Medvedí cesnak s čerstvo kvasenou kapustou

Autor receptu: stanislav747

Tento recept mám od uja, ktorý je veľký gurmán. Od kedy mi dal ochutnať tento šalát, neviem sa ho dojesť. Verím, že bude chutiť aj vám.

10 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Pomocou kuchynského robota nakrájame hlávkovú aj pekinskú kapustu na veľkosť ako dávame v jeseni do suda na kvasenie. Narezanú kapustu vložíme do väčšej misky.
  2. Pridáme nasekané lístky medvedieho cesnaku - kto ako má rád vôňu a chuť cesnaku. Ja dávam jednu veľkú hrsť, netreba sa báť, medvedí cesnak je veľmi zdravý. Spolu to odvážim a pridám 2 % soli, teda na 1 kg kapusty 20 g soli. Nakoniec už iba posypeme rascou a mletým čiernym korením a premiešame.
  3. Natlačíme do 7 dcl. zaváraninových pohárov tak, aby to nebolo úplne po vrch (aby obsah nevytiekol počas kvasenia), zakryjeme sáčkom, upevníme gumičkou aby sme zamedzili prístupu vzduchu a necháme na kuchynskej linke cca 1 týždeň. V jari, keď medvedí cesnak rastie je to vynikajúci zdroj vitamínov a navyše veľmi chutný. Samozrejme ak máte mrazený je možné urobiť tento šalát aj z mrazených lístkov cesnaku celoročne.