Medvedí cesnak s čerstvo kvasenou kapustou
Autor receptu: stanislav747
Tento recept mám od uja, ktorý je veľký gurmán. Od kedy mi dal ochutnať tento šalát,
neviem sa ho dojesť. Verím, že bude chutiť aj vám.
Postup
- Pomocou kuchynského robota nakrájame hlávkovú aj pekinskú kapustu na veľkosť ako dávame v jeseni do suda na kvasenie. Narezanú kapustu vložíme do väčšej misky.
- Pridáme nasekané lístky medvedieho cesnaku - kto ako má rád vôňu a chuť cesnaku. Ja dávam jednu veľkú hrsť, netreba sa báť, medvedí cesnak je veľmi zdravý. Spolu to odvážim a pridám 2 % soli, teda na 1 kg kapusty 20 g soli. Nakoniec už iba posypeme rascou a mletým čiernym korením a premiešame.
- Natlačíme do 7 dcl. zaváraninových pohárov tak, aby to nebolo úplne po vrch (aby obsah nevytiekol počas kvasenia), zakryjeme sáčkom, upevníme gumičkou aby sme zamedzili prístupu vzduchu a necháme na kuchynskej linke cca 1 týždeň. V jari, keď medvedí cesnak rastie je to vynikajúci zdroj vitamínov a navyše veľmi chutný. Samozrejme ak máte mrazený je možné urobiť tento šalát aj z mrazených lístkov cesnaku celoročne.