Medvedí cesnak - tinktúra (fotorecept)
Autor receptu: marianna76
Túto tinktúru som robila na jar. Nenapadlo ma to vtedy ani odfotiť, lebo toľkí o cesnaku vedeli aké má dobré účinky... ale teraz, keď sa blíži zima je pre nás dobré zas sa k tomuto cesnaku vrátiť. Doteraz som fľašku mala odloženú v chladničke, ale už ju začínam pravidelne vyťahovať...
Postup
- Tento recept mám z jednej knihy o liečivých bylinkách. Do pohára od zaváraniny som nakrájala vňať medvedieho cesnaku. Bolo to v období asi v apríli, keď mal pekné lístky. Zaliala som páleným,lebo to sme mali doma, inak sa píše vodka alebo lieh. Uzavrela som na nechala na slnku 14 dní.
- Potom som tinktúru precedila, preliala do fľašky, schovala do chladničky.
- Môže sa používať až 3x 1 lyžičku s troškou vody asi 30 min. po jedle. Pridávam do čaju. Snažím sa dávať si aspoň jeden krát za deň aj menej ako lyžičku - nechcem to zbytočne preháňať.
- Zabraňuje kôrnateniu ciev, účinkuje proti skleróze, podporuje pamäť...
Nemala by sa dlhodobo užívať a je dobré medzitým si urobiť prestávku.