Medovo-škoricové koláče fotorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 20. novembra 2016
Medovo-škoricové koláče (fotorecept)
Foto: cesminaz

Výborné kysnuté koláče ;-)

16ks
porcií
20 minút
na 190 °C

Suroviny

1 kg
3 kopcovite PL
2 KL
2,5 dl
3,125 dl
1 dl
1 ks
50 g
Okrem toho:
1 ks
cca.125 g




Postup

  1. 1

    V jednej miske zmiesame lyzicou muku, sol a cukor. Potom pridame olej, bielok vajca, napucany kvasok urobeny z 2,5 dl mlieka + kvasnice + 1 kl cukor. A napokon aj 3 dl vody.Mozno budete potrebovat doliat vyse 3 dl. Vypracujeme hladke, polotuhe az mäkke cesto. Zatial ho miesime, kym sa nebude odlepovat od misky. Nakoniec cesto pomocou muky, vymiesime do bochnika. Poprasime ho mukou a dame kysnut na cca.1h.

    Medovo-škoricové koláče (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Ked cesto nakyslo,ho vyklopime na pomucenu dosku. Pokrajame ho na 11 - 12 rovnakych kuskov, mne sa tentoraz podarilo rozdelit na 11 ks :-) Kazdy kusok cesta vymiesime do bochnika, s ktorymi hned pracujeme dalej -netreba ich dat znova kysnut. Kazdy bochnik najprv roztapkame rukou a potom ho vyvalkame na velkost ruky :-) nemala som poruke pravitko :-)

    Medovo-škoricové koláče (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vyvalkane cesto dobre natreme az po okraje zmäknutym maslom a polozime nan druhe cesto.Takto natierame a ukladame na seba raz 5 ks a raz zasa 6 ks ciest.To posledne vrchne sa nenatiera. Kopku cesta najprv dobre roztapkame rukami a napokon pomocou muky,ho rozvalkame na hrubku 5 mm. Priemer mojho cesta mal 43 cm.

    Medovo-škoricové koláče (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Ako plnku som si prichystala kvalitnejsi hustejsi med a skoricu. Aby mi med nevytiekol z tych kolacov, som pripravila drvene aj mlete orechy :-) Na druhe cesto som dala pre zmenu pekmez-melasu, tiez s orechami. Ale celkom kludne mozte dat aj lekvar alebo inu oblubenu plnku ;-)

    Medovo-škoricové koláče (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Vyvalkane cesto pokrajame na 8 casti. Natrieme medom, posypeme skoricou a trojuholnik zlozime do takeho batozka podla obrazku. Tie posledne 2 rozky treba o seba pritlacit, nech sa zlepia :-) Napokon do tych otvorov dame aj mlete, aj drvene orechy...

    Medovo-škoricové koláče (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Batozteky poukladame na plech s peciacim papierom dalej od seba. Natrieme ich zltkom, ktory sme zmiesali s trochou vody a nechame takto 20 minut podkysnut. Ak chete, mozte posypat makom na ozdobu :-) Ked nam cesto troska podkyslo, dame plech do rury ktoru sme si uz dopredu rozohriali na 190 °C na cca. 20 minut. To si treba radsej sledovat, ale to ajtak budete vidiet. Kolace maju byt krasne nakysnute a do zlatista upecene ;-) Ako vidno, med si kde-tu predsalen nasiel cestu von..ale nevadi :-) Hned po vybrati z rury ich potrieme maslom.

    Medovo-škoricové koláče (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Kolace su vynikajuce. Su lahucke, voňavé, z vrchu jemne chrumkave a vo vnutri mäkke :-)

