2
angast neverim,ze pocujes suchotanie noh z druheho bytu kto vie ake suchotanie teba rusi
jozka2
Eldinka,vynikajuci recept take mam rada len pokracuj
radost
mám urobený..aj v oleji..aj v domácej...:-)
ten v oleji na kúsok chleba=maškrta..:-)
a ten druhý=sila...:-)
spetkasoli
Eldi, tak týmto receptom si ma nesmierne potešila, priniesla som si včera medvedí cesnak dumala, čo s ním, ako ho čo najlepšie uchovať. Ty si proste k nezaplateniu, taký náš anjelik strážny, ktorému nie je lhostejné zdravie aj tých druhých. Si naozaj "vareškový poklad" Maj krásny deň a už sa teším na dalšie dobré liečivky od teba a pohladkaj za mňa za úškami svojich milých čau-čau:)
julanda
Tak dnes sme boli natrhať, urobila som do oleja aj do alkoholu, ale babračka je to neskutočná - každý lístok utierať. Ale verím, že to bude stáť za to.
julanda
Tak dnes sme boli natrhať, urobila som do oleja aj do alkoholu, ale babračka je to neskutočná - každý lístok utierať. Ale verím, že to bude stáť za to.
julanda
Tak už je naložený, ale som použila slnečnicový - syn je na olivy alergický a mne smrdia.
eldina
@julanda ahoj chcem sa spýtať-použila si panenský slnečnicový? ten by bol lepší/ak už nechcete z nejakého dôvodu olivový/..napr.v DM-ke majú panenský slnečnicový, ale aj repkový /ak už olej bez chuti/, v celkom prijateľných cenách
julanda
@eldina použila som obyčajný slnečnicový. Už je hotový, do šalátov výborný, aj na chlieb sme si ho dali, všetkým chutil. Ešte o týždeň bude hotový naložený v alkohole, to budeme užívať ako medicínu. Inak som z čerstvého robila polievku na spôsob špenátovej, bola výborná. Okrem toho sme si ho doteraz dávali na mastný chlieb- delikatesa. Zaujímavé, že na paštétový alebo pomazánkový to nechutilo, len na mastný.
andreass
Medvedí cesnak je najlepšie konzumovať začerstva, a to najlepšie ihneď po nakrájaní. Najlepší spôsob uchovávania je mrazenie zľahka omytých a dobre osušených listov vcelku - pri každom krájaní, mletí a mixovaní sa totiž listy rozrušia a následne sa v nich tam takto uvoľnený nestabilný alicín veľmi rýchle zlučuje s enzýmom alinázou a vytvára sírne zlúčeniny thiosulfináty. Tie sú síce tiež zdraviu a imunite prospešné, ale tie najdôležitejšie a najcennejšie antibiotické, antimykotické a antibakteriálne účinky alicínu sú už potom nenávratne preč. Pri tepelnej úprave sa znehodnocuje nielen alicín, ale i veľká časť thiosulfinátov. Alicín je síce rozpustný vo vode, aj v alkohole, no tie ho nedokážu ani ustabilizovať, ani uchovať na dlhšiu dobu. A sušením a podobnými metódami navyše znehodnotíme i väčšiu časť thiosulfinátov, takže nám vlastne zostane iba púha vláknina...
Uchovávanie za pomoci oleja je vynikajúci spôsob, a to aj vo forme zastudena pripraveného pesta, len pri takejto príprave by nemal byť cesnak pokiaľ možno ani mletý, ani mixovaný úplne nadrobno (kvôli veľkej strate alicínu) a zmiešanie s olejom by malo prebehnúť čím skôr...
tiginko
cenné slová @andreass. Medvedí cesnak veľmi rada a často v jeho sezóne využívam, nerada ho však akokoľvek ukladám na dlhšie, lebo hlavne za čerstva má jedinečné vlastnosti.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia