Medvedí cesnak - tinktúra (fotorecept)

Autor receptu: marianna76

Túto tinktúru som robila na jar. Nenapadlo ma to vtedy ani odfotiť, lebo toľkí o cesnaku vedeli aké má dobré účinky... ale teraz, keď sa blíži zima je pre nás dobré zas sa k tomuto cesnaku vrátiť. Doteraz som fľašku mala odloženú v chladničke, ale už ju začínam pravidelne vyťahovať...

10 minút
príprava

Postup

  1. Tento recept mám z jednej knihy o liečivých bylinkách. Do pohára od zaváraniny som nakrájala vňať medvedieho cesnaku. Bolo to v období asi v apríli, keď mal pekné lístky. Zaliala som páleným,lebo to sme mali doma, inak sa píše vodka alebo lieh. Uzavrela som na nechala na slnku 14 dní.
  2. Potom som tinktúru precedila, preliala do fľašky, schovala do chladničky.
  3. Môže sa používať až 3x 1 lyžičku s troškou vody asi 30 min. po jedle. Pridávam do čaju. Snažím sa dávať si aspoň jeden krát za deň aj menej ako lyžičku - nechcem to zbytočne preháňať.
  4. Zabraňuje kôrnateniu ciev, účinkuje proti skleróze, podporuje pamäť... Nemala by sa dlhodobo užívať a je dobré medzitým si urobiť prestávku.