    Medovo-škoricové koláče (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

jerica
Radosť nielen čítať, ale aj oči potešiť s perfektnou obrazovou prezentáciou :-) Inšpirácie "po ruke" :-) "lajkujem ,ukladám, a na dôvažok, aj hviezdičkami ovenčím.
tiginko
pripomínajú mi jednoduchú verziu croissantov, ktoré som sa naučila robiť podľa jednej varecháčky, tiež dávam kruhy na seba a oddeľujem ich maslom. Kombinácia masla, škorice a medu je neprekonateľná, jedna z najlepších. Pekne @cesminaz
izabella929
@cesminaz ,máš môj veľký obdiv k tvojmu dielu..pred niekoľkými rokmi som niečo podobné piekla z navrstveného cesta a bolo to vynikajúce..ak si dobre spomínam boli to rožky..ale čo musím napísať a nenechám si to len tak pre seba, veľmi dlho som sa dívala na tvoje nádherne biele cesto..je to niečo úchvatné a ešte k tomu pridám aj to, že kým som žila na mďarsko-slovenskej hranici, kupovala som múku v Maďarsku len preto, lebo v porovnaní s našou múkou bol to skvost, ktorý hoc mi tu možno mnohí budete oponovať, budem stále chváliť..o kvalite múky a slovenskom chlebe sa nebudem vyjadrovať len z úcty ku krajine v ktorej žijem..tvoje práca a dielo je prenádherné.-)
szupolka
Joj, vyzeraju perfektne! Misím ich vyskušať cez víkend. Ďakujem za užasný recept a inšpiraciu. Davam 5* a pozdravujem!
danda3
No tie vyzerajú úžasne @cesminaz , ja som robila po dlhom čase langoše na želanie môjho najmladšieho syna, dúfam, že bude príležitosť vyskúšať aj tento Tvoj krásny recept.☺
jack
Tie sú krásne.A tá plnka nemá chybu,medík aj oriešky ľúbime.Skvelá kombinácia.
cesminaz
Dakujem vam vsetkym za mile komentare,tesi ma ze sa vam kolace pacia :-) Budem velmi rada,ak ich prilezitostne vyskusate. @Izabelka dakujem ti za tvoj komentar aj pochvalu :-) Aj tu v Madarsku,ako vsade inde,su aj kvalitnejsie a aj menej kvalitne muky.Treba zistit z vlastnej skusenosti,ze ktora je lepsia.Mne sa najviac tu v madarsku osvedcila "Babička" z nej je kysnute cesto ovela lepsie a inaksie,nez s mukou z lidla ci Tesca. Ale tych muk je uz fakt 99 a ja som ich vsetky neskusala,takze neviem.. Proste si kazdy musi sam vybrat ktora mu vyhovuje :-) Dakujem za komentarik a krasny zvysok vecera prajem!
janger
Aj ja sa pripajam k davu a obdivujem tvoje kolace! Su ozaj vydarene a chut musi byt fantasticka :-).
manya
dnes som upiekla, odporúčam, sú výborné aj keď mi med trošku vytiekol;
cesminaz
Mila @manya velmi si ma potesila tvojou spravou :-) Aj mne bol trosku kde-tu vytiekol,ale couz :-) Som rada,ze vam kolace chutili! Dakujem za vyskusanie a pozdravujem! @Janger @Babkamt dakujem vam za mile komentare,som rada,ze vas recept zaujal.Pekny den prajem ;-)
mariamka
@Cesminka tieto krasne kolace by bol hriech nevyskusat,, cesto som dala svoje tzv. "od oka" :) proste to "svacam" do pekarne, kym to nema spravnu konzistenciu, ale zaujal ma tvoj postup, to mazanie a prekladanie, to mi teda dalo zabrat! ze rozgulat do kruhu, pozri, aky ja mam kruh :)) robila som cca z pol davky, rozvazila na 8 casti, ze 4 a 4, a ako mazem, tak mazem (btw bravcovou mastou), tak som sa rozbesnila, ze som namazala aj vrchnu, tak som to spackala vsetko dokopy, rozvalkala, naplnila /orechy neboli, tak arasidove maslo, slivk. lekvar a jablcka s medom/ vsetko postrasila hrozienkami, brusnicami, samozrejme skoricou, su take dobre, ze aj manzel sa ulakomil,, dakujem za ten napad a nech ti to dalej pecie :)


cesminaz
Mila @Mariamka ty si ma fakt rozosmiala tvojou spravou ;-)) najmä s tym "spackaním dokopy" :-)) Podla mna to prekladanie a mazanie,vobec nieje tazke :-) no ale ako pre koho :-) Ty si to znova zmiesila,alebo ako? Mala si povedzme len zlozit ako velku obalku,aby ti to listkovanie zostalo.No a potom to nakrajat na stvorce presne ako mas na fotke.No ale hlavne je,ze si sa vynasla a este hlavnejsie,ze vam chutilo! Dakujem ti mila @mariamka za tvoju spravu aj skusenost :-) Prajem krasny den!
smejkad
Kde som ja bola, keď si toto pridala?
Ako škoricovomedovoorechovy zavislak som práve umrela. Ale urobím a budem v nebi :-D
Krásne ti listkuju :-)
Chcem sa opýtať, ako dlho vydržia chutné?